Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.


Публикации
Проф. Александър Шурбанов

Прощалното откровение на Джон Милтън

Най-новият превод на проф. Александър Шурбанов е поемата на Джон Милтън „Самсон агонистът” – отново приносен за българската култура труд. В предисловието към книгата под заглавие „Лебедовата песен на Джон Милтън” проф. Шурбанов отбелязва: „Задачата, която..

публикувано на 30.03.18 в 12:16
Аранча Уретабиская

За първи път на български излиза Аранча Уретабиская

Баската писателка Аpанча Уретабиская (1947, Сан Себастиан, Испания) е член на Баската академия за език и литература. Пише поезия, разкази, романи, есета. Работи като журналист. Едни от най-известните й творби са „Защо, пампушко” (1979, като пише и сценария..

публикувано на 30.03.18 в 09:30
Кадър от документалния филм Offline

Offline?

Какво е да си вътре и извън мрежата, възможно ли е да си извън, какви са зависимостите и какви възможностите – това са само част от въпросите, които си задаваме всеки ден, които често имат нееднозначни отговори. Фасетна гледна точка към този глобален..

публикувано на 29.03.18 в 16:20

Дива зона

Снощи в галерия „Структура” беше открита изложбата на близначките Анжелик и Лизбет Раевен, озаглавена „Дива зона” с куратор Мириам Уестен. Творческото дуо е от Хеерлен, Холандия. Работят заедно от края на 90-те години, като създават пърформанси,..

публикувано на 29.03.18 в 15:30
Кадър от документалния филм Проектът „1968”

Проектът „1968”

Тази вечер в Дома на киното със специални прожекции на игралните филми „Светът е голям и спасения дебне отвсякъде” – 10 години по-късно, на режисьора Стефан Командарев, единственият български филм, попаднал в краткия списък от 9 филми на Американската..

публикувано на 29.03.18 в 15:05

Захари Бахаров: Изтощително е да играя в „Чамкория”, но е приятна умора

В празничния 27 март, когато в целия свят се чества Международният ден на театъра, Съюзът на артистите в България връчи традиционните си награди „Икар”. Така за 44-ти път престижното отличие беше присъдено на най-ярките творци и спектакли, които дадоха..

публикувано на 29.03.18 в 14:00
Теракотената армия на император Циншъхуанди, открита през 1974 г. в околностите на град Сиан.

Теракотената армия през погледа на художника Светозар Бенчев

Художникът Светозар Бенчев, професор по рисуване и декан на факултета за изящни изкуства при Националната художествена академия участва в четвъртото издание на Международната работилница за печатна графика в Художествената академия в Сиан. Поканата е..

публикувано на 29.03.18 в 12:29

Български художници рисуват поезия

Изложбата „Стиховете остават...” представя любими стихове от съвременни български поети, избрани и преписани собственоръчно от популярни личности. Български художници пък рисуват по стиховете. Това е второто й издание. Изложбата може да бъде видяна..

публикувано на 29.03.18 в 11:16
Мемориален комплекс „Балова Шума” край Монтана

„Пътеводител за комунистическа България” в три двуезични тома

„Пътеводител за комунистическа България” е първото цялостно изследване на архитектурното, художественото и материалното наследство на комунизма, което излиза в три двуезични тома. Изданието включва богати илюстрации и обяснителни текстове. Първи том е..

публикувано на 28.03.18 в 17:00
Част от корицата на книгата

Правилата за чая и любовта, според Роберта Мараско

„Ако животът е като чаша чай, то тогава някои от нас са водата, а други – чаят. А любовта... Любовта се крие в правилното съотношение” – пише авторката на романа „Правилата за чая и любовта” Роберта Мараско. Преводач е Теодора Иванова. Може би точно..

публикувано на 28.03.18 в 13:28