Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече има официални резултати от евровота в 26 държави членки на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Възход на крайната десница, но не толкова голям, каквито бяха очакванията преди вота, и значителна загуба в подкрепата за Зелените - така могат да бъдат обобщени резултатите от гласуването в Европа. 

Европейската народна партия остава водеща политическа сила, но изборът на нейния кандидат Урсула фон дер Лайен за втори мандат като председател на Еврокомисията ще бъде труден. Според прогнозните резултати ЕНП ще има 184 депутата. "Социалисти и демократи" са втори със 139 мандата. Групата "Обнови Европа" получава 80 места. Европейските консерватори и реформисти печелят 73 мандата, а крайнодясната "Идентичност и демокрация" - 58.

Гласовете от ЕНП не са достатъчни за избора на Фон дер Лайен, която протегна ръка към социалистите и либералите за създаването на проевропейско мнозинство, подчертавайки голямата отговорност на центристките партии:

"Може да се различаваме по отделни точки, но всички имаме интерес от стабилност и всички искаме силна и ефективна Европа. Затова по време на моята кампания работих усилено за изграждането на широко и ефективно мнозинство от проевропейски сили", заяви Фон дер Лайен, която разчита на подкрепа и от управляващата в Италия формация "Италиански братя".

Премиерът Джорджа Мелони заяви след изборната победа, че все още е "твърде рано" да се говори за това.

Както крайната десница, така и крайната левица увеличиха подкрепата, макар не така убедително, както се очакваше. В много страни десните популисти спечелиха почти една трета от гласовете. За първи път в избори, проведени в цяла Австрия, вотът бе спечелен от крайнодясната "Партия на свободата". "Следващата ни цел е канцлерският пост", обяви лидерът на крайнодесните Херберт Кикъл. През септември в алпийската република предстоят парламентарни избори.

Фон дер Лайен не скри тревогата си от подема на крайната десница и обеща да "построи крепост" срещу политическите екстремисти. За първи път в най-многолюдната страна от ЕС - Германия, втора политическа сила е крайнодясната партия "Алтернатива за Германия". С победа, макар и очаквана, се поздравиха крайнодесните в Австрия и във Франция, където след успеха на "Националния сбор" президентът Еманюел Макрон разпусна парламента и свика предсрочни парламентарни избори.

В най-многолюдната страна от ЕС - Германия - за първи път крайната десница е втора политическа сила. "Алтернатива за Германия" спечели близо 16 на сто от гласовете, а победител е опозиционният консервативен блок ХДС/ХСС с 30 процента. Трите управляващи партии - социалдемократи, либерали и зелени - губят подкрепа и бяха обвинени от консерваторите за възхода на крайната десница. Генералният секретар на ХДС Карстен Линеман поиска Бундестагът да гласува доверие на канцлера Олаф Шолц. 

Премиерът на Белгия Александър де Кро подаде оставка след поражение на неговата партия на изборите за национален и за Европейски парламент. Партията на Де Кро получава под седем процента процента, а победител е партията на умерените националисти "Нов фламандски алианс".

Европейските избори са белязани от отстъплението на Зелените, които губят 22 депутатски места. Лошите резултати бяха очаквани и се дължат както на недоволството от Зелената сделка, така и на неодобрението на енергийната политика на ЕС като цяло. 

Националният сбор във Франция и "Алтернатива за Германия" водят кампания срещу политиките за нулеви вредни емисии, наричайки ги "бреме за гражданите по време на криза". И двете партии призоваха за по-строги ограничения на имиграцията и се обявиха против продължаването на подпомагането на Украйна с големи суми европейски средства и оръжия. Затова "Дейли Телеграф" поставя под съмнение способността на Германия и Франция да ръководят политиката на ЕС. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Курортът Агия Напа в Кипър

Все повече хора в Кипър търсят помощ заради топлинен удар и топлинно изтощение

Продължаващата гореща вълна в Кипър усложнява здравната ситуация, като спешните отделения на болниците се пълнят с десетки хора, пострадали от жегата, алармираха здравните власти. Заради високите температури бе поставен рекорд с издадено двойно предупреждение за изключително високи температури за три поредни дни и нощи. 64-годишна жена почина от..

публикувано на 23.07.24 в 03:34

Ценно признание за Теодор Ушев от фестивал в Италия

В Багерия на остров Сицилия започна десетото издание на международния фестивал Animaphixs за авторско анимационно кино. Наградата за цялостно творчество получи българският Теодор Ушев. Фестивалът бе открит с киноконцерт на Джовани Солима - един от най-големите виртуози на виолончелото, който чрез музика барок, рок и метъл представи картини от..

публикувано на 23.07.24 в 01:38
Жозеп Борел

Неформалните съвети "Външни работи" и "Отбрана" на ЕС ще се проведат в Брюксел, а не в Будапеща

Предвидените в края на август неформални съвети "Външни работи" и "Отбрана" ще се проведат не в Будапеща, а в Брюксел. Решението бе взето и оповестено от върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. То е израз на недоволството от совалките на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва и Пекин, след като Унгария пое..

публикувано на 22.07.24 в 21:27
Алсу Курмашева

Съд в Русия изпрати в затвора за 6,5 години журналистка с руско и американско гражданство

Съдът в Русия изпрати в затвора за шести години и половина журналистка с двойно гражданство руско и американско, която работеше за радио "Свободна Европа". Алсу Курмашева беше призната за виновна, че е разпространявала фалшиви информация за руската армия. Делото беше гледано при закрити врата без възможности да се узнаят детайли около..

публикувано на 22.07.24 в 20:52
Камала Харис

Камала Харис: Наследството на Байдън е несравнимо в съвременната история

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис похвали президента Джо Байдън за службата му на страната в първата си публична изява, откакто той внезапно се отказа от президентската надпревара и я подкрепи за свой наследник. В речта си тя само говори за неговите заслуги, съобщава Ройтерс. Камала Хари отбеляза, че "наследството от постижения“ на..

публикувано на 22.07.24 в 20:43

Атанас Атанасов: Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата

"Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата. А ДАНС за пореден път изпълнява политическа поръчка за компрометиране, този път на кмета на София". Така съпредседателят на ПП ДБ Атанас Атанасов коментира съобщеното по-рано днес от общински съветници от ГЕРБ СДС, че ДАНС е съставила акт на столичния кмет Васил Терзиев, защото не е..

публикувано на 22.07.24 в 20:18
Олександра Микулска от Украйна,

Олександра Микулска: В "Храна за размисъл" избрах ястие, пълно със спомени от семейството

Не вярвах, че някой ще се интересува от нашите истории и много се радвам, че съм част от кампанията „Храна за размисъл“. Това призна в интервю пред БНР Олександра Микулска от Украйна, едно от лицата на кампанията, в която се представят различни национални ястия и историята на кулинарния майстор. В „Храна за размисъл“ Олександра..

публикувано на 22.07.24 в 19:31