Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите ще могат да имат двойно гражданство

Снимка: БГНЕС

Мнозинството в парламента реши в Конституцията да бъде записано, че за народни представители могат да бъдат избирани и български граждани, които имат и друго гражданство. Условието е да са живели през последните 18 месеца в страната. 

Според ПП-ДБ това е национален капитал: "От всички страни в Европейския съюз, само ние не даваме такова право на българските граждани. Дошъл е момента за това", заяви Антоанета Цонева от ПП-ДБ:

"Мисля, че така нашата политическа система ще получи още един шанс в нея да влязат хора, които имат опит, набрали са впечатления от култура и на други страни. Това ще обогати нашето политическо представителство във всякакъв смисъл".

Съпредседателят на групата на ПП-ДБ Атанас Атанасов допълни:

"Това, че едно лице е с двойно гражданство, е публичен факт. Ние трябва да се притесняваме от тези, които са само с българско гражданство, но не знаем техните зависимости, които са прикрити".

От опозицията се противопоставиха. Независимият депутат Радостин Василев

"Поставяте под въпрос възможностите и качествата на българските граждани, които живеят тук, в България. Какво означава това да пренесем чужда култура тук? Ние нямаме ли наша култура?".

Иван Иванов от БСП допълни:

"Освен отказ от национален суверенитет, подобно решение, според мен, е легализиране на възможностите за национално предателство". 

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Техническа повреда е причината за отмяната на полета на "Райънеър" от София за Мадрид

Снощният полет от София за Мадрид на "Райънеър" е бил отменен заради техническа повреда, обясниха за "Хоризонт" от "Суиспорт" - наземният оператор на летище София, който работи с авиокомпанията.  Оттам допълват още, че пътниците са били официално информирани и са им били раздадени ваучери за храна и вода.  По последна информация полетът за Мадрид е..

публикувано на 03.07.24 в 17:00
Асен Василев

Асен Василев има силни съмнения за третия мандат

“Това, което трябва да се отчете, е, че видяхме за първи път разцепление в групата на ДПС, които не гласуваха единодушно за първия мандат”. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев след неприетия кабинет с първия мандат. Народното събрание не избра Росен Желязков за министър-председател "Нищо няма да бъде както е било. За..

публикувано на 03.07.24 в 16:56
Делян Пеевски в НС - 3 юли 2024г.

Пеевски: Видяхме, че има 30 евроатлантически депутати ДПС. И те ще бъдат депутати

Вървим към избори, заяви Делян Пеевски, един от председателите на ДПС,  веднага след гласуването за правителство: "България пропусна уникалния шанс да има евроатлантическо правителство... Вторият мандат не може да се случи, вече е ясен, третият - както виждаме, и ГЕРБ няма да го подкрепят, няма да се случи. И какво значи - днеска вървим към..

публикувано на 03.07.24 в 16:55
Изявление на служебния премиер Димитър Главчев след гласуването на проектокабинета

Главчев: Мога отново да съм служебен премиер, ако няма кой друг

Аз си работя, изпълнявам си задълженията. Не мога нищо да прогнозирам, каза служебният премиер Димитър Главчев, след гласуването в парламента, при което беше отхвърлена номинацията на Росен Желязков за министър-председател. Народното събрание не избра Росен Желязков за министър-председател Бюджетната процедура е септември-октомври. Имаме още два..

публикувано на 03.07.24 в 16:43

Татяна Буруджиева: Отиваме на избори и ще се засили натискът Радев да създаде политически проект

Правителство с втори мандат изглежда много нереалистично заради това разцепване на ДПС. Най-вероятно отиваме пак на избори. Това прогнозира пред БНР политологът и университетски преподавател доц. Татяна Буруджиева и коментира: " За да се изпълни третия мандат, това означава да се изпълни предложението на "Възраждане" за обединение на всички партии..

публикувано на 03.07.24 в 16:34

Народното събрание не избра Росен Желязков за министър-председател

След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател.  Предложението на ГЕРБ-СДС беше подкрепено от 98 депутати. Против глсуваха 138 народни прествители, двама се въздържаха. Всички депутати от ГЕРБ-СДС - 68, гласуваха "за".  Общо 38 депутати от ПП-ДБ бяха против, а един се въздържа. От "Възраждане"..

публикувано на 03.07.24 в 16:24
Красимира Катинчарова прави изказване в НС -  3 юли 2024 г.

Красимира Катинчарова към партиите: Не сте показали и грам покаяние за всичко, което сътворихте

По време на дебатите за гласуване на проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, депутатът от "Величие" Красимира Катинчарова се обърна към всички политически сили, участвали във властта: Парламентът обсъжда и гласува правителството, предложено от ГЕРБ-СДС ПГ на "Величие" ще гласува против правителство с първия мандат "Вие не сте показали и..

публикувано на 03.07.24 в 16:14