Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издателят Соня Хачикян за „Мадмоазел Айфел и кулата на любовта“

Соня Хачикян
Снимка: Личен архив

Софи Вияр е немска журналистка и успешна авторка на романи, които ни представят живота на личности и събития променили света. Това прави и в най-новата й книга излязла на българския пазар „Мадмоазел Айфел и кулата на любовта“, посветена на създаването на Айфеловата кула. За живота на създателя й Гюстав Айфел, както и за ролята на дъщеря му Клер разказа издателят на книгата Соня Хачикян в предаването „Понеделник вечер“.

„За някои хора Айфеловата кула е била вдъхновение, но в онези времена, говорим за края на 19-ти век, когато Париж е център на световното изкуство, там са събрани известни автори, писатели, художници, една интелектуална общност с особено мнение за красивото и привкус за класическо изкуство. Това, което се случва е, че когато фирма „Айфел“ печели конкурса за създаване на някаква красива атракция, която да е символ на световното изложение в Париж през 1889-та и разкриват техния проект, те се сблъскват с една огромна опозиция именно от хора на изкуството. В книгата е застъпена много сериозно тази тема, както и въобще всички около проектирането и изгреждането на кулата“ сподели още Соня Хачикян.

Оказва се, че хората, които подкрепят създаването на кулата са онези, които вярват в бъдещето и търсят нов символ на изкуството, който да впечатли света. Въпреки мнението на много важни за времето си личности, които смятат, че подобно „желязно чудовище“ ще загрози Париж. Сред тях са Александър Дюма – син, Ги Дьо Мопасан и Жак Гарние. Новаторите се оказват и победители в спора за създаването на Айфеловата кула, водени от грандиозните идеи на семейство Айфел.

„За Гюстав Айфел има доста информация. Той е един много успешен инженер, който в младостта си не е бил особено прилежен ученик. От тогава си е бил по-насочен към изкуството. Има интересен живот. По-интересното, което се разбира в тази книга е, че както всяко голямо нещо създадено на този свят, то не се прави от един човек – трябва голям екип. 

Често се споменава, че и зад всеки успял мъж стои една жена. В случая на Гюстав това е дъщеря му. Съпругата на Гюстав умира много млада. Те имат пет деца и най-голямата му дъщеря Клер само на 14 години трябва да се превърне в майка на останалите деца и домакиня. За това става и толкова отговорна и съвестна. Впоследствие се превръща и в неговата дясна ръка, благодарение на която той успява да постигне този величествен проект“ – допълна Соня Хачикан.

Официалното представяне на „Мадмоазел Айфел и кулата на любовта“ от Софи Вияр ще се състои този четвъртък, 8 февруари от 18.30 в бар „Синтезис“.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Арнаудов със световна премиера във виенския Музикферайн

На 10 май публиката в зала "Брамс" на концертния комплекс Музикферайн аплодира с възторг брилянтните изпълнения на „Паганини ансамбъл“. Формацията е основана от виртуозния цигулар с международно признание Марио Хосен, а в ансамбъла заедно с него се изявяват утвърдените инструменталисти Марта Потулска – виола, Лиляна Кехайова – виолончело и..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Почит към великия бас Борис Христов

На 18 май отбелязваме 110-годишнината от рождението на великия български певец Борис Христов.  Признавам си, че той е любимият ми певец. Прекланям се пред неговото изкуство, пред неговия глас, артистичност, култура. За съжаление, не съм го виждала в спектакъл, но неговото присъствие в записите, в които съм го слушала, дава ясна представа за..

публикувано на 17.05.24 в 16:25
Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор

Валери Йорданов, гост в "Магията на театъра" с любов към писането, за бруталността в живота и за творческия плам

"В момента работя над третия си сценарий за филм, с който ще кандидатствам и се надявам да успея да го заснема, историята е доста различна и доста брутална, като всичко, което ни заобикаля, разказа в "Нощен Хоризонт" Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор, гост  в поредицата на БНР -  "Магията на театъра" . " Темата е свързана с нашето..

публикувано на 17.05.24 в 11:11
Васко Василев

Васко Василев ще изнесе концерт на Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности – французойка, японка, австрийка, англичанин и българин ще се срещнат на сцената, за да отбележат заедно един от..

публикувано на 16.05.24 в 18:57
Гергей Мадараш

Гергей Мадараш дирижира концерта "Контрасти" на Радиосимфониците

Този петък, 17 май, в зала „България“ пред Симфоничния оркестър на БНР ще застане диригентът Гергей Мадараш – гост от Унгария, който в момента е музикален директор на Кралската филхармония в Лиеж, Белгия.  Програмата на концерта неслучайно е наречена „Контрасти“ – на първо място, това е заглавието на пиесата, с която ще бъде отбелязана..

публикувано на 15.05.24 в 18:33
Българските фестивални мениджъри на асамблеята - Узедом 2024

Български фестивали участват в годишната асамблея на Европейската фестивална асоциация

От 12 до 15 май 2024 г. представители на Българската фестивална асоциация (БФА) участваха в Годишната среща на фестивалите на изкуствата, организирана от Европейската фестивална асоциация (ЕФА) на остров Узедом.  От 12 години БФА е колективен член на най-старото фестивално обединение в Европа с повече от 70-годишна история. В конференцията се..

публикувано на 15.05.24 в 18:15