Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влизат в сила временни противоепидемични мерки срещу коклюш

Снимка: Ани Петрова

От днес у нас се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу разпространението на заболяването коклюш. Според заповедта на здравния министър те ще действат до края на юли и включват безплатна диагностика с PCR тестове в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.

При съобщаване на случай на коклюш, съответното РЗИ ще предписва нужните мерки на болния и контактните му. Изолацията и лечението на такъв човек продължава до оздравяването му, но не повече от 30 дни, предвиждат правилата.

Ако случаят е в детска градина или училище, се засилват дезинфекцията и проветряването, провежда се ежедневен филтър на децата за симптоми, като хрема, кашлица, обрив. При такива прояви детето не се допуска до останалите, а завръщането му в групата се случва след представяне на документ, че не е заразно болно.

Лабораторни изследвания за коклюш ще се правят безплатно на хора, които имат клинични симптоми на заболяването - лекарят ще взима проба и ще я изпраща до лаборатория, работеща със здравните инспекции в пет от големите градове.

Вече е възможно по-ранното имунизиране на бебета срещу инфекцията. При навършени 6 седмици е възможно и поставяне на ваксина срещу пневмококи. От днес е организирана имунизация за бременни жени, желаещи да се ваксинират. Те могат да проверят къде се случва това по области - на сайта "Плюс Мен".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СДВР с акция срещу престъпността и купуването на гласове

Столичната полиция провежда операция срещу престъпността и купуването на гласове. В рамките на акцията е открита нелегална игрална зала в квартал "Факултета". "Към настоящия момент се проверяват редица адреси, лица и обекти, за които имаме такива данни, като в хода на извършените до момента проверки е извършена такава на адрес в столичния..

публикувано на 31.05.24 в 10:14

Движението през Босфора беше спряно в двете посоки заради повреден кораб

Движението през Босфора беше спряно в двете посоки заради повреда на двигателя на товарен кораб, плаващ под флага на Либерия, при преминаването му на север през пролива в турския мегаполис Истанбул, съобщи корабната агенция "Tрайбека". Турската брегова охрана допълва, че в района на инцидента незабавно са изпратени влекач и лоцман от бреговата..

публикувано на 31.05.24 в 10:10

Премиера в Кипър на дигитална и аудио книга за българския учен и общественик акад. Анастас Иширков

В Никозия днес е премиерата на дигитална и аудио книга на български и  гръцки език за известния български учен и общественик акад. Анастас Иширков. Със събитието завършват 26-ите "Дни на българската култура в Кипър", организирани през месец май от Съюза на българите в Кипър под егидата на българското посолство на острова...

публикувано на 31.05.24 в 10:08
Силвия Георгиева

Общините не са стартирали проекти по ПВУ. Притеснени са дали ще успеят

Все още е голямо предизвикателство изпълнението на проектите на общините по ПВУ. Това съобщи пред БНР Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружението на общините в България. "Причините са няколко. Това е нов инструмент. Той е непознат като администриране и управление както за общините, така и за централната администрация...

публикувано на 31.05.24 в 09:20

Д-р Гергана Гешанова: Първи сме в ЕС по употреба на тютюневи изделия

" По всички статистики България остава на първо място в ЕС по употреба на тютюневи изделия. От няколко години водим първото място усилено".  Това заяви пред БНР д-р Гергана Гешанова от Коалицията за живот без тютюнев дим, която днес организира среща-дискусия в София под надслов "Ще защитим ли децата си от тютюневата агресия".  Тя подчерта, че..

публикувано на 31.05.24 в 09:14
Снимката е илюстративна

Летищата в два руски града наложиха временни ограничения на полетите от съображения за сигурност

Летищата в руските градове Казан и Нижнекамск наложиха временни ограничения на полетите от съображения за сигурност, съобщи представител на "Росавиация". На непроверени видеоклипове в социалните медии се виждат дронове, летящи над района на Татарстан, където се намират и двата града.  Украйна с разрешение от САЩ да използва оръжията им срещу руска..

публикувано на 31.05.24 в 08:55

Учени от 14 университета на конференция по медицина в Плевен

В Плевен продължава XIV Национална конференция по авиационна, морска и космическа медицина. Във форума участват учени от 14 университети с 41 доклада. Организатори са Българското сдружение по авиационна, морска и космическа медицина, Висше военновъздушно училище (ВВВУ) "Георги Бенковски" и Военномедицинска академия (ВМА). Валя Минкова, старши..

публикувано на 31.05.24 в 08:47