Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чарлз III води службата в Деня на възпоменанието

Британският крал Чарлз III и кралицата консорт Камила, 9 април 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският крал Чарлз III ще води службата днес в Деня на възпоменанието пред Паметника на незнайния войн в Лондон само часове след като пропалестинските протести и контрапротести във вчерашния Ден на примирието доведоха до стотици арести.

Днес кралят ще ръководи възпоменателните церемонии в страната с отбелязването на края на Първата световна война и други конфликти,, в които са участвали британски сили и сили на Британската общност. Около 10 000 ветерани и 800 военнослужещи ще участват в военен марш.

Двуминутно мълчание за почитане на паметта на загиналите е насрочено за 13:00 часа българско време. Венци ще бъдат положени от членове на кралското семейство, високопоставени политици и високопоставени лица на Паметника на незнайния войн.

Столичната полиция изживява трудни времена тези дни. Броят на дежурните полицаи днес в Лондон е двойно по-голям от обичайното в този ден. Около 1400 полицаи ще бъдат разположени отоло Паметника на незнайния войн до пълното приключване на възпоменателните събития.

Около 150 пропалестински протестиращи бяха задържани в събота вечерта, след като се отцепиха от основната група от 300 000 души на шествие през централен Лондон с искания за прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“.

По-късно стана ясно, че не всички задържани са арестувани. Много по-тревожно бе положението с крайнодесните контрапротестиращи, които влязоха в схватки с полицията, обиждаха полицаите и се опитаха да нарушат мирното пропалестинско шествие. Общо полицията извърши 126 ареста, от които най-малко 92 на контрапотестиращи.

Премиерът Риши Сунак осъди „напълно неприемливите сцени на насилие“ в съботния ден. Той порица както крайнодесните протестиращи, които нарече „разбойници“, така и тази част от пропалестинските демонстранти, скандирали антисемитски лозунги и възхвалявали „Хамас“.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (вдясно) и президентът на Финландия Александър Стуб - Хелзинки, 6 юни 2024

Според Столтенберг няма заплаха от руско нападение срещу страни от НАТО

НАТО не вижда надвиснала заплаха от руско нападение срещу която и да било от страните членки, заяви днес генералният секретар Йенс Столтенберг в Хелзинки - нито по време на руската война срещу Украйна, нито след като тя свърши: "НАТО представлява 50% от цялата военна мощ на света. НАТО е най-силният алианс и целта на колективната ни отбрана - член 5 -..

публикувано на 06.06.24 в 18:17
Президентът на САЩ Джо Байдън и първата дама Джил Байдън на американското военно гробище в Нормандия след церемонията за отбелязване на 80-ата годишнина от Деня D, 6 юни 2024 г.

Байдън на годишнината от десанта в Нормандия: Няма да обърнем гръб на Украйна

Световни лидери, ветерани и многохилядно множество отбелязват във Франция 80 години от съюзническия десант в Нормандия, поставил началото на важна фаза във Втората световна война за освобождението на Европа от нацистите. Световни лидери ще отбележат годишнината от Десанта в Нормандия Единство и приемственост са посланията, излъчени от Франция с..

публикувано на 06.06.24 в 18:12

САЩ ще предоставят оръжия и боеприпаси за Украйна за още 225 млн. долара

Оръжия и боеприпаси за Украйна за още 225 милиона долара ще предоставят Съединените щати в близките дни. Поредният пакет военна помощ се очаква да бъде обявен официално тази седмица. Украинските власти разпоредиха евакуация на децата и попечителите им от селищата на донецкия фронт. Указанията от Киев са заради концентрирането на руска огнева мощ в..

публикувано на 06.06.24 в 18:11

Напрежение в Босилеградско около проект за нов рудник за добив на оловно-цинкова руда

Публично обсъждане за въздействие върху околната среда (ОВОС) на проект за откриване на нов рудник за добив на оловно-цинкова руда на мините "Подвирови" и "Поповица" в района на с. Караманица, Босилеградско, предизвика опасения за влошаване на екологичната обстановка в района, казаха наши сънародници оттатък границата. От Община Кюстендил..

публикувано на 06.06.24 в 17:53
Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Шолц потвърди, че Украйна може да използва западни оръжия за удари на руска територия

Германският канцлер Олаф Шолц потвърди в реч пред Бундестага позицията на правителството, че Украйна може да използва западни оръжия за удари на руска територия. Германия разреши на Украйна да ползва предоставените ѝ оръжия по цели в Русия "За да се защити от атаки като тези срещу втория по големина украински град Харков, Украйна може да..

публикувано на 06.06.24 в 17:51
Ивайло Цветков-Нойзи

СРП ще протестира отказа на съда да отнеме автомобила на Ивайло Цветков-Нойзи

Прокуратурата ще протестира отказа на Софийския районен съд (СРС) да отнеме автомобила на журналиста Ивайло Цветков-Нойзи, който в края на миналата година беше хванат да шофира с 2,5 промила алкохол в кръвта.  След като се споразумя с прокуратурата, той получи десетмесечната условна присъда с три години изпитателен срок, а шофьорската му книжка беше..

публикувано на 06.06.24 в 17:08
Кънчо Стойчев

Кънчо Стойчев: Лъжа е аргументът, че има обществен натиск против частна детска болница

Лъжа е аргументът, че има обществен натиск против частна детска болница. Става дума за други игри. Това каза пред БНР социологът Кънчо Стойчев, който представи изследване на "Галъп интернешънъл болкан" по въпросите на болничната система в България. Отчетливо мнозинство от българските граждани (81,2%) считат, че детските болници, клиники..

публикувано на 06.06.24 в 17:04