Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.


Публикации

Диана Добрева: Калигула на Деян Донков се получи такъв, какъвто съм си го мечтала

Аз съм много щастлива от работата си с Деян, защото го смятам за един от големите световни актьори. Радвам се, че той ми се довери, радвам се, че аз му се доверих и че нашият диалог беше пълноценен, без никакви драматични..

публикувано на 06.11.17 в 16:30
Вера Водински (вдясно) - работен момент

„Неона“ – една възможна версия на бъдещето

Руската режисьорка Вера Водински гостува в София с късометражния си игрален филм „Неона“ на 13-ото издание на Международния студентски филмов фестивал „Ранно пиле“ . „Неона“ – лаконично като време и пестеливо откъм изразни средства – разкрива пред..

публикувано на 03.11.17 в 17:55
Теодосий Спасов

История за кавал и симфоничен оркестър

Тази вечер (3 ноември) от 19.30 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР ще представи концерт, на който още докато четеш заглавията в програмата, те завладява ритъмът на танца: „Тракийски танци“ от Петко Стайнов, „Славянски танци“ от Антонин..

публикувано на 03.11.17 в 16:05
„Последното изкушение“ по Никос Казандзакис

В Народния театър ви очакват за Нощта на театрите още от събота предиобед

Нощта на театрите се организира за пети път в България и тази година ще бъде двойна – тоест вместо в една нощ, театралният маратон ще предложи културни прояви на 4 и 5 ноември, и не само в нощните часове. Афишът включва над 200 представления и пърформанси,..

публикувано на 03.11.17 в 14:05
Част от корицата на книгата

Пиеса за четене

Най-амбициозната пиеса на Том Стопард – така определя „Аркадия“ преводачката й на български Иглика Василева и добавя: Стопард е най-интелигентният жив драматург на Великобритания . Пиесата Стопард написва, когато е на 56 и има солидно творчество зад..

публикувано на 02.11.17 в 15:50
Част от корицата на книгата

Зверски кротка - поезия

Амелия Личева: В моята лична поетика стихът е кратък прилив на ярка светлина или внезапно появил се блясък от огряваща повърхност. Той озарява важни детайли от думата – внезапността, крайността, моментния спомен, следата. Те са боите в моята лаконична..

публикувано на 02.11.17 в 09:05

Програма „Христо Ботев“ връчи годишните си награди „Златният будилник“ 2017

<iframe width="850" height="478" src="https://www.youtube.com/embed/DLNvX0-KtG4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> В Деня на народните будители програма „Христо Ботев” на БНР отбеляза своя празник, на който бяха връчени годишните..

публикувано на 01.11.17 в 17:00

Вижте как програма „Христо Ботев“ връчва годишните си награди „Златният будилник“ 2017

<iframe width="850" height="478" src="https://www.youtube.com/embed/acRs7adnRow" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> В Деня на народните будители програма „Христо Ботев“ ще отбележи своя празник и ще раздаде станалите вече традиционни..

обновено на 01.11.17 в 15:28
Част от плаката за представлението на Ованес Торосян.

Ованес Торосян: Надявам се чрез театъра да бъда мост между младите хора и библиотеките

Броени дни ни делят от поредната Нощ на театрите, която тази година ще се състои за пети път в България и дори ще бъде двойна – програмата ще предложи културни прояви и на 4, и на 5 ноември, при това не само в София, а и в още 12 града. В инициативата ще..

публикувано на 01.11.17 в 14:05

Изложба на Долорес Дилова – „Моето място“

Художничката Долорес Дилова е назовала новата си изложба „Моето място“. Един опит за портрет на брега и морето. Въпреки че авторката рисува това място повече от 20 години, сега в галерия „Нюанс“ тя ни среща с нови откровения и други съзерцания на тези..

публикувано на 01.11.17 в 12:55