Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висши политици се сбогуват с патриарх Неофит

9
Снимка: БГНЕС

Висши български политици се сбогуват с патриарх Неофит. На траурната церемония в патриаршеската катедрала присъстват председателят на парламента Росен Желязков, президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Те споделиха за срещите си  патриарх Неофит.

"Няма да забравя неговия патриотизъм и неговото родолюбие, защото той обичаше народа, обичаше Светата Църква и това трябва да е примерът за всички нас, особено в този ден", каза председателят на парламента Росен Желязков.

"Още помня как той ме благослови още в началото на първата ми кандидат-президентска кампания, но няма да забравя неговите думи, че вярата в доброто трябва да ни обединява и крепи като народ", сподели президентът Румен Радев.

"За съжаление, нашата среща беше една от последните. Не пропускаше празник да изпрати специално послание, лично послание до мен. Пазя тези документи и ще ги пазя цял живот", посочи вицепрезидентът Илияна Йотова.

Премиерът и вицепремиерът в оставка Николай Денков и Мария Габриел също присъстват на заупокойната молитва в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски". Там са и министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев и президентът на България в периода 2002 - 2012 година Георги Първанов.

Един от първите дошли в храма беше бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски. Той сподели как ще започни Неофит.

"С добротата, с неговата готoвност винаги да обединява, да разбере другия. Естествено, това е и мъдрост. Толкова разговори съм имал и срещи с него. Жалко, че си отиде толкова рано", каза той.

А Мария Габриел беше лаконична. 
"Дълбок поклон" - каза тя на влизане, а да се поклонят пред духовния лидер на Българската православна църква дойдоха още депутати, общественици, дипломати.
Снимки: БГНЕС, БТА
По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Сигнал за агитация на майчин език в силистренската община Главиница

Към 16 часа избирателната активност в Силистренско е 23% за български представители в Европейския парламент и 22% за Народно събрание, съобщиха от Районната избирателна комисия. Подаден е сигнал за агитация на майчин език в населени места от община Главиница.  Направена е проверка, като няма потвърждение на сигнала.

публикувано на 09.06.24 в 16:57

Увеличават се сигналите за нарушения на изборното законодателство, подадени в МВР

Увеличават се сигналите за нарушения на изборното законодателство, подадени в МВР. От вътрешното министерство уточняват, че от началото на предизборната кампания до 16:00 часа днес в Столичната дирекция на вътрешните работи и Областните дирекции на МВР в цялата страна са получени вече 524 сигнала за нарушаване на изборното законодателство. До..

публикувано на 09.06.24 в 16:57

В област Русе: Ниска избирателна активност, без нарушения и 36,7°C

С ниска избирателна активност и без нарушения преминава изборният ден в Русенско. В града обаче беше отчетена рекордна температура на въздуха от 36,7 градуса. Вяло, но и без нарушения тече изборният ден в Русенска област. Преди обед активността на гражданите беше малко над 8%, като най-стриктни към задължението си да гласуват и на тези избори, са..

публикувано на 09.06.24 в 16:49

Без сигнали за нарушения и при рекордно ниска активност протича вотът в Ямболска област

Без сигнали за нарушения и при рекордно ниска активност протича изборният ден в Ямболска област. През последните няколко часа и пред най-големите ямболски секции липсват избиратели:  "Към момента много слабо се наблюдава желание за гласуване. Дали хората са разочаровани или нямат избор, не можем да кажем, но за съжаление, следобед е много слабо". От..

публикувано на 09.06.24 в 16:48

DIA: Младите хора се интересуват от политика все повече

Младите хора се интересуват от политика все повече – такива са впечатленията на младата етно певица DIA. Пред БНР тя декларира, че ще даде своя вот на днешните избори 2 в 1. "Забелязвам, че наистина има интерес от младите хора към политиката, особено когато почувстваш, че има нужда нещо да се промени. Например – не искаш да караш по тези..

публикувано на 09.06.24 в 16:37

Секретарят на РИК-Благоевград: Средно на час получаваме между 30 и 40 жалби

Около сто жалби са подадени в Районната избирателна комисия в Благоевград.  Те са депозирани от  коалиция, участваща в  изборите, и от един гражданин. Повечето от сигналите РИК е оставила без уважение, а пет от  тях са изпратени до МВР и Прокуратурата.  Внушителният брой жалби са за нарушения на изборния процес, предимно в Симитли, откъдето е..

публикувано на 09.06.24 в 16:35

Две жалби за неправомерно гласуване срещу председателя на 10 СИК - Нова Загора

Подадени са две жалби от политически партии за неправомерно гласуване срещу председателя на 10 СИК - Нова Загора.  РИК - Сливен се е самосезирала на база изпратените видеоклипове и е предала случая по компетентност на ОДМВР Сливен. Председателят на 10 СИК не е отстранен от длъжност. Това показа репортерска проверка на място. Митко..

публикувано на 09.06.24 в 16:17