Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Али Хаменей: Израелските атаки не бива нито да се омаловажават, нито да се преувеличават

Аятолах Али Хаменей, 27 октомври 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въздушните удари на Израел по Иран в ранните часове на събота "не бива нито да се омаловажават, нито да се преувеличават". Това каза в първия си коментар по темата върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей. 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви днес, че израелската атаката, последвала иранския ракетен удар по Израел на 1 октомври, е била "силна, прецизна и е постигнала всички свои цели".

В реч на възпоменателна церемония за войниците, загинали по време и след атаката на ислямисткото движение "Хамас" на 7 октомври 2023 г. израелският премиер Бенямин Нетаняху подчерта в Eрусалим, че Израел е нанесъл тежък удар върху способността на Иран да се защитава и да произвежда ракети:

"Военновъздушните сили атакуваха целия Иран. Нанесохме тежък удар по отбранителните способности на Иран и по способността му да произвежда ракети, които са насочени към нас. Нападението по Иран беше прецизно и мощно и постигна всичките си цели".

Речта на Нетаняху беше прекъсната от крещящи роднини на жертви на атаката на "Хамас" на 7 октомври м.г. Франс прес съобщава, че Нетаняху е останал неподвижен на трибуната.

Ислямската република не е съобщила как ще отговори на дългоочакваните израелски ответни удари.

Аятолах Али Хаменей заяви, че сметките на Израел "трябва да бъдат нарушени". Нападението срещу Иран, при което загинаха четирима войници и бяха нанесени известни щети, "не трябва нито да се омаловажава, нито да се преувеличава", каза той.

Председателят на иранския парламент Мохамед Бакер Калибаф заяви, че Иран има право на самозащита и отговорът му "ще бъде категоричен, в съответствие с изискванията".

Президентът на САЩ Джо Байдън призова за спиране на ескалацията.

Бенямин Нетаняху/ЕПА/БГНЕС
А израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви, че Иран вече не е в състояние да използва съюзниците си "Хамас" в Газа и шиитската групировка "Хизбула в Ливан срещу Израел. Двете групировки "вече не са ефективен инструмент" на Техеран, категоричен беше Галант.

Израел съобщи, че четирима негови войници са били убити в боевете в Южен Ливан.

Днес при израелски удар по Сидон, град в крайбрежната част на Южен Ливан, загинаха най-малко осем души, а 25 бяха ранени, съобщиха от ливанското здравно министерство. На други места в южната част на страната при бомбардировки са загинали най-малко още 8 души.

"Хизбула" съобщи, че е изстреляла голям ракетен залп по военнопромишлен обект, северно от Хайфа в Северен Израел. Ракетите на "Хизбула" са ударили къща и автомобили. Една жена е сериозно ранена.

Неделният ден в Израел беше белязан и от поредните терористични нападения. Шофьор се вряза с камиона си в хора, чакащи на автобусна спирка в централната част на Израел, убивайки един човек и ранявайки най-малко 29. "Хамас" обяви, че тази "героична атака", извършена близо до "централата на Мосад", е в отговор на престъпленията, извършени от ционистката окупация“ срещу палестинците.

При друг терористичен инцидент израелски войници убиха мъж, опитал се да направи атака с нож по време на операция за "борба с тероризма" близо до Ерусалим.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Премиерът на Италия Джорджа Мелони

Правителството на Италия е подложено на критики заради плановете да съкрати фондовете за автомобилната индустрия

В Италия правителството на Джорджа Мелони е подложено на критики заради плановете да съкрати драстично фондовете в помощ на автомобилната индустрия, предаде "Ройтерс". През 2022 година предшественикът на Мелони - Марио Драги - обяви, че държавата заделя 8 милиарда и 700 милиона евро до 2030-а в помощ за сектора. И за шестте години от 2025-а до края на..

публикувано на 28.10.24 в 22:13

Скандален видеозапис: В Белица попълват празни бюлетини

Скандален видеозапис от броенето на бюлетините  в една от секциите в град Белица показва как жена попълва празни бюлетини в полза на две партии - ГЕРБ и "ДПС- ново начало".  Нарушението, което изборният закон квалифицира недвусмислено като престъпление, се вижда ясно от записа на камерата при преброяването на резултатите от вчерашното..

публикувано на 28.10.24 в 22:07
Министър-председателите на Грузия Иракли Кобахидзе (вляво) и на Унгария Виктор Орбан - архивна снимка от 25 април 2024

Орбан пристигна на двудневно посещение в Тбилиси

Премиерът на Унгария Виктор Орбан пристигна на посещение в грузинската столица Тбилиси, предаде "Франс прес". Целта на двудневната му визита е да подкрепи управляващата в Грузия партия "Грузинска мечта", която спечели парламентарните избори в събота. Преди посещението на Орбан, чиято страна е ротационен председател на Европейския съюз, върховният..

публикувано на 28.10.24 в 21:56

МВР задържа заподозрян за убийство в столичния квартал "Младост 1"

Задържан е заподозрян за убийството на 77-годишната жена, която беше открита рано сутринта в столичния квартал "Младост 1" пред блок 43, съобщиха от МВР за БНР. Тяло на жена е намерено до жилищен блок в столичния кв. "Младост" Към момента няма яснота какви са мотивите за тежкото престъпление.

публикувано на 28.10.24 в 19:59

Повишена избирателна активност в Плевен, ГЕРБ-СДС печели

ГЕРБ–СДС е първа политическа сила на изборите в Плевен. С повишена избирателна активност в 15-и МИР избират осем депутати за 51-вото Народно събрание. За ГЕРБ-СДС са гласували 18 380 от общо гласувалите 80 834 в областта. Втора сила е "Възраждане"– бюлетини за тях са пуснали 10 414 избиратели, следва "ДПС – Ново начало" с 9844 гласа...

публикувано на 28.10.24 в 19:49

19 часа трябваха за обявяване на резултатите от изборите в област Монтана

19 часа след приключване на изборите снощи обявиха окончателните резултати в област Монтана. Първа политическа сила е ГЕРБ – СДС. ДПС - Ново начало е с 2000 гласа повече от вота през юни и са втори на по-малко от процент от първото място. Протокол от една от секциите в село Медковец забави много обявяването на крайните резултати от вота в област..

публикувано на 28.10.24 в 19:29

БСП е първа политическа сила в Трекляно

БСП събира за пореден път най-много гласове на изборите в най-малката община Трекляно - 113, сочи окончателното преброяване на гласовете в 9-те секции. Избирателите по списък в 19-те села са 448, избирателната активност е над 50%. Вотът в общината е преминал спокойно, без никакви проблеми и инциденти. Откакто се правят избори, в..

публикувано на 28.10.24 в 19:21