Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди протестираха в Португалия срещу високите цени на жилищата

Недоволни граждани протестират по улиците на Лисабон с искане да се реши жилищната криза в Португалия, 28 септември 2024 г.
Снимка: БТА

Хиляди хора излязоха по улиците на Лисабон и други градове в Португалия, за да протестират срещу рязкото покачване на цените на наемите и жилищата. Демонстрацията е част от недоволство от ценовата криза, направила имотния пазар недостъпен за много граждани на иберийската страна, предаде Ройтерс.

Участниците в протестната акция носеха плакати с надписи "Исках да се преместя от дома на родителите си, но наемът не ми позволи" и скандираха "домът е за живеене, не за спекулиране", посочва БТА.

Рита Силва от движението "Справедлив живот", което организира демонстрацията, сподели следното пред Ройтерс: "Положението ни най-малко не се е променило през последните две години".

Имотната криза в Португалия се корени в хроничния недостиг на жилища на достъпни цени, а допълнителен утежняващ фактор се оказва и пристигането на богати чужденци, примамени от правото на местожителство и данъчните облекчения. Бумът на туризма, от друга страна, доведе до засилено търсене на краткосрочни ваканционни наеми, което още повече натовари пазара на недвижими имоти.

Десноцентристкото правителство на Португалия обяви комплекс от мерки на стойност 2 милиарда евро за построяване на около 33 000 жилища до 2030 г., но протестиращите са уморени.

"Цяла поредица правителства излизаше с най-различни мерки и комплекси от мерки, но жилищният въпрос само и единствено се влошава", каза Силва.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германски политици на тайна среща с руски държавници в Баку

Германски висши политици се срещат тайно с руски държавници в столицата на Азербайджан Баку. Това разкриват журналисти от германския седмичник "Цайт" и предаването на обществената телевизия АРД "Контрасти". Германски разследващи журналисти разкриха, че на 20 октомври в столицата на Азербайджан Баку ще има тайна среща на германски и руски..

публикувано на 16.10.24 в 15:04

Тялото на изчезналата Биляна Петрова е открито в центъра на София

Тяло на млада жена е открито близо до сградата на Централни хали в столицата.  То е на изчезналата 31-годишна Биляна Петрова, която за последно е забелязана в същия район вчера. Извършва се оглед. Според първоначалните данни по тялото ѝ няма следи от насилие. Майка на две деца изчезна в София, издирват я

публикувано на 16.10.24 в 14:50

Петко Писков твърди, че е набеден за "мозъка на схемата" за източването на театрите

Компютърният специалист Петко Писков, който беше обвинен, че е създал схемата за източване на театрите, обясни пред медиите каква е истината за софтуера на театрите.  В началото на септември разследващите установиха, че чрез фиктивно назначаване на служители в Разградския филхармоничен театър са източени почти милион лева от бюджета на..

публикувано на 16.10.24 в 14:39

МО оказва пълно съдействие на разследването на катастрофата в авиобаза "Граф Игнатиево"

От Министерството на отбраната (МО) заявиха пред "Хоризонт", че оказват пълно съдействие на прокуратурата по разследването на катастрофата в авиобазата "Граф Игнатиево", при която миналия месец загинаха двама военни летци.  По-рано през деня Военно-окръжната прокуратура в Пловдив критикуваха военното министерство за огласените вчера данни,..

публикувано на 16.10.24 в 14:36
Методи Лалов

Методи Лалов: Съдебната система е негодна да прилага еднакво и справедливо закона

Политиците да дават обещания за политиките, които ще изпълняват, когато са във властта и отговорността за законодателни промени да бъде споделена, защото промените в съдебната система бяха смачкани от парламентарно представените партии, под една или друга форма. И когато гражданите призовават министри да им изложат проблемите, те да слизат при..

публикувано на 16.10.24 в 13:53

Съюзът на съдиите призова ВСС да не избира главен прокурор и председател на ВАС

Съюзът на съдиите в България призова Висшия съдебен съвет, чийто членове от две години са с изтекъл мандат, да не избира главен прокурор и председател на Върховния административен съд. Това става дни след като  за поста на Обвинител номер едно беше номиниран само изпълняващия функциите в момента Борислав Сарафов и ден преди Съветът да открие..

публикувано на 16.10.24 в 13:36