Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Тел Авив се проведе протест с искане за спиране на огъня в Ивицата Газа и оставка на правителството

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няколко хиляди души протестираха в Тел Авив с искане израелският министър-председател Бенямин Нетаняху да се съгласи на спиране на огъня в Ивицата Газа в замяна на освобождаване на заложниците, държани от радикалната палестинска групировка "Хамас" , предаде ДПА. Демонстрантите са носели плакати с надпис "Преговаряйте сега, тръгнете си после" по адрес на членовете на правителството на Нетаняху. Отново са настояли за оставката на премиера и са призовали за произвеждането на избори. Бащата на един от заложниците, които все още са в плен на "Хамас", е коментирал за ДПА, че за настоящото израелско правителство собственото му оцеляване е по-важно от съдбата на пленниците.

Израелският телевизионен канал "Кан" цитира представител на кабинета, според когото Израел засега няма да изпраща делегация на започналите вчера преговори в египетската столица Кайро. Това ще стане само при отговор на израелското предложение за примирие от страна на движението "Хамас", което изпрати свои представители в Кайро.   

Междувременно вчера се навършиха 30 години от израелско-палестинското споразумение, известно като "Осло 2", подписано в Египет от председателя на Организацията за освобождение на Палестина Ясер Арафат и министър-председателя на Израел Ицхак Рабин, за палестинско самоуправление в ивицата Газа и град Ерихон.

Днес в Кайро продължават преговорите за постигане на мир в Ивицата Газа между Израел и "Хамас", които се водят с посредничеството на Египет, Катар и САЩ. Франс прес цитира по-рано тази нощ представител на израелското правителство, който упрекна "Хамас", че  възпрепятства подписването на споразумение.

Представител на палестинското движение е потвърдил предложието да бъдат освободени държаните израелски пленници, а в замяна да бъде сложен крайна войната, като израелската армия се изтегли от Ивицата - условия, които Израел вече отхвърли.

Няма официални данни какво точно е предложението на Тел Авив, но по информация на Би Би Си то съдържа ангажимент за 40-дневно примирие.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Главчев: Подготвяме помощи за пострадалите от пожарите, останалите без покрив може да бъдат настанени в хотели

Правителството ще разгледа въпроса за обезщетяване на пострадалите от големите пожари в страната. Служебният премиер Димитър Главчев обяви, че ако хората останали без покрив желаят ще могат да бъдат настанени в хотели.  Главчев припомни, че помощите за пострадалите са първо по линия на социалното министерство 1578 лв. за неотложни нужди..

публикувано на 24.07.24 в 12:53

Производство в КЗК заради спрения конкурс за възстановяване на военния мемориал до НДК

Комисията за защита на конкуренцията е образувала производство по случая със спрения конкурс за възстановяването на военния мемориал до НДК. Кметът на София Васил Терзиев прекрати конкурса на етап "избран от комисия проект", но по-късно оттегли решението си. От дружеството, спечелило конкурса, обясниха за "Хоризонт", че са пуснали жалбата към..

публикувано на 24.07.24 в 12:52

Разрушения по сгради в украинския крайдунавски град Измаил след руска атака с дронове

Руска атака с дронове причини разрушения по сгради в украинския крайдунавски град Измаил. Трима души са били ранени.  Няколко сгради в района на пристанището са били засегнати при нападението. Взривната вълна е избила прозорците на пететажен жилищен блок, рухнала е част от фасадата и стълбище. Ударите с дронове тази нощ, изпратени от руска..

публикувано на 24.07.24 в 12:39
Фрагмент от

Шекспировият театър под звездите в село Паталеница празнува 25 години

Шекспировият театър под звездите в пазарджишкото село Паталеница празнува 25 години от създаването си. Първоначално стартира като колаборация между режисьора Христо Церовски, Инна Церовска, техните студенти по актьорско майсторство от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и с неотменната подкрепа на Никола Колев – директор на Основното..

публикувано на 24.07.24 в 12:33
Асен Василев

Асен Василев за изпратения от Пеевски доклад: Предизборни пушилки

Бившият финансов министър Асен Василев опроверга обвиненията, на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който по-рано днес изпрати до МВР, прокуратурата и ДАНС доклада за дейността на временната комисия от 49-то Народно събрание за разследване на корупция в Агенция "Митници". По думите на Асен Василев истината за ареста на бившата шефка на..

публикувано на 24.07.24 в 12:32
Тошко Йорданов

Тошко Йорданов: Докладът на комисията за корупция в Митниците е изпратен на прокуратурата

Рано тази сутрин председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски обяви, че е изпратил до МВР, прокуратурата и ДАНС доклада за дейността на временната комисия от 49-то Народно събрание за разследване на корупция в Агенция "Митници". Тошко Йорданов от "Има такъв народ", който председателстваше временната комисия в предишния..

публикувано на 24.07.24 в 12:25

Въздушна тревога в Румъния заради руска атака срещу украински пристанища

Жителите на окръг Тулча в Югоизточна Румъния получиха тази нощ предупреждения чрез системата Ро-Алърт (Ro-Alert), след като бяха забелязани множество дронове, приближаващи се към границата, съобщава телевизия Диджи 24, цитирана от БТА. Хората бяха предупредени, че може да паднат обекти от въздуха. Подобно предупреждение се изпраща когато..

публикувано на 24.07.24 в 11:43