Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Рафах нараства паниката след заканата на Нетаняху, че ще изпрати израелски войски в града

Палестинци търсят оцелели в сграда, разрушена по време на израелски бомбардировки в бежанския лагер Рафах в Ивицата Газа във вторник, 17 октомври 2023 г.
Снимка: БТА

В Рафах, където според агенция Ройтерс са намерили убежище половината от жителите на 2-милионна Газа, нарастват тревогата и паниката заради заканата на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че ще прати войски в града.

"Хората нямат никаква представа къде могат да се спасят" при такава ситуация, предупреди ръководителят на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци Филип Лазарини.

Рафах е на самата граница на палестинския анклав с Египет. След ескалацията в Ливан, Сирия, Ирак и Йемен, израелска атака тук може да доведе до бежанска вълна и мащабна криза в още една страна от региона, предупреди в интервю за БНР Хю Ловат - старши сътрудник в Европейския съвет за външни отношения:

"Израелската военна операция в Рафах няма да заличи "Хамас", но със сигурност ще има катастрофално отражение върху палестинците. Кайро отдавна декларира, че няма да пусне бежанците на своя територия, но не очаквам египетските войници да стрелят по тях. Събитията в Червено море и намаляването на трафика и транзитните такси през Суецкия канал видимо влошават финансовата криза. При тази много трудна ситуация в самия Египет, представете си какво ще стане, ако държавата ще трябва да отделя ресурси, за да издържа няколкостотин хиляди палестинци, дори ако те останат в Синай".

Цялото интервю с Хю Ловат може да чуете утре в предването "Събота 150".
По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Контролирано унищожаване на боеприпаси и взривове от ВМЗ - Сопот

Бракувани боеприпаси и други взривни материали, отпаднали от производството на ВМЗ - Сопот, ще бъдат контролирано унищожавани на открития изпитателен полигон в с. Анево. За периода от 9.00 до 15.00 ч. се забранява влизането на хора, животни и техника в района, предупреждават от община Сопот.

публикувано на 22.05.24 в 08:00

Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха без ток части от Сумска област

Руски дронове са поразили енергийни обекти и са оставили без електричество части от северната украинска Сумска област, съобщиха регионалните власти, цитирани от Ройтерс. В Telegram областната управа посочи, че дроновете са атакували цели в градовете Шостка и Конотоп, североизточно от Киев и по границата с Русия. Аварийни екипи работят за..

публикувано на 22.05.24 в 07:54

Румен Радев е на двудневно посещение в Италия

Президентът Румен Радев ще бъде на посещение в Италия днес и утре. Държавният глава ще ръководи българската делегация, която по традиция е приемана на аудиенция във Ватикана от главата на Римокатолическата църква по повод 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.  В..

публикувано на 22.05.24 в 07:45
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху отрича да строи селища за еврейски заселници в ивицата Газа

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви пред американски медии, че Израел не възнамерява да строи селища за еврейски заселници в ивицата Газа след края на войната. Той отхвърли обвиненията, че е подложил на глад палестинците в Газа като метод на водене на война. Щом радикалната палестинска организация "Хамас“ бъде разгромена,..

публикувано на 22.05.24 в 07:43

След нарушения... повторен вот на парламентарните избори в РСМ

В седем избирателни секции в Република Северна Македония днес ще се проведе повторно гласуване на парламентарните избори заради установени нарушения на изборното законодателство. Преди седмица Държавната избирателна комисия в страната разгледа жалби за начина, по който са проведени изборите, подадени от Социалдемократическия съюз на Северна..

публикувано на 22.05.24 в 07:36
Снимката е архивна

Молебен и водосвет в Перник за 12 години от труса през 2012 г.

Молебен и водосвет за здраве и благоденствие ще бъдат отслужени по повод 12-годишнината от земетресението в Перник. На 22 май 2012 година през нощта Перник и околните селища бяха събудени от трус с магнитуд 5,8 по Рихтер, съпроводен от мощен тътен. Последваха серия силни вторични трусове. Земетресението не взе човешки жертви, но предизвика..

публикувано на 22.05.24 в 07:33

Консултации с парламентарните групи за СИК-овете в чужбина

Консултации с парламентарните формации от 49-то Народно събрание за съставите на секционните избирателни комисии зад граница ще проведе днес Централната избирателна комисия (ЦИК). Формациите трябва да дадат предложения за членове, включително и резервни за секциите, в които на 9-ти юни ще гласуват сънародниците ни в чужбина.  В консултациите..

публикувано на 22.05.24 в 07:28