Аларма

всеки делничен ден от 21.30 до 23.00 часа

Вечерно предаване за култура с фокус върху иновативното, експерименталното, алтернативното в съвременната култура и музика. Предаването е дискусионно-познавателно – често културните теми са естествено преплетени с образователни, социални или спортни теми. В „Аларма“ звучи музика, която рядко може да се чуе в други радиопредавания: по-съвременни и съзвучни със световните тенденции поджанрове в рока, джаза и електронната музика. „Аларма“ покрива цели сфери в съвременната популярна и авангардна музика, които не са представени достатъчно или почти отсъстват от българския радиоефир – пост-рок, ембиънт, дроун, фрий джаз, трип-хоп, псай-транс, дъб, инди-рок, авангард-фолк, абстрактна филмова музика, прогресив-метъл, даркуейв и пр. „Аларма“ е единственото българско предаване, което ежегодно отразява фестивала Sziget в Будапеща (най-големият open air фестивал в Централна и Източна Европа), първите пространни предавания в българския ефир за фестивали като „Друга Годба“ (най-големият уърлд мюзик фестивал на Балканите), „Любляна Джаз Фест“ (най-старият джаз фестивал на Балканите), Exit Festival (Нови Сад). „Аларма“ представя кариерата на световни кинотворци чрез проследяване на някои от най-значимите международни кинофестивали. Част от фестивалния живот на България е фестивалът „Аларма Пънк Джаз“ – над 250 музикални събития, организирани през последните 8 години и излъчени в ефира на програма „Христо Ботев“.
„Аларма“ е предаването в програма „Христо Ботев“ с най-голям брой преки предавания от импровизирани „подвижни“ студия и радиоколи от различни фестивали, културни форуми и знакови места за култура в страната – Дом „Канети“ (Русе), Нощта на музеите и галериите (Пловдив), Варненски джаз фестивал, Арт-форум „Без граници“ (Балчик) и др. Екипът разполага със стотици часове аудио архив – интервюта със световни творци, правени специално за „Аларма. Вярна на името си „Аларма“ поставя на вниманието на аудиторията и обществено значими проблеми.

Екип на предаването: Анелия Димитрова, Ася Чанева, Ивайло Стефанов, Милена Воденичарова, Радослав Чичев, Цветан Цветанов, Албена Велева, Зорка Мирчева

Публикации
„Жоамбо Жоет Уъркестрао” (от ляво на дясно: Иво Подержай, Мариян Станич, Грегор Белушич)

Легендите на словенския ъндърграунд „Жоамбо Жоет Уъркестрао” с концерт на „Аларма пънк джаз” на 28 декември от 21.30 часа в Първо студио на БНР

Работници с червени потници или инженери на човешката душа, „Жоамбо Жоет Уъркестрао” определено са едно от най-важните явления в източноевропейския фрийк-рок от последното десетилетие-десетилетие и половина. И като казваме „едно от най-важните”, наистина..

публикувано на 23.12.09 в 10:23
Club Silencio на „Аларма” представя „Върколашки метаморфози” от Виктор Пелевин

„Ръкопис, намерен в лаптоп” или „Лисичите приказки на Виктор Пелевин и малкият пръст на Буда”

Да, точно за „Свещена книга на плътеника” иде реч – същата, която излезе на български под заглавието „Върколашки метаморфози”. Което от една страна може да звучи малко прекалено буквално, но от друга начертава допълнителна..

публикувано на 22.12.09 в 12:17
Тони Шер, Кени Уолесен и Бил Фризел като герои от познайте кой филм на Бъстър Кийтън...

Джазът като музика към неми комедии, джазът като грайндкор-рокабили, джазът като нищо на света...

Дневник на деветото издание на загребския фестивал Not Only Jazz Зимната ни фестивална разходка в електронната версия на „Аларма” продължава... И ето ни отново в Студентския център на град Загреб: в препълнена кинозала с размерите на кино „Люмиер”. На..

публикувано на 21.12.09 в 10:55
Zoambo Zoet Workestrao: „От висините падна замразена гъска...”

