Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камерън поздрави България, че се отказва от руския нефт и газ, обеща подкрепа на Украйна

Дейвид Камерън в МС
Снимка: БГНЕС

От София британският министър на външните работи Дейвид Камерън декларира твърдата подкрепа на Великобритания за Украйна, която се бори с незаконната агресия на руския президент Владимир Путин.

"Путин трябва да види, че е сбъркал. България и Великобритания показват своята солидарност в подкрепа на борбата срещу руската агресия. Ние сме изготвили своя пакет от мерки, Европейският съюз също има своя пакет от мерки в помощ на Киев. Призовавам това да направи днес и Американският конгрес, който днес ще гласува пакет от мерки. Това е изключително важно за американската сигурност, защото целият свят гледа какво ще стане днес в Конгреса".

Камерън поздрави България, че се отказва от руския нефт и газ.

Вицепремиерът Мария Габриел подчерта: 

"Говорейки си за нашето важно стратегическо партньорство и съюзници в НАТО, бих искала да откроя колко важна за нас е регионалната стабилност. Основен фокус - Черно море. Радвам се, че имаме изключително активно и добро сътрудничество, за да бъде гарантирана сигурността на Черно море. Черно море е от стратегическа важност и за НАТО, и за България, и за Обединеното кралство".

Снимка: МВнР
По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

2-годишно момиченце от Монтана е с коклюш

Двегодишно момиченце от Монтана е с коклюш. Това е седмият случай в региона за тази година Заболяването от коклюш е регистрирано през миналата седмица, уточняват от Регионалната здравна инспекция. То не е ходило на детска градина и по този начин контактните лица са ограничени, допълниха от хигиенната инспекция. Заболяването е протекло..

публикувано на 22.05.24 в 10:21

Бавна работа на ГКПП Видин - превозвачи се срещат със зам.-министър

Представители на превозвачи търсят съдействие от властите заради бавна работа на румънската гранична полиция на ГКПП Видин. Ситуацията на граничния пункт превозвачите описват като тежка и поради тази причина още днес е свикана спешна среща в Министерство на вътрешните работи. Срещата ще се води от заместник-министър Стоян Темелакиев...

публикувано на 22.05.24 в 10:07

Първа българска песен за ИИ

Никога досега преходът между две епохи не е бил по-драстичен за преживяващите го . Това каза пред БНР Таня Желязкова – Тея, автор на текста на първата българска песен за изкуствения интелект - "Век на изкуствен интелект". Темата за ИИ е в центъра на обществения интерес по целия свят. Той се превръща във визитна картичка на 21 век , но едва..

публикувано на 22.05.24 в 09:45

Администрацията на Байдън с мерки за намаляване цените на бензина

Администрацията на американския президент Джо Байдън освобождава около 1 милион барела бензин от резерва, за да намали цените на бензина в страната.  Министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм каза, че това е  "стратегическо освобождаване от резерва" между Деня на паметта и националния празник 4 юли. Според Гранхолм администрацията е..

публикувано на 22.05.24 в 09:44

Кипър разширява стратегията за "съживяване" на планинските райони

Кипър разширява Националната стратегия за развитие на планинските райони и обявява нови жилищни планове за съживяването им, субсидирани от правителството. Те ще бъдат обсъдени на среща с участието на петима министри, на ръководители на държавни служби и агенции. С новите подобрени жилищни програми за планинските и отдалечените райони се..

публикувано на 22.05.24 в 09:39
Церемония в памет на Ебрахим Раиси в Табриз, 21 май 2024 г.

Десетки хиляди иранци отдават почит на загиналия си президент

Десетки хиляди иранци се стекоха рано тази сутрин в центъра на Техеран, за да отдадат последна почит на иранския президент Ебрахим Раиси, съобщи държавната телевизия, цитирана от АФП. Той загина в неделя при катастрофа с хеликоптер в планински район при лоши метеорологични условия. Множеството се е събрало в района на Техеранския университет,..

публикувано на 22.05.24 в 09:23
Ива Лазарова

Партиите харчат по-малко за политическа реклама в сравнение с предишни избори

Партиите харчат по-малко пари за медийна реклама за предстоящите избори в сравнение с предишни кампании, показват данни на Института за развитие на публичната среда. ИРПС традиционно следи по време на предизборна кампания 40 медии . В сравнение с кампанията 2 в 1 през ноември 2021 г. средствата, които формациите отделят за политическа..

публикувано на 22.05.24 в 08:57