Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев от Швейцария: Важно е да се говори не само за оръжие, но и за мир

Президентът Румен Радев
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев, който е на посещение в Швейцария, коментира предстоящата среща за мир за Украйна, на която Берн ще бъде домакин. 

Държавният глава коментира и приетата от Парламентарната асамблея на НАТО декларация, която да позволи на Украйна да използва изпратената ѝ военна помощ за удари по военни цели на руска територия.

Президентът определи като важна първа стъпка предстоящата среща за постигане на мир в Украйна. Швейцария ще бъде домакин на форума следващия месец. 

"Важно е да се говори не само за оръжие, а и за мир", каза президентът и поздрави колегата си Виола Амхерд за домакинството на срещата:

"И двамата споделихме, че сме прекалени оптимисти. Защото и г-жа Амхерд заяви, че без да присъства и другата страна, ние не можем да очакваме някакви практически резултати. Важно е да се започне този диалог. Много е важно дали ще се присъединят повече държави".

Радев определи като "истерични" реакциите на част от политиците заради изказването му, че мирът в Украйна трябва да се постигне със средствата на дипломацията, а не с изпращането на войници. Повтори, че тезите му са принципни и последователни и защитават българския национален интерес: 

"Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна, не значат абсолютно нищо, ако някоя друга държава - член на НАТО, провокира пряк сблъсък с Русия. Има държави, които казват - вчера го каза и самият генерален секретар - използвайте нашите далекобойни оръжия да удряте дълбоко в тила на Русия. Русия отговаря - аз вече имам правото да удрям вас. Според вас това как може да приключи?". 

Всички държави членки на НАТО са въвлечени по един или друг начин в тази война – с разузнавателна информация, предоставяне на оръжие и муниции, както и съветници на територията на Украйна, каза Радев и допълни, че риториката по темата ескалира:  

"Това са вече много сериозни неща. Защото Русия отговаря, че си запазва правото да нанесе удари по тези държави. Аз се надявам да не стигнем до това, но трябва здрав разум и от двете страни. Стигне ли се дотам, няма никакво значение какви решения взема нашият парламент".

Радев коментира и приетата от Парламентарната асамблея на НАТО декларация, която да позволи на Украйна да използва изпратената ѝ военна помощ за удари по военни цели на руска територия.

Радев отрече, че се опитва да всява страх с изказванията си. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Келин, посланик на Русия във Великобритания.

Руският посланик във Великобритания: Санкциите срещу Русия не постигнаха целите си

Санкциите, наложени на Русия заради нахлуването й в Украйна, не успяха да постигнат нито една от целите си, каза руският посланик във Великобритания пред "Скай нюз". Андрей Келин направи своето изявление, след като разследване на журналиста Ед Конуей от "Скай нюз" разкри "явни вратички в режима на ограничения", който позволява на британските компании по..

публикувано на 03.07.24 в 02:22

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението по пътя Русе – Бяла е затруднено в участъка между разклона за село Обретеник и село Волово заради..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна линия.  Утре ще бъде поставен нов стълб, каза експертът при управление при кризи към Общината Ивайло..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда обясняват, че след профилактика през почивните дни "затрудненията са свързани с натрупването на висок..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на цялата страна. Силите и средствата на пътната полиция са насочени да контролират във всички точки на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се обръщат към депутатите от 50-ото Народно събрание с призив за предвидимост и ясни приоритети, както..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Р...

публикувано на 02.07.24 в 20:11