Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Залужни не е доволен от работата на наборните служби, отговорни за военната мобилизация в Украйна

Валерий Залужни, главнокомандващ на украинската армия
Снимка: wikipedia.org

Главнокомандващия на украинската армия Валерий Залужни заяви, че не е доволен от работата на наборните служби, които отговарят за мобилизирането на военни за фронта на войната с Русия. Залужни говори по време на пресконференция в украинската столица, ден след като парламентът в Киев публикува текста на проектозакон, предвиждащ реформи в програмата за армейски набор, включително намаляване на възрастта на мъжете, които могат да бъдат мобилизирани от 27 на 25 години.

Публикуването на законопроекта предизвика противоречиви реакции в социалните медии. Изглежда, че заради този отзвук се стигна и до това украинският генерал Валери Залужни, който доста рядко се показва пред медиите, да даде пресконференция, отбелязва Ройтерс.

"Честно казано в момента не съм доволен от работата на наборните служби. Ако бях доволен, нямаше сега да обсъждаме този законопроект", отбеляза той.

Готвените от властите в Киев реформи се приемат изключително чувствително от умореното население на Украйна в разгара на продължаващата вече 22 месеца война с Русия, чиито край не се вижда, коментира още Ройтерс.

Миналата седмица президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че военните са предложили мобилизиране на допълнителни между 450 и 500 хил. души в армията.

Генерал Залужний потвърди този брой, но заяви на брифинга в Киев, че никога не би обсъждал публично такива числа. Косвена забележка, която може да поднови публичните спекулации за политически търкания между него и украинският президент.

Главнокомандващият Валерий Залужни ръководи започналото тази година украинско контранастъпление, което обаче не успя да доведе до връщането на значително количество територии, окупирани от Русия.

Въпреки това Залужни все още е изключително популярен сред много украинци, след като отблъсна руските сили от столицата на Украйна в началото на 2022 г. и организира две успешни контраофанзиви същата есен, които отвоюваха големи количества територия.

"Имахме доста амбициозни цели през 2023 г. Не бях разочарован от нивото на чуждестранна помощ през тази година. Разбира се, това не беше пълната искана сума, но ни позволи да провеждаме уверени военни операции", посочи украинският главнокомандващ.

Валерий Залужни каза още, че ще подкрепи въвеждането на електронни повиквателни в украинската армия - стъпка, която ще замени или засили сегашния модел, при който наборните офицери раздават документи за повиквания на хората на улицата или на контролно-пропускателните пунктове.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Протест пред парламента в Тбилиси

Бой в грузинския парламент

В грузинския парламент избухнаха сблъсъци преди очакваното приемане на закона за "чуждестранно влияние", предаде "Франс прес". Депутати от управляващата партия и от опозицията се сбиха по време на дебатите по законопроекта, който според критици дублира подобно руско законодателство, използвано за заглушаване на инакомислието.  Иракли..

публикувано на 14.05.24 в 14:56
Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева представя бюлетините за предстоящите избори на 9 юни.

В ЦИК представиха бюлетините за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия показа хартиените бюлетини за вота на 9 юни.  Тази за избор на депутати е със зелени надписи и защитна линия на гърба в същия цвят, а тази за избор на евродепутати - със сини надписи и защитна линия. Бюлетините са с дължина около половин метър и ще се сгъват по стандартния начин. При гласуване с машина на..

публикувано на 14.05.24 в 14:55

Изцяло ще бъде ремонтирана 100-годишната сграда на полицейското управление в Полски Тръмбеш

С близо 2,5 милиона лева изцяло ще бъде ремонтирана 100-годишната сграда на полицейското управление в Полски Тръмбеш. Това заяви при откриването на възстановеното управление в града вътрешният министър Калин Стоянов.  Калин Стоянов открива две възстановени полицейски управления в страната Полицаите в Полски Тръмбеш работят при примитивни..

публикувано на 14.05.24 в 14:39

Жена е задържана за притежание на канабис в Смолян

Жена е задържана за притежание на високо рискови наркотични вещества, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР - Смолян.  При полицейска проверка 39-годишната смолянчанка е спряна на ул. “Дичо Петров“ в областния град. Водачката е отказала да направи тест за употреба на наркотични вещества. Последвало е претърсване в автомобила ѝ. В него..

публикувано на 14.05.24 в 14:35
Николай Патрушев

Бившият секретар на Съвета за сигурност Патрушев е назначен за съветник на Путин по корабостроенето

Кремъл обяви, че Николай Патрушев, бивш секретар на руския Съвет за сигурност и бивш ръководител на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), е назначен за съветник на Владимир Путин, отговарящ за корабостроенето, предаде "Франс прес". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не посочи причините за оттеглянето на Патрушев, но заяви, че неговият "огромен..

публикувано на 14.05.24 в 14:13
Станимир Михайлов

КС образува дело за предсрочното прекратяване на мандата на управителя на НЗОК

Конституционният съд образува дело по искане на депутати за обявяване за противоконституционно решението на 49-ото Народното събрание, с което на 17 април беше прекратен предсрочно мандатът на управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир  Михайлов.  В жалбата си вносителите питат "възможно ли е парламентът да освободи някой, който..

публикувано на 14.05.24 в 13:56

Търговията със суровини между ЕС и останалия свят е намаляла до 165 млрд. евро през 2023 г.

Общата стойност на търговията със суровини между Европейския съюз и останалия свят е възлизала на 165 милиарда евро през 2023 г. Вносът в ЕС (97 милиарда евро) е надвишавал износът (68 милиарда евро), което е довело до дефицит от 29 милиарда евро при търговията със суровини между ЕС и трети страни. Това сочат най-новите данни на Евростат, публикувани..

публикувано на 14.05.24 в 13:48