Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остри критики на Румен Радев към Живко Коцев, Калин Стоянов и "сглобката"

Румен Радев и Илияна Йотова на влизане в Народното събрание
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Президентът Румен Радев разкритикува сглобката ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС на влизане в парламента днес преди да се закълне служебният кабинет с министри, посочени от премиера Димитър Главчев.

Той бе придружен от вицепрезидента Илияна Йотова и направи коментар пред медиите. В него похвали ДАНС и критикува както главния секретар на МВР Живко Коцев, така и посочения за вътрешен министър Калин Стоянов.

 Радев посочи, че е издал указа за служебно правителство, с което по думите му "слага се край на един провален политически експеримент – "сглобката".

"Когато давах мандат за кабинет на Николай Денков – го призовах да не го реализира. Въпреки това правителство беше създадено и то се провали, последваха взаимни обвинения между партньорите. Това обаче не ги разтоварва от отговорност", каза Радев. Той поиска българите да гласуват на идващите избори и техният глас да бъде чут.

"Сега страната ще се управлява от правителство, начело с Димитър Главчев. Нека да е ясно – този служебен кабинет се създава по новите предложения в Конституцията, с които партиите от сглобката искаха да отнемат правомощията на президента от служебното правителство. За разлика от всички служебни правителства – в това не съм се бъркал по никакъв начин в кадровата политика и не нося отговорност за неговите действия", категоричен беше Радев.

Той коментира въпроси на медии за подадената и оттеглена оставка на главния секретар на МВР Живко Коцев и протестите срещу вътрешния министър Калин Стоянов.

За последния Румен Радев бе категоричен, че протестите срещу него идвали от партиите, които направили промените в Конституцията.

"Мръщят се на това, което направиха", каза той. За Калин Стоянов държавният глава посочи още, че ако е имал правомощия – нямало да го назначи за вътрешен министър.

Президентът похвали Петър Тодоров като главен секретар – за неговата почтеност, но критикува Живко Коцев: "Ако е имало натиск върху главния секретар на МВР, да се провери дали е свързан с контрабандата. Колкото и Николай Денков, Кирил Петков, Атанас Атанасов да си затварят очите за фактите около главния секретар на МВР Живко Коцев, престижът за ведомството е накърнен. Връзки между главния секретар на МВР и контрабандисти е подигравка с държавността… Какъв главен секретар си, ако не знаеш от кого получаваш скъпи подаръци и с кого влизаш гол в сауната", коментира той.

"Странното е, че ПП-ДБ управлява с ГЕРБ-СДС и ДПС, а не спряха да говорят, че аз изневерявам на българската демокрация с ГЕРБ и ДПС. Извинявайте това е безочие", добави Радев.

В заключение той поздрави директора на ДАНС Пламен Тончев за смелостта "да бръкнат в най-високите управленски нива". 

По публикацията работи: Антония Чорева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фондация НАБИС предизвиква смелите читатели

Фондация НАБИС (Национална академична библиотечно-информационна система) излезе със загадъчно послание в мрежата, което предизвика любопитство – "Търси се читател, обичащ да рискува, който да се опита да прочете книги, които никога не са заемани. Вие този читател ли сте?". "Хората ежедневно още от първата чаша кафе търсят информация, но като..

публикувано на 16.05.24 в 12:54

Продължават разговорите за увеличение на заплатите в университетите

Разговорите със синдикатите и Съвета на ректорите за заплатите на академичния състав на държавните висши училища продължават, съобщи министърът на образованието Галин Цоков. Той обясни, че 39-е милиона лева ще бъдат разпределени за увеличението на възнагражденията, но все още липсват парите за промяна на заплатите от април тази година...

публикувано на 16.05.24 в 12:41

Токът поскъпва с по-малко от 30% от началото на юли

По-малко от 30% ще поскъпне тока за бита от 1-ви юли, съобщи министърът на енергетиката Владимир Малинов на брифинг в Министерството на енергетиката. "АЕЦ Козлодуй" е оттеглила ценовото предложение и след преизчисляване ще предложи по-ниско увеличение, уточни Малинов. "Булгаргаз" също предлага по-малко поскъпване на природния газ през..

публикувано на 16.05.24 в 12:18
Израелската система за противоракетна отбраната

Гърция предлага създаване на европейска ПВО

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е внесъл предложение за създаването на система за европейска противовъздушна отбрана по примера на израелския "Железен купол". Това съобщи той тази сутрин в интервю пред телевизия Скай. Гърция предлага създаване на европейска противовъздушна отбрана, заяви пред медиите премиерът Кириакос Мицотакис.Той..

публикувано на 16.05.24 в 12:14
Грант Шапс

Лондон: Западът да не се разсейва, а да помогне на Украйна

Новата офанзива на Русия в Украйна трябва да подейства като "сигнал за събуждане" за нациите, които са "разсеяни" от други конфликти, каза британският министър на отбраната Грант Шапс. Пред Скай нюз Грант Шапс изрази увереност, че Русия няма да превземе град Харков, но каза, че Обединеното кралство предвижда да се стигне и до такава ситуация..

публикувано на 16.05.24 в 11:57
Центърът за настаняване на мигранти в Харманли

Боряна Гидикова: Едва 43 непридружени деца са настанени в социалните услуги през 2023 г.

Откриването на "Сигурна зона за непридружени деца" в Регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли е празник , заяви пред БНР Боряна Гидикова – директор "Комуникации" в УНИЦЕФ. "Това ще бъде третата зона за непридружени деца в България. Днес откриваме такава в най-големия център за бежанци – този в Харманли. За нас това е..

публикувано на 16.05.24 в 11:56
Руслан Трад

Руслан Трад: Политическият живот в Словакия е токсичен, очакват се още такива събития

В следващите ден-два ще има още детайли около покушението срещу Роберт Фицо, които ще излязат наяве, ако словашкото правителство позволи да има видимо разследване. Засега има пасивна роля, което е изненадващо. Определено има противоречива информация. Това коментира Руслан Трад, анализатор към Атлантическия съвет на САЩ и основател на..

публикувано на 16.05.24 в 11:38