Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.


Публикации
Ива Тодорова в сцена от спектакъла

Актрисата Ива Тодорова: Да бъде радост и вдъхновение!

„Приятно ми е, Ива“ – авторски спектакъл на актрисата Ива Тодорова, е най-новото заглавие в афиша на театър „199 Валентин Стойчев“. Дълго време си мечтаех да направя едно представление, пишех си текстове, смесвах ги, чудех се на какво да наблегна, защото..

публикувано на 02.02.18 в 14:05
Аня Лехнер

Аня Лехнер: Трябва да се създават контрасти

Позната е с разнообразните проекти, в които участва и с широките си музикални интереси. За пръв път гостува у нас заедно с Дино Салуци в 2006 г. а миналата седмица изнесе два концерта в София – един класически и един съвременен. Аня Лехнер е виолончелистка..

публикувано на 02.02.18 в 13:53

Чудният свят на физиката

В увода към своите „Седем кратки беседи по физика“ Карло Ровели обяснява следното: Тези беседи са предназначени за читатели, на които съвременната наука е слабо позната или съвсем чужда. Взети заедно, седемте глави представляват бърз преглед на някои от..

публикувано на 01.02.18 в 16:01
Анета Дръгушану

Анета Дръгушану е новият носител на Наградата за живопис на името на Владимир Димитров – Майстора

Годишната национална награда се връчи днес по традиция в Кюстендил в деня на рождението на Майстора. Още през декември бяха ясни петимата номинирани за нея, определени от жури, което гласува на два етапа. Това са Анета Дръгушану, Валентин Дончевски,..

публикувано на 01.02.18 в 15:34

Николай Урумов: На крилете на Молиер само можеш да се метнеш и да полетиш

Комедия на маските, на перуките, на танците, на пищните костюми – това е Молиеровият театър, такова е и габровското представление на „Мнимият болен“ , казват създателите на спектакъла, който тази вечер (1 февруари) гостува на софийската публика...

публикувано на 01.02.18 в 13:55

Новата книга на Валери Валериев "Кражбите зачестиха"

Валери Валериев е роден на 10 май 1984 г. Завършва право в СУ „Св. Климент Охридски“, работи като адвокат. От 2009 г. е член на Управителния съвет на Сдружението за международни състезания по право. Публикува стихове и разкази в „Литературен вестник“, сп...

публикувано на 31.01.18 в 11:25

Художникът Лъчезар Бояджиев: На София ѝ трябва мъдрост

През месец февруари известният български художник Лъчезар Бояджиев ще зарадва почитателите си с две изложби. Едната в Пловдив се открива на 2 февруари в галерия „Сариев“ с името „Уютни дистопии“, която е посветена на темите за градовете и териториите,..

публикувано на 31.01.18 в 09:05

Проф. Михаел Бар-Зоар: Мосад е в тайни отношения с враговете на Израел

Мосад има тайни отношения с най-големите врагове на Израел, като например Саудитска Арабия, Мароко и други, твърди проф. Михаел Бар-Зоар, автор на документалната книга „Няма невъзможна мисия“. Според него те всички днес са неофициални съюзници на Израел...

публикувано на 30.01.18 в 16:05

„Áга“ – българско кино от далечния север

В една юрта в снежните поля на севера Нанук и Сeдна живеят според традициите на своите предци. Сами в пустошта те изглеждат като последните хора на земята. Традиционният им живот отстъпва пред неизбежните промени. Животните намаляват, ловът става все..

публикувано на 30.01.18 в 15:10

Космосът на Нора Ампова

От утре, 31 януари, галерия UniCredit Studio ще събере космоса на Нора Ампова. „Космос“ е името на новата изложба на младата художничка, посветена на нейната майка – Антоанета Ампова. Техниката, която Нора използва, е иновативна и ѝ позволява да рисува..

публикувано на 30.01.18 в 14:05