Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов за дерогацията: Факт е, че сме ограбени, факт е, че едни са се напечелили

Снимка: FB/Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ако симпатизантите на партията му не са били подкрепили Васил Терзиев, то сега ПП-ДБ нямаше да имат кмет на София. 

"Във Варна ние направихме грешка. Те изгубиха изборите. Реално са четвърта политическа сила", пресметна той, след като наблюдава военното учение на полигона в Ново село. 

Борисов беше категоричен, че правителството го има заради геополитическата обстановка:

"Ще го подкрепяме до утре, когато ще се срещна с актива на партията и ще обсъдим плюсовете и минусите", подчерта той. 

Бойко Борисов заяви, че целта на партията е да се премахне дерогацията за "Лукойл Нефтохим" и да спре ограбването на българите:

"Докато управлявахме ние, половината петрол е бил руски, както е правилно, уралски, а в същото време, когато се тупат в гърдите за своите антипутинови и всякакви други настроения, преработката на руския петрол е стигнал до 100%. В следствие на политиката българите са ограбени, а някой извън България се е възползвал". 

По думите му е парадоксално с 33-34 депутати да казваш, че ще падне правителството, ако се защитават чуждите интереси:

"Смешно е да падне правителството за това, че някой извън България се е възползвал от тази дерогация. Ще подкрепяме правителството до утре, когато се срещам с актива на партията. Ще притеглим всички плюсове и минуси", каза още лидерът на ГЕРБ и повтори, че трябва да се спре ваденето на милиарди от джобовете на българина, за да се възползва някой от чужбина. 

"Още преди година и половина очакванията ми бяха да се спре обирането на българите от нафтата и бензина. През цялото това време ни се обясняваше как това са политически закачки. А цените на горивата стигаха до 4 лева при дерогация на най-евтиния петрол... Факт е, че сме ограбени, факт е, че едни са се напечелили", продължи Борисов, отправяйки препратка към казаното от премиера Николай Денков по-рано днес, а именно, че няма индикации, че някой от България съдейства за заобикалянето на петролните санкциите, наложени на Русия.

"Приемам, вярвам на Денков, че никой в България не се е възползвал, но се опитваме това ограбване на българите да престане", добави още той.

По публикацията работи: Златко Желев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зърнопроизводители дават пресконференция за проблемите в бранша

Националната асоциация на зърнопроизводителите ще даде днес пресконференция в Добрич във връзка с исканата оставка на служебния зам.-министър на земеделието Таня Георгиева, както и по теми, свързани с проблемите в бранша. Преди това от асоциацията ще проведат свое заседание на Управителния съвет по време на организирания земеделски форум край..

публикувано на 24.07.24 в 07:46

В Президентството не е внасяно решение за назначаване на посланик в Украйна

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси от ведомството. Това посочват от прессекретариата на президента Румен Радев по повод твърдения, че държавният глава е причината в Украйна да не бъде назначен български посланик, след..

публикувано на 24.07.24 в 07:44

Събраха храна за пострадалите при пожарите домашни животни; не могат да я доставят заради скъпия транспорт

Земеделски производители събраха десетки тонове храна за животните на фермерите, които пострадаха при пожарите, но помощта на успява да стигне до нуждаещите се заради скъп транспорт. Транспортни фирми искат по 3 лв на километър , за да откарат дарението до пострадалите от Свиленградско- каза председателят на Сдружение "Обединени земеделски..

публикувано на 24.07.24 в 07:32

МС приема инвестиционен разход за армията и проект на договор за боеприпаси за "Страйкър"

Служебното правителство ще заседава днес, предвидено е да се даде разрешение за  влизането във вътрешните морски води на страната ни и посещение в пристанище Бургас на кораб, използван с нетърговска цел, плаващ под знамето на Румъния. Ще бъде приет и инвестиционен разход за транспортно осигуряване на Българската армия, както и проект на..

публикувано на 24.07.24 в 07:27

Социалната комисия в НС обсъжда край на т. нар. "френска безработица" у нас

Социалната парламентарна комисия в 50-ото Народно събрание ще обсъди на първото си заседание внесено от ГЕРБ-СДС предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване. С него се слага край на така наречената "френска безработица" - схема, която даваше възможност само с няколко дни работа в държава-членка на Европейския съюз да се получава..

публикувано на 24.07.24 в 07:23

НС гласува промени в държавния бюджет

Народното събрание ще гласува на първо четене промени в държавния бюджет, необходими за финансирането на над 2500 общински проекта по Инвестиционната програма на общините. С направените предложения за изменения в Инвестиционната програма, внесени от Министерския съвет, прогнозният бюджет на проектите за тази година се увеличава с 50,8 млн...

публикувано на 24.07.24 в 07:14

ЕК оповестява годишните доклади за върховенството на закона

Европейската комисия ще оповести годишните доклади за върховенството на закона за страните членки. По време на представянето на доклада за България миналата година еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Йоурова обяви, че Комисията предприема стъпки за окончателното прекратяване на Механизма за сътрудничество и проверка за страната ни,..

публикувано на 24.07.24 в 07:11