Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди християни от цялата страна скочиха в ледените води, за да извадят Кръста на Богоявление

| обновено на 06.01.24 в 18:00
Автор:
Александър Георгиев извади кръста от р. Дунав при Русе
Снимка: Ася Пенчева

Православната църква чества Богоявление. Празнува се кръщението на Иисус Христос от Йоан Предтеча в река Йордан. При кръщението небесата се отворили, а Светият Дух във вид на гълъб слязъл върху Иисус и гласът на Бог Отец свидетелствал открито, че Този е неговият възлюбен Син, който има неговото благоволение.

От древността Църквата нарича Кръщение Господне -  Богоявление, защото тогава Бог открива тайната на своята същност, като осезателно се явява в трите си лица - Отец, Син и Свети Дух. При Кръщението си в Йордан, като въплатен Бог, Христос осветил водното естество, затова на празника се прави Велик водосвет.

По традиция на този ден се извършва ритуал по хвърляне и вадене на Кръста от ледените води. Хиляди християни в цялата страна скочиха в ледените морски, речни и езерни води, за да извадят Кръста. 

17 млади мъже участваха в ритуала в Силистра. Празникът започна с Божествена Света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Яков и градското духовенство в катедралния храм "Св.св. първоапостоли Петър и Павел". Стотици граждани и гости се включиха в литийното шествие до брега на реката, водено от Градския духов оркестър. За първи път преди да бъде хвърлен Богоявленския Кръст духовници и миряни изрекоха на глас молитвата "Отче наш“. Доростолският митрополит Яков подчерта:

"Не ние спасяваме Кръста, а Кръстът спасява нас. Ние го хващаме, просейки благословение". 

Най-бърз във водата се оказа 22 годишният Галин Стоев, който работи и учи в Силистра, и е студент в специалност „Електроинженерство“. Участниците ще получат награди и подаръци от Доростолската митрополия, от кмета на Силистра Александър Сабанов и областния управител Минчо Йорданов.

Празникът в крайдунавския град е възстановен през 1991 година, като в годините преди това е бил забранен. За 33 години два пъти се е провеждал при импровизирани условия заради замръзване на реката и ниски температури, а един път не е проведен заради кончината на митрополит Иларион. Първенец за този период остава Светлин Иванов, който в продължение на 20 години хваща Богоявленския кръст 17 пъти. По неговите стъпки върви и Иван Радев, който бележи 13-о успешно участие в ритуала в Тутракан. Десет смели момчета се хвърлиха в Дунав след водосвет, отслужен на брега на реката от ставрофорен иконом Илия Тонков и свещеник Йордан Попилиев.

Великотърновският митрополит Григорий благослови и поръси със светена вода бойното знаме на Националния военен университет „Васил Левски“. 38 смелчаци скочиха във водите на Янтра, а 17-годишният Кристиян Димов спаси Богоявленския кръст. Тържественият военен ритуал по традиция се проведе на площада пред крепостта Царевец. Стотици търновци се стекоха край Янтра до Владишкия мост. В конкуренцията на десетки курсанти два дена преди да навърши 18 години ученикът от Природо-математическата гимназии в града Кристиян Димов извади Богоявленския кръст.  

"Аз хванах тази година кръста, явно при мен са били здравето и късмета. Здраве и благоденствие, това е най-важното“, каза Кристиян.  

Имениците на Йордановден пожелаха здраве: 

Във водите на река Осъм в Ловеч скочиха 17 смелчаци. Кръстът извади 38-годишният Ивайло Енчев. Той е баща на 3 деца и спасява за седми път Кръста на Йордановден:

"Водата в днешния ден е топла. Адреналинът се вдига. Участвам за здраве на всички, на цялото семейство. Пожелавам на всички да са живи и здрави, за много години и да бъдат благословени“, каза Енчев.

Той получи парични награди от ловчанския митрополит Гавриил и кмета на Ловеч Страцимир Петков, както и кошница с подаръци. Преди ритуала митрополит Гавриил отслужи Златоустова Света литургия в катедралата "Св. Св. Кирил и Методий“ в Ловеч, освети знамената на Българската армия и водеше празничното литийно шествие от катедралата до Богоявленския мост до площад "Екзарх Йосиф Първи". Митрополитът благослови ловчалии и поръси присъстващите със светена богоявленска вода.

"На днешния ден на река Йордан е станало едно голямо чудо. Когато Господ е влязъл в реката водите са започнали да текат известно време в обратна посока, а не по естествения ход. И това чудо се повтаря всяка една година, когато Йерусалимският патриарх извършвана в този ден водосвет на река Йордан. Тогава много цветя и венци се пускат в реката и за известно време тези цветя и венци започват да се движат в обратна посока на течението на реката, което означава, че Божията благодат, която е дадена тогава на нас човеците всяка година на този ден Господ ни я дава чрез освещаването на Йорданските води. Светата Богоявленска вода, това е най-голямото, най-силното средство, което помага на човека срещу нечистите духове, в борбата му срещу всякакви изкушения, болести и скърби. Нека пием от нея, нека се поръсим, да поръсим нашите домове и Господ да ни пази, да ни дарува своята благодат. Пожелавам на всички живот, здраве, благоденствено, мирно житие. Честит празник и за много години!“, пожела Владиката.

Стотици жители на Ловеч присъстваха на Богоявленския ритуал, а на площада се изви празнично хоро под звуците на Общинския духов оркестър.

Празникът в Русе започна с тържествена литургия във всички православни църкви, а владиката Наум поведе литийното шествие от катедралния храм “Св. Троица” до кея на Дунава. След като поръси бойните знамена и благослови присъстващите, Русенският митрополит хвърли Христовия Кръст във водите на реката, а 12 смели мъже скочиха за него. Тази година най-бърз бе финансистът Александър Георгиев, който след 10 дни ще навърши 24 години. 

