Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.


Публикации

Пътеводител на фестивалния стопаджия – епизод 15: Дворецът „Врана“

За пореден път Софийската филхармония поднася едно магично лятно изкушение – мини фестивал в двореца „Врана“. „Ще наблегнем на детските концерти, защото децата ще изпитат едно голямо удоволствие в зеленината на парк „Врана“. Може да не се ограничите в..

обновено на 30.06.17 в 14:07

„За мишките и хората“ в афиша на „Малкия сезон“ в „Сфумато“

Постановката по едноименната повест на Джон Стайнбек е на актьора Петър Върбанов – художествен ръководител на театралната студия „Игра“ към Дома на културата „Средец“ в София, където се играе с голям успех вече два сезона. Сега представлението участва в..

публикувано на 30.06.17 в 14:05
Част от корицата на един от броевете на списанието

Нов брой на списание „Море“

Литературните списания у нас драстично намаляха, а още повече това важи за такива списания извън столицата. Те не спазват по различни причини периодичността, трудно намират финансиране и често се затварят само в местната литературна общност. За щастие..

публикувано на 30.06.17 в 09:05

За трудността да се превежда поезия

Прекъсване, отдръпване, приближение – така беше наречено четенето и последвалия разговор около превода на стихотворенията на американската поетеса Линда Грегърсън. Срещата се състоя в Къщата за литература и превод с участието на преводачката й..

публикувано на 30.06.17 в 08:45
Част от корицата на книгата „Църква от сънища“

Впечатляващ дебют в прозата

Пиша, защото се влюбвам лесно. Трудното идва после. Та трябва пак да пиша. За да мога да се примиря с някои неща, с които не мога другояче. Като ме боли, пиша. Или като съм щастлив. По същата причина се занимавам с театър. Може би за да се преборя сам...

публикувано на 29.06.17 в 14:25

Колумбийският поет Армандо Ромеро се срещна с българската публика

Един от най-видните представители на латиноамериканската литература Армандо Ромеро гостува в София за представянето на двуезичната си стихосбирка „Поетът от стъкло“. Големият писател и поет се срещна с българската публика и изпълни свои стихове в..

публикувано на 29.06.17 в 10:10

„Споменът на един мечтател“ в програмата на „Малкия сезон“ в „Сфумато“

Постановката по повестта „Бели нощи“ (1848) на Фьодор Достоевски е изпитна работа на Денислав Янев – студент от III курс в класа по режисура на проф. Маргарита Младенова в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. „Споменът на един мечтател” е представление за..

публикувано на 28.06.17 в 14:05

"Вълчицата" – новите преображения на Емил Попов

Творческата му биография е респектираща. Изкуството му е забележително. Излъчването с черти на прабългарин е невероятно. Това е скулпторът Емил Попов. В галерия „Ракурси“ сега показва най-новите си творби, обединени от заглавието „Вълчицата“. Залата е..

публикувано на 28.06.17 в 12:20

„Диалог в бяло и синьо“ – изложба на Георги Лечев

За изложбата си в галерия „Контраст“ варненският художник Георги Лечев, заедно със своя куратор професор Аксиния Джурова са подбрали картини от последните 10 години от неговия творчески път. Път, в който той заема своето място, разпознаваемо, лирично,..

публикувано на 27.06.17 в 15:10

Европейският конкурс за детска песен „Златни искри“ се открива на 30 юни във Варна

Петото издание на европейския фестивал за детска песен „Златни искри“ ще се открие на 30 юни във Варна. Щастлив съм, че ще представим нови композиции, част от които - от млади перспективни български автори – съобщи за „Артефир” директорът на фестивала и..

публикувано на 27.06.17 в 14:10