Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създадоха ново политическо крило в БСП, опозиционно настроено спрямо Нинова

Първанов и Станишев призовават за обединение в лявото

Снимка: БГНЕС

Представители на БСП създават ново политическо крило - опозиционно настроено срещу лидера на партията Корнелия Нинова. Това беше обявено на среща по инициатива на софийската организация на БСП. Нейният председател Иван Таков посочи постигнатото на кметските избори в столицата, когато въпреки първоначалното неодобрение от ръководството на БСП, местната структура на партията и новата формация "Левицата" се обединиха около кандидатурата на Ваня Григорова: 

"Предстоящите избори налагат бързи действия. На основата на това, което направихме през последна година в София, предлагам да създадем обединение в партията, което да наречем "Бузлуджанци". Да си дадем възможност да вършим истинска, смислена политическа работа, без да разчитаме на идеите, инициативите и мотивациите на централното ръководство. Ако ръководството от "Позитано" може без партия, защо партията да не може без ръководството от "Позитано"? 

Новото крило в БСП смята, че лидерът Корнелия Нинова да бъде сменена и си поставя за цел да работи за "възраждането на партията".

В днешната дискусия под надслов "За бъдещето на БСП и лявото" участваха и бившите лидери на БСП Георги Първанов и Сергей Станишев. Двамата се обявиха за обединение в лявото политическо пространство. 

"Аз виждам необходимост и от дълбок процес на промени - и идейни, и организационни. Разбира се, сигурно ще трябва да се промени и ръководството, защото не може да имаш толкова много загуби и обяснението да е някъде другаде", каза Първанов.

Сергей Станишев допълни:

"Аз искам да чуя, първо, мненията на хората за състоянието на БСП, защото мисля, че всички идваме с едно общо усещане на голяма тревога за това какво е доверието в БСП. В последните години се води една пергаментна гражданска война и тя е инициирана от ръководството, за съжаление. Правят се чистки по структурите. Последният пример е Софийската организация и опита за нейното дестабилизиране, което заедно в крайна сметка води до това, че БСП не успява да произвежда политики".

Според Таков БСП има нужда от нов лидер:

"Повече от всякога нужда от силна социалистическа партия и това може да бъде БСП с нейната 132-годишна мъдрост. Виждате какво се случи вчера в Москва - един чудовищен терористичен акт. Продължаващите конфликти в Близкия Изток и конфликта между Русия и между  Украйна. В момента ни трябва тази мъдрост на социалистическата партия, но тя да бъде възродена и да се върне на полагащото й се място като първостепенна политическа сила".

"В момента изтича 8-годишният мандат на досегашния председател, тоест втория мандат. И така или иначе неминуемо ще има нов председател. Кой ще бъде той не мога да ви кажа. Трябва да се влее нова енергия, нови идеи, да се върнем, разбира се, към нашите изконни ценности, които ние успяхме да съберем в един манифест по време на местните избори".
По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Министрите разглеждат доклада за бюджета за първото тримесечие

По време на заседание на Министерски съвет (МС) днес служебното правителство ще одобри днес доклад за изпълнението на държавния бюджет през първото тримесечие на годината. Министрите се събират на заседание и ще осигурят допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата. С решения ще се отчуждават имоти за нуждите на..

публикувано на 15.05.24 в 07:24

Планова профилактика на предаватели

На 15 май  от 9 до 17 часа   ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни: БАБЯШКА ЧУКА 4  на честота 87.6 MHz,  ВЕНЕЦ 4 на честота 102 MHz, ВЕНЕЦ 5 на честота 104.3 MHz, ЕЛИСЕЙНА 4 на честота 100.1 MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата..

публикувано на 15.05.24 в 07:00

Плевен празнува!

С концерти, изложби, спортни прояви, тържествен ритуал и връчване на почетно звание в Плевен посрещат 15 май – празника на града . Изборът на датата 15 май е свързан с Пролетния плевенски панаир, който започвал в третия понеделник на месец май. Според историците през 30-те години на XX век този панаир е бил без конкуренция в страната по своите..

публикувано на 15.05.24 в 06:45

Кипър ще постигне 100% покритие с оптични влакна до края на 2025 г.

Кипър ще стане първата страна в Европа, която ще покрие 100% населението си с високоскоростни връзки с оптични влакна. Тази цел се очаква да бъде постигната със започващия проект за разширяване на мрежата със свръхвисок капацитет, който трябва да бъде изпълнен до края на 2025 г., обявиха от правителството. С новия мащабен проект в целия Кипър,..

публикувано на 15.05.24 в 05:27
Президентът на Русия Владимир Путин

Владимир Путин подкрепя плана на Китай за конфликта в Украйна

Руският президент Владимир Путин е заявил в интервю за агенция "Синхуа", че подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на украинската криза. Пекин има цялостно разбиране за факторите, което стоят зад кризата, посочил Путин пред китайската държавна информационна агенция. Москва остава отворена за диалог и преговори за разрешаване на конфликта, който..

публикувано на 15.05.24 в 05:22
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Напрежение между Кипър и Ливан заради незаконната миграция

Правителството в Никозия призова във вторник Бейрут да спазва поетите към Европейския съюз ангажименти за справяне с незаконната миграция.  Новото напрежение между двете страни бе предизвикано от искането на водача на "Хизбула" Хасан Насрала ливанските власти да пуснат лодките със сирийски мигранти към Кипър. Лидерът на мощното ливанско шиитско движение..

публикувано на 15.05.24 в 05:15
Блинкън в Киев на 14 май 2024 г.

САЩ ще използват руските активи под своя юрисдикция за възстановяване на Украйна

Съединените щати ще използват руските активи под американска юрисдикция за възстановяването на Украйна, стана ясно от изказване на американския държавен секретар Антъни Блинкън при днешното му посещение в Киев, съобщиха АФП и Ройтерс. Блинкън: Помощта идва в този сложен момент за Киев Улични боеве в град Вовчанск, североизточно от Харков..

публикувано на 14.05.24 в 22:48