Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ранено дете и загинали хора при руски удари в Украйна, бомба падна до жилищен блок

Херсон, 18 ноември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко трима души са загинали, а 7-годишно дете е ранено при руски удари в южния украински град Херсон и в централната и източна част на страната. Военновъздушни сили съобщиха, че са свалили 12 от 15 дронове "Шахед", изстреляни от Русия. От своя страна Москва обяви, че е унищожила 47 украински дрона през нощта над южните си райони.  

Украйна съобщи, че руска бомба е паднала през нощта близо до пететажен жилищен блок в южния град Херсон. Ранено е било седемгодишно дете. Обитателите на сградата са били евакуирани. Двама цивилни са станали жертви на атаки в централната и източна част на страната - 58-годишна жена е загинала в село Олхивка, в Днепропетровска област, а16-годишно момче е било убито при атака в село Червоногригоровка в централната част на областтам. Властите в Донецка област съобщиха за загинал млад мъж в източния град Часов Яр. Поне 200 души са били евакуирани от селата близо до фронтовата линия, на фона на тежки боеве.

По-рано украинските военновъздушни сили съобщиха, че са свалили 12 от 15 произведени в Иран дронове "Шахед", изстреляни от Русия. От своя страна, Русия обяви, че е унищожила 47 украински дрона през нощта над южните си райони. Междувременно, военното министерство в Москва съобщи, че руската противовъздушна отбрана е свалила украински изтребител МиГ-29 над Донецка област в Украйна. Украинските власти обаче не са обявявали загуби на изтребили през последните дни, отбелязва Ройтерс.


Междувременно ДПА съобщи, че членовете на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна ще се срещнат отново във военновъздушната база "Рамщайн" в Германия, за да обсъдят подкрепата за Киев. По покана на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин групата ще се събере на 19 март в огромната американска база край югозападния град Кайзерслаутерн. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Къщата, в която е живял Владимир Димитров-Майстора в Шишковци.

Лазаровден с благотворителен базар в кюстендилското с. Шишковци

Лазаровден с благотворителен базар на домашно приготвени изделия организират днес в кюстендилското с. Шишковци, където над 30 години е живял и творил големият ни художник Владимир Димитров -Майстора.  Събраните средства ще бъдат преведени на сметката на местното сдружение "Възход за село Шишковци“, което от година замисля различин инициативи, за..

публикувано на 27.04.24 в 17:06

Мотосезонът в Силистра започна с парад от над 180 мотора

С парад от над 180 мотора Силистра откри новият мотосезон. Традиционно гости идват от Североизточна България и от съседния румънски град Кълъраш. След почетната обиколка шествието се отправи към Дулово, където в храма "Св. вмчк. Георги Победоносец" беше отслужен водосвет. Домакини вече близо 10 години са клуб "FREE RIDERS". Традиционно..

публикувано на 27.04.24 в 16:58

Хиляди се събраха на митинг в Мадрид в подкрепа на премиера Санчес

Хиляди привърженици на управляващата в Испания социалистическа партия се събраха на митинг в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес. Той обяви, че може да напусне поста, след като срещу съпругата му Бегоня Гомес започна разследване за корупция, предаде Ройтерс. В сряда Санчес заяви, че започнатото съдебно дело в столицата, засягащо бизнес..

публикувано на 27.04.24 в 16:53

Десетки почетоха паметта на режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Десетки приятели, близки и колеги почетоха паметта на режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева.  Тя почина на 23 април, а поклонението се състоя днес в столичния храм „Свети Седмочисленици“. "Израснали сме  с нейните филми, с нейната усмивка, с нейния талант, с нейната изключителна душа", каза певицата Йорданка Христова. Изключително лъчезарна,..

публикувано на 27.04.24 в 16:47

Ръст на вече подадените данъчни декларации в НАП

Близо 10% ръст на вече подадените данъчни декларации спрямо миналата година, отчитат от Националната агенция за приходите. Пред БНР Анна Митова от ведомството обясни, че вероятно активността се дължи на напомнителните имейли, които от агенцията изпратиха на данъкоплатците. В тях се посочва, че получателите на съобщението имат задължението да подадат..

публикувано на 27.04.24 в 16:40

Нов обвиняем за терористичното нападение беше изправен пред съд в Москва

12-ти обвиняем по делото за терористичното нападение в московската зала "Крокус сити хол" беше изправен пред съд в Москва. Той остави в ареста таджикистанеца Джумахон Курбонов, който подобно на другите обвиняеми по случая ще остане задържан поне до 22 май.  Заседанието е било закрито, но ТАСС съобщава, че Курбонов е пребивавал и работил..

публикувано на 27.04.24 в 16:15

Олимпийският огън отпътува към Франция със 150-годишен кораб

Олимпийският огън отпътува по море от Гърция към Франция, след като снощи беше предаден в Атина от президента на Гръцкия олимпийски комитет на председателя на организационния комитет "Париж 2024". За първи път Олимпийският огън се пренася по море с кораб за Франция изпрати на пристанище Пирея историческия френски 120 годишен кораб "Белем". Това е..

публикувано на 27.04.24 в 16:10