Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават рекордните студове в Китай

Снимка: АФП

В Китай днес отчитат за втори пореден ден рекордно ниски температури на фона на трайно застудяване в страната в края на година, белязана от редица екстремни метеорологични явления, предаде АФП.

Националната метеорологична служба съобщи, че рано тази сутрин над 20 станции в няколко части на страната са регистрирали рекордно ниски за декември температури, посочва БТА.

В град Хохот, столица на провинция Вътрешна Монголия в Северен Китай, например живакът падна до минус 29,1 градуса по Целзий, "подобрявайки" рекорд отпреди близо 70 години.

Властите издадоха предупреждение за ниски температури в обширни райони в северната, източната и югоизточната част на страната.

Сегашното застудяване следва лято на рекордни горещини и опустошителни наводнения, особено в Северен Китай. Експерти предупреждават, че глобалното затопляне, причинено от излъчването на газове с парников ефект в атмосферата, води до зачестяване на тези екстремни явления.

Вчера националната метеорологична служба съобщи, че 5 станции в страната са регистрирали рекордно ниски температури, например в северния град Датун, където е била измерена температура от минус 33,2 градуса по Целзий.

В северозападната провинция Гансу, където в понеделник при земетресение загинаха над 130 души, оцелелите нощуват увити в одеяла в осигурени от спасителните служби големи палатки, опитвайки се да останат на топло при мразовитото време навън.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев отхвърли критиките на президента за назначенията на служебния кабинет

Премиерът Димитър Главчев отхвърли критиките на президат Румена Радев към назначенията, извършвани от служебното правителство, сред които са смените на областни управители и назначаването на нов началник на правителствения авиоотряд.  Главчев заяви, че всички процедури по тези кадрови промени са спазени и отрече да е политически зависим, както..

публикувано на 01.08.24 в 15:59

Тихомир Патарински: Последните 3 години има устойчив ръст на германските туристи

За следващия летен сезон у нас се очаква по-голям брой немски туристи, защото ще има нова българска авиокомпания, която е с немско партньорство. Има позитивизъм, прогнозира Тихомир Патарински - първи секретар в посолството в Берлин, който отговаря за туризма, в интервю пред БНР. Този сезон у нас е с по-малко туристи, но има обстоятелства,..

публикувано на 01.08.24 в 15:55
Христо Иванов на заседанието на комисията за влиянието на Петьо Петров - Еврото и  Мартин Божанов - Нотариуса в съдебната система -  1 август 2024 г.

Христо Иванов: В момента можем да се освободим от влиянието на г-н Пеевски

Бившият депутат Христо Иванов заяви, че не е имал разговор с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, както твърди председателят на парламентарната група на Движението Делян Пеевски. Иванов отрече и твърдението на Пеевски, че има заговор за сваляне на Рая Назарян от поста председател на Народното събрание. Според Христо Иванов тече процес,..

публикувано на 01.08.24 в 15:39
Исмаил Хания

Иран обсъжда с Ливан, Ирак и Йемен ответни мерки срещу Израел заради убийството на лидера на "Хамас"

Иранска делегация обсъжда с представители на своите съюзници в Близкия изток - Ливан, Ирак и Йемен, потенциалните ответни мерки срещу Израел след убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран вчера, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Погребални шествия в памет на Исмаил Хания в Иран Съветът за сигурност на ООН..

публикувано на 01.08.24 в 15:29

Тошко Йорданов за разговорите с БСП за третия мандат: На едно мнение сме за излизане от кризата

В сградата на Народното събрание се проведе среща на преговорния екип на "Има такъв народ" с представители на "БСП за България" в търсене на подкрепа за реализация на третия мандат за съставяне на правителство. ИТН с официални покани към БСП, "Възраждане", ПП-ДБ и ГЕРБ за срещи за третия мандат ИТН, като носители на третия последен проучвателен..

публикувано на 01.08.24 в 15:27
Проф. Александър Маринов

Проф. Александър Маринов: Пеевски нищо не диктува, разчита на остатъчни лостове в някои институции

Президентът няма роля в това, което се случва в ДПС. Любопитният въпрос е защо Делян Пеевски се хвърля сега като разярен глиган, въпреки че от психологическа гледна точка е обяснимо. Това коментира политическият анализатор и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" проф. Александър Маринов в интервю пред БНР. "Пеевски е в..

публикувано на 01.08.24 в 15:25
Васил Терзиев

Терзиев: Благодаря на Борисов, че е конструктивен критик

Кметът на София Васил Терзиев благодари на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за това, че е "конструктивен критик". Повод за изказването му стана призивът на  Борисов към ПП-ДБ да се разграничат от столичния кмет заради скандал около декларацията на Атанас Атанасов от ПП-ДБ срещу предложението на Министерството на културата да бъде награден с орден "Стара..

публикувано на 01.08.24 в 15:20