Легендите на словенския ъндърграунд Zoambo Zoet Workestrao затварят „Аларма пънк джаз 2009” в Първо студио на БНР на 28 декември

Изключително успешният (и главоломно набиращ скорост) радио фестивал „Аларма пънк джаз” ще изпрати отиващата си година с близо 3-часово фрийк-шоу в Първо студио на БНР и на вълните на програма „Христо Ботев” (92,9 FM) – с бандите Zoambo Zoet Workestrao..

публикувано на 18.12.09 в 09:52
\r\n„Дебют на черния кон” на Милен Стоянов е роман, в който има силен диалог, много шах, солидна доза ирационалност – от тази, от която всеки от нас има нужда, за да не се превърне в робот; роман в който дори клишета като „българското Черноморие” и „българската казарма” са разказани по интересен начин

История за любов, страх и смърт – не задължително в този ред, както обикновено се случва в Club Silencio на „Аларма”

Заглавието на този текст е напълно предумишлено. То се явява ловък (или недотам ловък) ход за избягване на интелектуални конструкции от типа на „Нощем с черните коне” или „Черният кон на Милен Стоянов в паяжината на спотаените ирационалности”, които –..

публикувано на 11.12.09 в 12:13
Норвежкият писател Ларш Собю Кристенсен гостува задочно в Club Silencio на „Аларма

Club Silencio на „Аларма” представя: Илюзорната лекота на спасението или „Портрет на художника като разколебан”

Започваме с уточнението (за онези от вас, които очакват тъкмо обратното), че „Моделът” на Ларш Собю Кристенсен (2005) съвсем не е роман от ранга на „Бийтълс” (1984) или „Полубрат” (2001). Но че при все това е сред книгите, които веднъж прочетени, никой и..

публикувано на 09.12.09 в 10:10
Бонга на 18-ия „Акбанк Джаз” в Истанбул. С този материал „Аларма” стартира фестивална интернет рубрика под формата на дневник, с която да се топлим през бедния на фестивали зимен сезон.

Strange Brotherhood Vol.4: Бонга Куенда за традицията, новаторството и политическото значение на популярната анголска музика днес

Среднощен концерт на гърба на рибния пазар в „Бейоглу”. Клуб, пръскащ се по шевовете от подскачащи-екзалтирани-влюбени-потни-задъхани-щастливи млади хора. Съвсем не като на интелектуален джаз фестивал, където кротко се седи и кротко се ръкопляска, когато..

публикувано на 09.12.09 в 09:52
Club Silencio представя: Набоков в Огледалния свят

Варианти на антиутопичната реалност в „Подвиг” и „Знак за незаконороденост” на Владимир Набоков – в Club Silencio на „Аларма”

Може и да е просто въпрос на последователност в прочита, ситуация, контекст, настроение (или дори клинично предразположение) за съотнасяне у читателя, но както „Дар” и „Пнин” могат до образуват съответната двойка, разделена от огледалото на времето; както..

публикувано на 07.12.09 в 09:03
Фронтменът на „Фолтин” Бранислав Николов на миналогодишния Sziget

Македонците „Фолтин” с нова приказка за механичните пишещи машини и любовната лирика през дигиталния ХХІ век – на 3 декември от 22 часа в подлеза на НДК

Това, което никога не бива да ни изненадва, когато иде реч за „Фолтин”, е че всяка тяхна следваща стъпка неминуемо ще е изненадваща. Петият студиен албум на най-популярната и обичана у нас съвременна македонска банда е дълъг едва 22 минути, за..

публикувано на 03.12.09 в 16:16
\r\nОт две седмици нашумелият канадски писател Андрю Дейвидсън е в България

"Аларма" представя: Андрю Дейвидсън в ролята на Данте Алигиери

Истории за любов, смърт и изкупление с привкус на „Ад” и „Парижката Света Богородица”. Този петък на гости ни е младият и изключително нашумял канадски писател Андрю Дейвидсън, ден преди да отпътува от България. Андрю Дейвидсън, който в момента е на..

публикувано на 02.12.09 в 12:59