Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК: Избирателната активност в цялата страна към 16:00 часа е 26,40%

Снимка: БТА

Усреднената избирателна активност за цялата страна към 16:00 часа е 26,40 процента – това сочат най-новите официални данни от Централната избирателна комисия.

47 от всички 5900 в цялата страна са машините, които са дали различни технически проблеми, като в тези секции се гласува само с хартиени бюлетини.

В ЦИК е получен един сигнал за купуване на гласове и той е препратен на МВР. 

Най-висока до момента е активността в Роман - почти 78%, а най-ниска в Русе - под 16 на сто. В столицата активността е 23,72 на сто, във Варна - 20,28 на сто. За сравнение - на втория тур на местните избори през 2019 година активността за цялата страна е била почти 36%, но към 17:30 часа. 

18 жалби и 27 сигнала са постъпили до момента в ЦИК, като по повече от половината са компетентни общинските избирателни комисии. Днес 10 от всички 47 машини в страната, които са вън от строя заради различни проблеми, са в Столичната община. 

Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева обясни кои са основните технически проблеми с устройствата за гласуване:

"Двете флашки не са достатъчно добре поставени и всъщност не може да се направи диагностика на машината, не може да работи. Има надписи: софтуерен проблем, отказва софтуерът, инициализирането на машината е неуспешно, повреда в ножа, в принтера на машината, не зарежда софтуера -  това са основно проблемите.

И другите, които са, че не принтира една или две бюлетини. И на някои места Общинските избирателни комисии са преценили да се преустанови машинното гласуване, когато машината не принтира всички бюлетини".

Заради многото  сигнали в столицата, че избиратели гласуват и за районен кмет, и за кмет на общината с машина, а устройството разпечатва само една бюлетина, от ЦИК изпратиха указания до секционните комисии. 

Росица Матева посочи:

"Ние дадохме допълнителни указания - на такъв избирател отпечатаната бюлетина, без да се отваря, да бъде записано, че се унищожава, да бъде съставен констативен протокол, тази бюлетина да бъде прикрепена към този констативен протокол.

Ако пък са отпечатани 2 бюлетини и едната от тях е празна и не е ясно какъв е вотът,  също да бъдат унищожени и прикрепени към констативния протокол, да не се пускат в кутията за машинни бюлетини. И на избирателя да бъде дадена възможност да гласува с хартиени бюлетини".

От ЦИК повториха призива си от по-рано през деня секционните комисии да поставят печат върху машинната бюлетина и двата печата върху хартиената. Има и още един призив от Комисията към избирателите - да изчакват звуковия сигнал, когато гласуват с устройството, и също така да не дърпат бюлетината от машината за гласуване. 

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МОН връчва годишните награди за принос в науката "Питагор"

За 16-а поредна година Министерството на образованието и науката (МОН) ще връчи годишните награди за принос в науката "Питагор". Церемонията ще бъде открита от министъра на образованието и науката Галин Цоков. Наградите ще се връчат в 8 категории, като тази година ще бъде дадено за първи път специално отличие за комуникация на наука. Журито..

публикувано на 17.05.24 в 08:02
Музеят на хумора и сатирата в Габрово

164 години от провъзгласяването на Габрово за град

Днес е денят на Габрово, в който жителите му отбелязват 164 години от провъзгласяването на селището за град. Празникът ще започне с молебен за благополучието на жителите на Габрово. Денят е неучебен и учениците могат да се възползват от поканата на културните институции, които обявяват Ден на отворените врати за всички възрасти. За..

публикувано на 17.05.24 в 07:54

Русия експулсира военното аташе на Великобритания в Москва

Русия експулсира военното аташе на Великобритания в Москва като ответна мярка срещу идентичен ход на Даунинг стрийт, който обвини руското военно аташе в спонсориране на шпионаж и хакерски атаки срещу висши британски служители. От руското външно министерство са обявили британското военно аташе Ейдриън Кохил за "персона нон грата". Той..

публикувано на 17.05.24 в 07:48
Елена Дариева

Елена Дариева: Повратният момент ще бъде в края на кампанията. Очакват се размествания

След провала на ротацията кампанията започна с пълна сила. Това каза пред БНР социологът от агенция "Насока" Елена Дариева. "Още в дните преди празниците бяхме свидетели на своеобразен тест на реакциите – скачахме от скандал в скандал и често политическите сюжети се преплитаха с криминални. Такова преплитане е изключително заблуждаващо –..

публикувано на 17.05.24 в 07:43
Гасене пожар след нощен  ракетен удар върху частни сгради в Харков, 10 май 2024 г.

Удари между Киев и Русия: Най-дългата атака от началото на войната, има жертви

Киев атакува с дронове окупирания Крим и руската Белгородска област. Съобщава се за жертви. Въздушната тревога, обявена в голямата част от Харковска област в Североизточна Украйна, беше отменена рано тази сутрин, след като представители на местните власти съобщиха за удари, нанесени от руски дронове и предупреждение за ракетна опасност в град..

публикувано на 17.05.24 в 07:41

Изтеглиха вариант 15 на матурата по български език и литература

В Министерството на образованието и науката бе изтеглен вариант 15, по който ще работят зрелостниците на матурата по български език и литература.  Тя започва в 8.30 ч. в 759 училища в страната. На нея се очаква да се явят около 50 000 зрелостници. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа. Ангажирани за нея са 13 000 квестори...

публикувано на 17.05.24 в 07:31

Планова профилактика на предавател

На 17 май ще бъде извършена планова техническа профилактика от 9 до 17 часа на предавателя на ултракъси вълни СОКОЛАРЦИ 4 на честота 88.2 MHz, излъчващ програма „Хоризонт.  Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програма „Хоризонт“ през интернет сайта binar.bg.

публикувано на 17.05.24 в 07:00