Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон призова Израел да ограничи мащаба на отговора си на Иран

Дейвид Камерън (вдясно) с германската си колежка Аналена Бербок и с израелския президент Ицхак Херцог, 17 април 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският външен министър Дейвид Камерън, който посети Йерусалим, призова израелските лидери да положат максимални усилия да не се стигне до ескалация на напрежението в Близкия изток. 

Дейвид Камерън се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху по време на днешното си еднодневно посещение. Израел се закани да отмъсти след безпрецедентната атака с ракети и дронове на Иран през уикенда, но лорд Камерън призова израелските държавници да ограничат мащаба на отговора си поради опасения, че това може да доведе до по-широка регионална война. Той призова правителството на Израел да действа "умно, но и твърдо". 

Говорейки пред репортери малко след пристигането си в Йерусалим, лорд Камерън каза, че е там, за да "покаже солидарност след тази ужасна атака от Иран".

Британският дипломат номер едно изтъкна, че е приоритет усилията да бъдат насочени отново към "Хамас", към заложниците, към доставянето на помощи в Газа и пауза в сраженията там. Преди да се срещне с Нетаняху, Камерън проведе разговори с израелския президент Ицхак Херцог и външния министър Израел Кац.

Предстои му посещение на палестинските територии за среща с Мохамад Мустафа - министър-председател на Палестинската автономия. По-късно лорд Камерън ще пътува за среща на министрите от Г-7 в Италия, където ще настоява за координирани санкции срещу Иран.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Окончателно и без дебат: Забранява се рекламата на хазарта в медиите

Без дебат и с единодушие депутатите приеха окончателно промените в Закона за хазарта, с които се забранява рекламата на хазартни игри в медиите. Изключение се прави единствено за излъчването на тиражите на „Български спортен тотализатор“.  Забранени са рекламите на обществени места, допускат се само на съоръжения тип билборд, но те трябва да са на..

публикувано на 30.04.24 в 17:09
Бенямин Нетаняху

Нетаняху: Операция в Рафах ще има

Независимо дали бъде постигнато споразумение - операция срещу палестинската групировка в Рафах и срещу останали формации на "Хамас" ще има. Това заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху. "Идеята, че ще спрем войната, преди да сме постигнали всичките ѝ цели, е изключена", каза Нетаняху. Анонимен източник, близък до премиера, е заявил пред "Ройтерс", че..

публикувано на 30.04.24 в 17:02
Проф. Велислав Минеков

Велислав Минеков: Време е за нови протести

Време е за нови протести, защото само това смущава тези престъпни типове, които искат да завладеят държавата. Друг начин не виждам. Констатацията направи пред БНР проф. Велислав Минеков, бивш служебен министър на културата и бивш член на "Отровното трио", активен участник в протестите срещу управлението на Бойко Борисов през лятото на 2020 г. "С..

публикувано на 30.04.24 в 16:54
Росица Матева

Росица Матева: Подготовката за двойния вот върви нормално

40 дни преди изборите на 9 юни подготовката за двойния вот върви нормално. Това обобщи говорителят на ЦИК Росица Матева.  Вчера е изтекъл срокът за подаване на документи за регистриране на инициативни комитети, както в Централната избирателна комисия, така и в районните комисии:  "Нормално върви подготовката. Новата информация е, че сме регистрирали три..

публикувано на 30.04.24 в 16:22

Депутатите не приеха отмяна на алтернативния данък за бране на гъби, билки и горски плодове

С гласовете на ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП парламентът отхвърли на второ четене промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Гласовете на депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН в подкрепа на измененията не бяха достатъчни и след като не беше прието дори заглавието на законопроекта, разглеждането му в пленарната зала беше преустановено...

публикувано на 30.04.24 в 16:15

Депутатите с декларации в последния работен ден на 49-ия парламент

Последният работен ден на депутатите от 49-ия парламент започна с декларации с обобщение на работата на законодателния орган. С облекчение казваме сбогом на 49-ия фалшив парламент, заяви депутатът от ИТН Станислав Балабанов:  "Общото впечатление от 49-ия парламент на България е, че 49-ия парламент трябва да си ходи и много хора, които присъстват сега в..

публикувано на 30.04.24 в 16:00
Подпорна стена се срути на магистрала

На 2 май отварят за движение участъка на свлачището по "Струма"

На 2 май ще бъде възстановен движението в района на свлачището на магистрала "Струма", съобщи пред БНР инж. Даниел Иваничков от АПИ. В момента трафикът по "Струма" към София е отбит през Даскалово към Княжево. Подпорна стена се срути на магистрала "Струма" "Към момента се извършва оценка на състоянието на падналата стена, тъй като..

публикувано на 30.04.24 в 15:11