Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Питейната вода в 12 великотърновски села е с отклонения от нормите

Снимка: Pixabay

Питейната вода в 12 села в област Велико Търново e с отклонения от нормите за нитрати, желязо и микроорганизми.

В 26 населени места е въведен режим на водоподаването.

В 10 от селата от общините Стражица, Горна Оряховица, Полски Тръмбеш и Свищов питейната вода е с наднормено съдържание на нитрати, сочат данните от тримесечното наблюдение на Регионалната здравна инспекция върху качеството на питейната вода. Притеснителното е, че освен сериозни воден режим, хората от Овча могила, Ореш, Стрелец и Горна Липница имат и нитрати във водата. Превишения на желязо има във водата на Българско Сливово. Недопустимо микробиологично замърсявана от коли форми, ешерихия коли и ентерококи има в питейната вода в златаришкото Средно село.

Престои през октомври да бъде взета контролна проба от здравните власти, дадено е предписание на водоснабдителното дружество да осигури качествена питейна вода за хората от Средно село.

Има и предписания за ремонти на водопроводните мрежи за Тодювци, Ново Градище, Сухиндол, Козловец и Лясковец. 

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бенямин Нетаняху

Нетаняху отново призова мисиите на ООН временно да се изтеглят от Ливан

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли обвиненията, че армията на страната му преднамерено е обстрелвала членове на мироопазващите сили на ООН в Ливан и отново призова мисията на световната организация временно да бъде изтеглена от пограничните райони. Нетаняху увери, че израелската армия стреля само срещу терористи от "Хизбулла" и отправи..

публикувано на 14.10.24 в 22:12
Сергей Скрипал

Сергей Скрипал е убеден, че Путин стои зад отравянето му с "Новичок"

Бившият шпионин Сергей Скрипал е убеден, че руският президент Владимир Путин стои зад план за отравянето му с нервнопаралитичното вещество “Новичок”, стана ясно от дадено показание в навечерието на започващо публично разследване на смъртта на Доун Стърджис, 44-годишна англичанка, случайно попаднала по-късно на изхвърлено шишенце с отровата след..

публикувано на 14.10.24 в 22:05
Върховният представител на ЕС Жозеп Борел по външната политика

Борел: Износът на зърно от Украйна отново е под заплаха

"Износът на зърно от Украйна отново е под заплаха" - това каза върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел след края на Съвет "Външни работи" в Люксембург. "Само днес няколко чужди кораба са ударени от балистични ракети от Русия, тя напада кораби, които плават по създадените коридори от Одеса в Черно море. Не..

публикувано на 14.10.24 в 21:52
Лоран Винатие

Франция настоява за незабавно освобождаване на осъден в Русия френски гражданин

Министерството на външните работи на Франция настоява за незабавно освобождаване на осъдения днес в Русия на 3 години затвор френски гражданин Лоран Винатие. Два ключови съдебни процеса се проведоха днес в Москва 48-годишният служител на швейцарската неправителствена организация "Център за хуманитарен диалог" е бил арестуван в Москва през юни тази..

публикувано на 14.10.24 в 21:47
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен (вляво) и канцлерът на Германия Олаф Шолц - Берлин, 14 октомври 2024

Фон дер Лайен: Руската война срещу Украйна изясни ситуацията

Единственият път на страните от Западните Балкани към Европейския съюз е през пълно прилагане на вече постигнатите споразумения, заяви германският канцлер Олаф Шолц на 10-ата годишна среща на върха на т.нар. Берлински процес.  България поддържа горещо разширяването на Европейския съюз, но при спазване на условията и на процедурата, декларира служебният..

публикувано на 14.10.24 в 21:33

Сондата "Европа Клипер“пое към Юпитер

Ракетата "Фалкон Хеви“ на "СпейсЕкс“ изстреля струващата 5,2 милиарда долара сонда "Европа Клипер“ към Юпитер от площадка 39А на Космическия център "Кенеди" на НАСА близо до Кейп Канаверал, Флорида точно по план в 19:06 ч. българско време в понеделник, 14 октомври. Това стана ясно от излъчването на живо на изстрелването на сайта на НАСА...

публикувано на 14.10.24 в 21:03

Бивш агент на Щази бе осъден на 10 години затвор за убийство

Бивш агент на Щази - тайната полиция на бившата ГДР, бе осъден на 10 години затвор за убийство, извършено през 1974 г. на границата между бившите Източна и Западна Германия в Берлин, предаде ДПА.  80-годишният мъж от източния град Лайпциг е бил старши лейтенант в тайната полиция на Източна Германия, известна като Щази. Убийството е извършено на..

публикувано на 14.10.24 в 20:41