Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев или Главчев да представлява България на срещата на върха на НАТО във Вашингтон – решение няма!

Снимка: БГНЕС

Все още няма решение дали президентът Румен Радев, или служебният премиер Димитър Главчев ще представят България на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Темата беше коментирана в кулоарите на парламента.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в кулоарите на НС, че вече е трябвало да има позиция на България, която да отиде и да отстоява на Срещата на високо ниво на НАТО във Вашингтон. Той добави, че по времето, когато той е бил министър-председател, върховният главнокомандващ, а именно президентът, е ходил на срещите на върха на Алианса.

"Натъжен съм, защото се занимаваме с такива кокошкарски обиди, за да не използвам и аз такива. При положение, че нямаме план, милиардите стоят. Предстои среща на най-високо ниво в НАТО. Вместо да слушаме позицията на България, да спорим по нея, да изпратим президента и, поне по наше време, който и да е бил президент, когато аз съм бил премиер, аз ходех на европейските съвети, а върховният главнокомандващ ходеше на срещите на НАТО. Ние трябваше да имаме вече позицията на България, на външното министерство, която, който и да отиде, да я отстоява", коментира той.

Категорична позиция за това, че България трябва да бъде представена на sрещата на върха на НАТО във Вашингтон, от министър-председателя Димитър Главчев, заяви и председателят на ДПС Делян Пеевски.

Според него, в този решителен за сигурността на света в Европа страната трябва да бъде представена от български представител с ясен евроатлантически профил.

От ПП-ДБ потвърдиха тази позиция.

"Това, което виждам е, че позициите на президента по темите, свързани с Русия и Украйна, съвпадат практически напълно с това, което се представя като позиция на Кремъл и на ръководството в Русия. Така че в това отношение аз смятам, че е така. Има друга позиция, тази позиция е ясно изразявана и от парламента, и от Министерския съвет, който аз водех, и от европейските ръководители, тъй като на всеки Европейски съвет през последните 2 години се обсъжда тази тема, така че, да, аз смятам, че президентът заема неправилна позиция, която не съответства на българските интереси. Това трябва да бъде пределно ясно. Българският интерес е войната да бъде колкото може по-далече от границите на България", коментира Николай Денков.

От "Величие" подкрепиха това и казаха, че казусът е лесен за решаване.

"Това е прецедент. Никога не се е случвало Народното събрание да взима подобно решение. Още повече, че в Конституцията ясно е записано кой осъществява националната сигурност. Това е Министерски съвет, така че не може да се влиза в някаква колизия между институциите. Г-n Главчев трябва да си поеме отговорността, няма нужда Народното събрание да прави санкция за подобно нещо при факта, че никога не се е случвало", подчерта Николай Марков.

От "Възраждане" видяха интрига между ГЕРБ-СДС и "Величие".

"Позицията на "Възраждане" беше такава, че трябва да се отиде. Нашият президент, който е главнокомандващ, така или иначе да отиде и да представлява България, при положение, че нямаме постоянен министър-председател, но ДПС бяха категорично и Пеевски се изказа категорично и каза, че няма да толерира да отива президента, от "Величие"  подкрепиха това нещо и казаха, че в крайна сметка да си решат те и да си отиде сегашния министър-председател", каза Цончо Ганчев.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат прогнозите на социологическите агенции. Прогнозите..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе избрано за домакин, като едно от иновативните, което има множество осъществени идеи, свързани с..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и това е фактът, че пълноправната ни интеграция в Шенген е един от неговите приоритети. Унгария..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен транспорт завършии предстои изготвянето на окончателната стратегия, съобщиха от транспортното..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които изгоряха. Запали се църква. Горят автомобили. Постоянно евакуират жители от райони близо до..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните избори - от 2022 година, избирателната активност е по-висока с 20 процентни пункта. За последен път..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи регулират трафика.   От агенцията призовават още веднъж за внимателно шофиране със съобразена с..

публикувано на 30.06.24 в 18:35