Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.


Публикации

„Москва в понеделници“ на Василий Димов – роман на абсурда

Издателят на „Москва в понеделници“ Румяна Емануилиду го определя като роман на абсурда, защото абсурдът, според него, все още не е свършил. Става въпрос за едно отминало време, в което някои са живели, но абсурдът е в това, че продължаваме да го живеем и..

публикувано на 04.06.18 в 15:18
Мариуш Шчигел

„Направи си рай“ – …където смехът има за цел да замаскира трагичната безпомощност

Полският журналист и писател Мариуш Шчигел се срещна с българските си читатели. Авторът на книгите с литературни репортажи за Чехия „Готланд“ и „Направи си рай” дойде в България по покана на издателство „Парадокс“ и Националния център за книгата към..

публикувано на 02.06.18 в 08:30
Проф. Людмил Димитров

Словенска драматургия на български

За това какво е да превеждаш пиеси, за преводите от и на словенски и връзките между двете литератури разговаряме с проф. Людмил Димитров. Поводите са два - премиерата на популярната не само в Словения пиеса „Наемателят“ от Матяж Зупанчич в негов превод,..

публикувано на 01.06.18 в 14:33
Сцена от спектакъла

Болшой театър аплодира художника на „Пръстенът на Нибелунга“

Сценографските волности във вагнеровата тетралогия „Пръстенът на Нибелунга“ бяха приети с възторг от публиката в Москва, разказа художникът Николай Панайотов , автор на декорите и костюмите в оперите. Гостуването в Болшой театър с Вагнер, който не е..

публикувано на 01.06.18 в 11:48

Как се пише хайку

Въпросът е не изобщо как да напишем кратко стихотворение, а по правилата на хайку, при това то да бъде добро. Досега на български нямаше такова ръководство. Преди години Мая Любенова, поетеса, автор на хайку, която за съжаление не е вече между нас, решава,..

публикувано на 01.06.18 в 10:45

Литературна София на филм

Тази вечер в Дом на киното ще се състои премиерата на документалния филм на Екатерина Минкова „Литературните места на София“. Места, които познаваме, други, за които сме чували, но не сме виждали, трети – безвъзвратно изгубени за литературната ни..

публикувано на 31.05.18 в 15:25
Кирил Кузманов

Кирил Кузманов – преминаване

В галерия „Структура“ се откри изложбата на Кирил Кузманов, озаглавена „Преминаващото през мен, преминавам през него“ - с любезното съдействие на Гауденц Б. Руф. Тя е част от друг проект на художника - „Неопитомим е вятърът“ от 2008 г., при който..

публикувано на 31.05.18 в 15:18
Славена Даскалова

Някой те обича: песен за българските мотористи

Певицата и актриса Славена Даскалова посвещава новата си песен „Някой те обича!“ на мотористите и техните семейства и приятели. С песента дългогодишната мотористка отправя апел към любителите на високите скорости да бъдат по-внимателни и отговорни на пътя...

публикувано на 31.05.18 в 13:20
Проф. Христо Пимпирев и Ема Константинова в студиото на „Артефир“

Едно антарктическо лято: филм, посветен на 30-годишнината на българската база в Антарктида

Новият документален филм на Българския антарктически институт е посветен на 30-годишнината от основаването на полярната база на България в Антарктида. „Едно антарктическо лято“ разказва за живота и работата на българските учени сред вечните ледове и..

публикувано на 31.05.18 в 10:25
Марина Абрамович

Марина Абрамович – без граници в изкуството

Марина Абрамович се готви за самостоятелна изложба в Кралската академия на изкуствата в Лондон през 2020 година – едно от произведенията, в която ще включва електрификация на 71-годишната художничка с един милион волта, което ѝ позволява да изгори свещ...

публикувано на 30.05.18 в 14:42