Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остри критики на Румен Радев към Живко Коцев, Калин Стоянов и "сглобката"

Румен Радев и Илияна Йотова на влизане в Народното събрание
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Президентът Румен Радев разкритикува сглобката ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС на влизане в парламента днес преди да се закълне служебният кабинет с министри, посочени от премиера Димитър Главчев.

Той бе придружен от вицепрезидента Илияна Йотова и направи коментар пред медиите. В него похвали ДАНС и критикува както главния секретар на МВР Живко Коцев, така и посочения за вътрешен министър Калин Стоянов.

 Радев посочи, че е издал указа за служебно правителство, с което по думите му "слага се край на един провален политически експеримент – "сглобката".

"Когато давах мандат за кабинет на Николай Денков – го призовах да не го реализира. Въпреки това правителство беше създадено и то се провали, последваха взаимни обвинения между партньорите. Това обаче не ги разтоварва от отговорност", каза Радев. Той поиска българите да гласуват на идващите избори и техният глас да бъде чут.

"Сега страната ще се управлява от правителство, начело с Димитър Главчев. Нека да е ясно – този служебен кабинет се създава по новите предложения в Конституцията, с които партиите от сглобката искаха да отнемат правомощията на президента от служебното правителство. За разлика от всички служебни правителства – в това не съм се бъркал по никакъв начин в кадровата политика и не нося отговорност за неговите действия", категоричен беше Радев.

Той коментира въпроси на медии за подадената и оттеглена оставка на главния секретар на МВР Живко Коцев и протестите срещу вътрешния министър Калин Стоянов.

За последния Румен Радев бе категоричен, че протестите срещу него идвали от партиите, които направили промените в Конституцията.

"Мръщят се на това, което направиха", каза той. За Калин Стоянов държавният глава посочи още, че ако е имал правомощия – нямало да го назначи за вътрешен министър.

Президентът похвали Петър Тодоров като главен секретар – за неговата почтеност, но критикува Живко Коцев: "Ако е имало натиск върху главния секретар на МВР, да се провери дали е свързан с контрабандата. Колкото и Николай Денков, Кирил Петков, Атанас Атанасов да си затварят очите за фактите около главния секретар на МВР Живко Коцев, престижът за ведомството е накърнен. Връзки между главния секретар на МВР и контрабандисти е подигравка с държавността… Какъв главен секретар си, ако не знаеш от кого получаваш скъпи подаръци и с кого влизаш гол в сауната", коментира той.

"Странното е, че ПП-ДБ управлява с ГЕРБ-СДС и ДПС, а не спряха да говорят, че аз изневерявам на българската демокрация с ГЕРБ и ДПС. Извинявайте това е безочие", добави Радев.

В заключение той поздрави директора на ДАНС Пламен Тончев за смелостта "да бръкнат в най-високите управленски нива". 

По публикацията работи: Антония Чорева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Келин, посланик на Русия във Великобритания.

Руският посланик във Великобритания: Санкциите срещу Русия не постигнаха целите си

Санкциите, наложени на Русия заради нахлуването й в Украйна, не успяха да постигнат нито една от целите си, каза руският посланик във Великобритания пред "Скай нюз". Андрей Келин направи своето изявление, след като разследване на журналиста Ед Конуей от "Скай нюз" разкри "явни вратички в режима на ограничения", който позволява на британските компании по..

публикувано на 03.07.24 в 02:22

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението по пътя Русе – Бяла е затруднено в участъка между разклона за село Обретеник и село Волово заради..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна линия.  Утре ще бъде поставен нов стълб, каза експертът при управление при кризи към Общината Ивайло..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда обясняват, че след профилактика през почивните дни "затрудненията са свързани с натрупването на висок..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на цялата страна. Силите и средствата на пътната полиция са насочени да контролират във всички точки на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се обръщат към депутатите от 50-ото Народно събрание с призив за предвидимост и ясни приоритети, както..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Р...

публикувано на 02.07.24 в 20:11