Аларма

всеки делничен ден от 21.30 до 23.00 часа

Вечерно предаване за култура с фокус върху иновативното, експерименталното, алтернативното в съвременната култура и музика. Предаването е дискусионно-познавателно – често културните теми са естествено преплетени с образователни, социални или спортни теми. В „Аларма“ звучи музика, която рядко може да се чуе в други радиопредавания: по-съвременни и съзвучни със световните тенденции поджанрове в рока, джаза и електронната музика. „Аларма“ покрива цели сфери в съвременната популярна и авангардна музика, които не са представени достатъчно или почти отсъстват от българския радиоефир – пост-рок, ембиънт, дроун, фрий джаз, трип-хоп, псай-транс, дъб, инди-рок, авангард-фолк, абстрактна филмова музика, прогресив-метъл, даркуейв и пр. „Аларма“ е единственото българско предаване, което ежегодно отразява фестивала Sziget в Будапеща (най-големият open air фестивал в Централна и Източна Европа), първите пространни предавания в българския ефир за фестивали като „Друга Годба“ (най-големият уърлд мюзик фестивал на Балканите), „Любляна Джаз Фест“ (най-старият джаз фестивал на Балканите), Exit Festival (Нови Сад). „Аларма“ представя кариерата на световни кинотворци чрез проследяване на някои от най-значимите международни кинофестивали. Част от фестивалния живот на България е фестивалът „Аларма Пънк Джаз“ – над 250 музикални събития, организирани през последните 8 години и излъчени в ефира на програма „Христо Ботев“.
„Аларма“ е предаването в програма „Христо Ботев“ с най-голям брой преки предавания от импровизирани „подвижни“ студия и радиоколи от различни фестивали, културни форуми и знакови места за култура в страната – Дом „Канети“ (Русе), Нощта на музеите и галериите (Пловдив), Варненски джаз фестивал, Арт-форум „Без граници“ (Балчик) и др. Екипът разполага със стотици часове аудио архив – интервюта със световни творци, правени специално за „Аларма. Вярна на името си „Аларма“ поставя на вниманието на аудиторията и обществено значими проблеми.

Екип на предаването: Анелия Димитрова, Ася Чанева, Ивайло Стефанов, Милена Воденичарова, Радослав Чичев, Цветан Цветанов, Албена Велева, Зорка Мирчева

Публикации

New Model Army, “Бугалу”, Загреб – 13 февруари 2008 година

“Аларма” представя: New Model Army на 30 години

Чудатият рокендрол на Джъстин Съливан & компания или Strange Brotherhood Vol. 1, че даже и 2 – на 27 февруари на 4 километър Този текст, ако забелязвате, е деклариран като първа глава. От какво ли? Ей сега ще ви кажа: от поредица радиопредавания,..

публикувано на 22.02.10 в 08:52
Тиери Кнауф и Патрик Сандрен в студиото на „Аларма” превземат националния ефир

В навечерието на 17-ия „Отворен клас”, посветен на света на звука (не само в киното), си припомняме някои негови предишни издания, на които участва и „Аларма”

Киното като начин за автономност или как Марсел си тръгна от царството на кутиите за обувки. Поезия и документалност във филмите на Тиери Кнауф Сиви стени, сиво схлупено небе, сиви черни пътища, сив бял мрамор, просветление в сиво, сиви птици, сиви..

публикувано на 19.02.10 в 12:35

На 11 февруари, от 21.30 часа програма „Христо Ботев” е домакин на проекта Fusion Embassy

За втори път в България се провежда работна среща на наши и белгийски музиканти, влюбени в музиката и фолклора. Повече от седмица десетина творци преплитаха като пъстра носия традиционните български ритми, записани на гайда, тъпан, дудук, двоянка с..

публикувано на 10.02.10 в 12:32
„Силата на миналото” на Веронези в превод на Нева Мичева… (продължение на петъчната ни „Аларма”)

Club Silencio на „Аларма” представя: Истинската история на Пицано Пица

На подобно озаглавяване подлежи всяка една история за маниакално търсене на Причинно-Следствеността в „покрайнините на този неразтълкуван свят” – като се започне от „Едип цар” и се стигне до „Моби Дик” или „Нюйоркска трилогия”. И нищо чудно един ден да се..

публикувано на 05.02.10 в 11:46
\r\nРено Гарсия-Фонс за своята музика: 

Рено Гарсия-Фонс на „Джаз+” в зала „България” и преди това в „Аларма” в няколко разговора с отворен финал…

Ориенталският бас като навигатор на въображението Заветната дата на концерта е 6 февруари, часът, съответно, 19.30, и преди да сме започнали със суперлативите (напълно заслужени в този конкретен случай) може би е най-добре да кажем с какво наистина е..

публикувано на 05.02.10 в 08:31
Дизайн www.myspace.com/vayanima

На всеки басейн мерудия: „Аларма пънк джаз” като загрявка за тържествата по случай 75-годишнината на БНР

На 22 януари от 21.00 до 24.00 часа в Първо студио на БНР ще се проведе „Аларма пънк джаз фест”, който програма „Христо Ботев” ще излъчи директно. Входът е свободен! За „Аларма пънк джаз” новата година тръгва като по вода с „олд скул фънк” от Северозапада и..

публикувано на 18.01.10 в 12:43
\r\nЕдуардо Раон от португалското Powertrio на откриването на ХІV фестивал „Джаз Церкно”

Фрий джаз вдън гори тилилейски… и в „Аларма”

С ХІV издание на „Джаз Церкно” в подножието на Алпите започва нашата „словенска джазова трилогия”, която включва още 25-ия юбилей на фестивала „Друга годба” и честването на 50 години „Любляна джаз фест” Този текст може да бъде наченат с думите на „онази..

публикувано на 06.01.10 в 12:58
\r\nАндрония Попова - Рони, Георги Дончев и Михаил Йосифов от

"Насекомикс", групата която нашумя с песните си във филма "Източни пиеси", гост в "Аларма"

Да хвалиш новоиздаден албум, за който предварително си бил уверен, че ще е жесток, е малко трудно. Все едно да обясняваш на хора от твоята собствена планета прости истини като това, че шоколадът е сладък, чилито люти, а гласът на Андрония Попова, подобно на..

публикувано на 05.01.10 в 13:09
Словенските фрийк-джаз „поети с хавайски китари” Zoambo Zoet Workestrao на закриването на „Аларма пънк джаз 2009” (28 декември, Първо студио)

„Аларма пънк джаз”: бъдещи творчески планове...

„Аларма 2010: Одисея Втора” или „Завръщане в бъдещето”: обикновено на предела между изтичащата и начеващата година се правят ретроспективи. Но това е малко досадно и задължаващо, пореди което „Аларма” реши да се плъзне по кривата „бъдещи творчески планове”...

публикувано на 30.12.09 в 08:44
„Прекрасните творения небесни” в Club Silencio на „Аларма”

В кръговото на имигрантска Америка: Динау Менгесту и романът му „Прекрасните творения небесни”

Вашингтон, нанесен върху избеляващата карта на Адис Абеба. Призраците на „люлката на човечеството”, безтелесно кръстосващи „центъра” на един призрачен Нов свят: сложните му мрежи от кръгови кръстовища, паркове, мемориали, сгради на държавната администрация,..

публикувано на 23.12.09 в 14:07