Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху е наредил на военните да разработят двоен план за евакуация на цивилни от град Рафах

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че е наредил на военните да разработят двоен план за евакуация на цивилни от Рафах в южната част на Ивицата Газа и за разгром на останалите батальони на Хамас, в момента, в който международният натиск върху Израел се засилва, предаде Ройтерс.

Днес израелската армия нанесе смъртоносен въздушен удар в Рафах, последното място в анклава, където жителите на Ивицата Газа намериха убежище. Властите в Тел Авив пренебрегнаха предупрежденията, отправени от американския президент Джо Байдън и хуманитарните групи, които казаха, че ще има голям брой жертвите сред цивилното палестинско население, ако израелските сили атакуват града.

Международното безпокойство за съдбата на хиляди разселени жители на Ивицата Газа, които намериха убежище в Рафах, се засили, след като Израел заплаши със сухопътна операция в града, близо до границата с Египет.

Вашингтон каза вчера, че няма да подкрепи израелска военна операция в Рафах, без да се обърне дължимото внимание на тежкото положение на цивилните там.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кардиолог: Следете щитовидната си жлеза!

"Понякога ние сме първите, които посрещаме пациенти с проблеми, свързани със сърцето, а се оказва, че източникът на този проблем е щитовидната жлеза ." Това каза в интервю за БНР кардиологът д-р Михаела Михайлова. " Сърцето реагира на всичко, което се случва в тялото . Минаваме по един чеклист, по който обследваме различни възможности...

публикувано на 29.05.24 в 09:31
Влакове се сблъскаха на Централна жп - гара

Проф. Симеон Ананиев: Катастрофата на Централна гара се дължи на комплекс от грешки и непрофесионализъм

" Всяко едно нещо в железниците е разписано. Нашите правилници са написани с кръв. Моят апел е да се върнем към строгата дисциплина и безкомпромисното отношение ". Това призова от ефира на БНР проф. Симеон Ананиев - експерт в сферата на жп транспорта. Той коментира вчерашния инцидент на Централна гара в София, при който маневрен локомотив удари..

публикувано на 29.05.24 в 09:18

Алжир предложи резолюция на Съвета за сигурност за спиране на атаките на Израел

Алжир предложи резолюция на Съвета за сигурност за спиране на атаките на Израел срещу град Рафах. В текста  се призовава и за незабавно освобождаване на всички заложници, взети от "Хамас". Белият дом осъди смъртта на десетки цивилни граждани в резултат на израелски въздушен удар в Рафах, но заяви, че не планира промени в политиката си спрямо Израел...

публикувано на 29.05.24 в 09:06

Продължава подписката за запазването на стадион "Белите орли" в Плевен

В Плевен продължава подписката за запазване на стадион "Белите орли". Граждани ще внесат възражение в Общината и ще настояват да се запази статутът и предназначението на имота. Подписката, която се събира до петък в центъра на Плевен, ще бъде внесена в общинската администрация като възражение. "Поредната подписка в защита на..

публикувано на 29.05.24 в 08:34

Сунак и Джонсън продължават да са в напрегнати отношения

Британският премиер Риши Сунак заяви, че наскоро е разговарял с Борис Джонсън за „риска“, който Киър Стармър, лидерът на лейбъристите, представлява за страната. В ексклузивно интервю за „Дейли телеграф“, министър-председателят отказа да коментира дали Джонсън ще води кампания за него. В обширното интервю Риши Сунак призна, че е..

публикувано на 29.05.24 в 08:25

Последни сме в Европа по очаквана продължителност на живот, първи сме по смъртност

Продължителността на живот в България се е увеличила с година и половина , показват последните данни на НСИ. Изследването е за периода 2021 - 2023 г. спрямо 2020 - 2022 г. В сравнение с преди 10 години обаче има намаление на средната продължителност на живот и при жените, и при мъжете. Оказва се, че хората в градовете живеят повече от 3 години..

публикувано на 29.05.24 в 08:09
Адриан Николов

Адриан Николов: Юлската оценка за еврозоната ще е негативна

Ако ставаше дума за 3%, щяхме да имаме шанс да покрием критерия за инфлацията. Става дума за отстояние от трите държави в еврозоната с най-ниска инфлация – в момента Литва, Финландия и Италия, с около 0,7-0,8%. В последните 12 месеца сме с трайно по-висока инфлация от тези три страни. Това обясни пред БНР икономистът от Института за..

публикувано на 29.05.24 в 07:58