Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световната централна кухня ще възобнови дейността си в Ивицата Газа

Снимка: БТА

Базираната в САЩ благотворителна организация Световна централна кухня заяви, че ще възобнови дейността си в Ивицата Газа, месец след като 7 нейни служители загинаха при израелски въздушен удар, предаде Ройтерс. Преди да преустанови дейността си, Световната централна кухня беше раздала над 43 милиона ястия в Газа от октомври насам, което по нейни данни представлява 62% от цялата помощ, предоставена от международни неправителствени организации.

"Хуманитарната ситуация в Газа остава тежка", заяви главният изпълнителен директор на благотворителната организация Ерин Гор. "Ние подновяваме операцията си със същата енергия, достойнство и фокус върху изхранването на възможно най-много хора", допълни той.

Смъртните случаи от 1 април предизвикаха широко осъждане и искания за обяснение от страна на съюзниците на Израел, включително САЩ. Израел заяви, че разследванията му са установили сериозни грешки и нарушения на процедурите от страна на военните, като уволни двама висши офицери и порица висши командири. Световната централна кухня настоява за независимо разследване.

По публикацията работи: Калин Дацов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Таня Михайлова (вляво) е Велизар Шаламанов (в средата) по време на дискусията в ЮЗУ

Велизар Шаламанов: Има писма от Австрия, Ирландия, Малта и Швейцария за задълбочаване на сътрудничеството с НАТО

Научните постижения и високите технологии стават все по-важни за НАТО като  военно-отбранителен съюз и гарант за световната сигурност. Това заяви Доц. Велизар Шаламанов  на среща-дискусия в Югозападния университет в Благоевград, организирана от Дипломатическия институт към Министерството на външните работи.  Рисковете, пред които е изправено..

публикувано на 15.05.24 в 15:34
Владислава Цариградска

Йоурова: ЕК следи случая със заплахите към съдия Цариградска

"Европейската комисия следи отблизо развитието на случая със системните заплахи към съдия Владислава Цариградска и продължава да работи активно и да подкрепя усилията за укрепване на върховенството на закона в България и в целия Европейски съюз". Това уверява в писмо до Българския хелзинкски комитет заместник - председателят на Европейската..

публикувано на 15.05.24 в 15:30

Младежкият дом в Ловеч отваря врати след основен ремонт

В Ловеч приключи основният ремонт, преустройството и  цялостното обновяване на една от емблематичните сгради на града – Младежкият дом. Ремонтът на сградата, която е построена преди повече от 50 години, е за близо 5,6 милиона лева, поясни р ъководителят на проекта Петър Деков: "Преди преустройството състоянието на  сградата и помещенията в нея..

публикувано на 15.05.24 в 15:14

Болнични сдружения: Да се създаде работна група за преговорите за нов КТД в здравеопазването

Няколко дни след като от КНСБ заплашиха с протести заради отказ на работодателски организации да участват в преговорите за нов колективен трудов договор в здравеопазването, трите големи болнични сдружения предложиха създаване на работна група, за да се възобновят преговорите. КНСБ предупреждава за ефективни протести в здравеопазването В отворено..

публикувано на 15.05.24 в 14:52
Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба (вляво) и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън - Киев, 15 май 2024

САЩ ще предоставят на Украйна допълнителни 2 млрд. долара военна помощ

Съединените щати ще предоставят на Украйна допълнителни 2 милиарда долара военна помощ, обяви държавният секретар Антъни Блинкън в Киев. Средствата ще бъдат насочени към инвестиции в индустрията на Украйна, поясни Блинкън на съвместна пресконференция с украинския външен министър Дмитро Кулеба. Според различни източници руските части контролират вече над..

публикувано на 15.05.24 в 14:40

Анатоли Стайков: Случващото се в Грузия е вътрешнополитически проблем заради изборите през есента

Случващото се в Грузия е по-скоро някаква форма на вътрешнополитическа борба за изборите през есента – парламентарни и президентски. В настоящия момент аз лично бягам от прогноза за бъдещето . Нещо, което е задължително да уточним, е, че Грузия е от другата страна на Черно море, срещу Варна и Бургас, и граничи с Украйна. Мисля, че въпреки..

публикувано на 15.05.24 в 14:34

Станчо Станчев и Йосиф Панов - почетни граждани на Плевен

В Плевен с тържествена сесия на Общинския съвет започна отбелязване празника на града. Двама нови почетни граждани ще бъдат вписани в паметната книга на Общината. Плевен празнува! Званието "Почетен гражданин на Община Плевен" посмъртно се присъжда на Станчо Станчев за значимите му постижения в областта на науката и образованието. Прие го неговия..

публикувано на 15.05.24 в 14:20