"Около 2 седмици се подготвях. Пожелавам живот и здраве на моето семейство, успехи на абсолютно всички, включително и на мен"

Александър получи подаръци от митрополит Наум, от областния управител Данаил Ковачев и от кмета Пенчо Милков.


Любомир Мутафчийски.   Снимка: Гергана Димитрова - СО
В София, 20-годишният Любомир Мутафчийски, който иска да стане пожарникар, спаси Кръста от водите на езерото в Дружба. Той се гмурна заедно с още 45 смелчаци. Водосветът беше отслужен от Белоградчишкият епископ Поликарп. Със Светия Кръст Любомир отиде при множество хора, които почетоха празника.

"За първа година скачам и искам да призова всички млади, както и големи българи, да спазват традициите, да скачат всяка година, и да не се отказват. Ако ги е страх, да се престрашат и да го направят. Аз уча и гоня цели в момента. Искам да стана пожарникар. Всяка година ще се хвърлям. Да сме живи и здрави всички".

30-годишен спаси кръста в Монтана на Богоявление. За първи път ритуалът се проведе на река "Огоста“, където се изви мъжко хоро. 50 мъже, облечени в национални носии, се хвърлиха в ледените води на реката за Кръста. Пръв до Божия символ стигна Адриан Илиев. Досега той е участвал в ритуала във Варна и за първи път - в родния си град. Адриан е на 30 години, има частен бизнес, и две деца. Мъжко хоро се изви в река "Огоста" под звуците на оркестър "Монт мюзик“. 10-метров национален флаг беше развят от участниците. Близо 3000 души изгледаха ритуала от бреговете на реката и в последствие се хванаха на хорото. 82-годишният Тодор Димитров от село Бели мел предпочете да посвири и внесе колорит в атмосферата на празника.

И тази година на Богоявление в река Тунджа в Калофер се игра станалото традиционно ледено хоро. Облечени в народни носии, и под съпровода на тъпани и гайди, стотици хора се хванаха на хорото. По традиция първо в студените води влязоха мъжете от Калофер, а след това към тях се присъединиха и останалите мъже, пристигнали от цялата страна в подбалканския град
Богоявленския кръст от водите на Янтра в Габрово извади 16-годишният Христо Илиев, ученик в Професионалната техническа гимназия в града.

В Плевен правсолавния кръст първи извадиха от река Вит 35-годишният Ангел Томов и 4-годишният му син Тервел.

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Широка лъка спазиха стародавната традиция Лазаруване

Момиченца, облечени в народни носии от читалище "Екзарх Стефан" в родопското село Широка лъка, за поредна година спазиха стародавната традиция Лазаруване.  От рано сутринта момиченцата, пременени в носии, с кошници в ръце пълни с върбови клонки и стръкчета здравец тръгнаха с песни из калдъръмените уличики в Широка лъка, за да посетят всеки дом..

публикувано на 27.04.24 в 17:36

25 двойки с репродуктивни проблеми от община Велико Търново ще получат помощ от фонд "Ин витро"

25 двойки с репродуктивни проблеми от община Велико Търново са одобрени за финансово подпомагане на изследвания и процедури, свързани с лечение на безплодие.  Двойките, които са кандидатствали тази година за финансиране от общинския фонд "Ин витро", ще получат до 2000 лв., реши на последното си заседание Великотърновският общински съвет. Ако..

публикувано на 27.04.24 в 17:18
Къщата, в която е живял Владимир Димитров-Майстора в Шишковци.

Лазаровден с благотворителен базар в кюстендилското с. Шишковци

Лазаровден с благотворителен базар на домашно приготвени изделия организират днес в кюстендилското с. Шишковци, където над 30 години е живял и творил големият ни художник Владимир Димитров -Майстора.  Събраните средства ще бъдат преведени на сметката на местното сдружение "Възход за село Шишковци“, което от година замисля различин инициативи, за..

публикувано на 27.04.24 в 17:06

Мотосезонът в Силистра започна с парад от над 180 мотора

С парад от над 180 мотора Силистра откри новият мотосезон. Традиционно гости идват от Североизточна България и от съседния румънски град Кълъраш. След почетната обиколка шествието се отправи към Дулово, където в храма "Св. вмчк. Георги Победоносец" беше отслужен водосвет. Домакини вече близо 10 години са клуб "FREE RIDERS". Традиционно..

публикувано на 27.04.24 в 16:58

Хиляди се събраха на митинг в Мадрид в подкрепа на премиера Санчес

Хиляди привърженици на управляващата в Испания социалистическа партия се събраха на митинг в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес. Той обяви, че може да напусне поста, след като срещу съпругата му Бегоня Гомес започна разследване за корупция, предаде Ройтерс. В сряда Санчес заяви, че започнатото съдебно дело в столицата, засягащо бизнес..

публикувано на 27.04.24 в 16:53

Десетки почетоха паметта на режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Десетки приятели, близки и колеги почетоха паметта на режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева.  Тя почина на 23 април, а поклонението се състоя днес в столичния храм „Свети Седмочисленици“. "Израснали сме  с нейните филми, с нейната усмивка, с нейния талант, с нейната изключителна душа", каза певицата Йорданка Христова. Изключително лъчезарна,..

публикувано на 27.04.24 в 16:47

Ръст на вече подадените данъчни декларации в НАП

Близо 10% ръст на вече подадените данъчни декларации спрямо миналата година, отчитат от Националната агенция за приходите. Пред БНР Анна Митова от ведомството обясни, че вероятно активността се дължи на напомнителните имейли, които от агенцията изпратиха на данъкоплатците. В тях се посочва, че получателите на съобщението имат задължението да подадат..

публикувано на 27.04.24 в 16:40