Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия всеки четвъртък през януари: поредицата „Загадките на паметта”

Снимка: Архив

В поредицата ще бъдат изяснени някои особености на човешката памет: какъв е механизмът на запомнянето, защо се случва да забравяме, и трябва ли това винаги да ни тревожи; да вярваме ли на мемоарите, които мнозина пишат в зрелите си години? Специално внимание ще отделим на съветите за подобряване на паметта, как да усъвършенстваме уменията си да изучаваме чужди езици – насъща необходимост в днешно време. 

28 януари
Памет и умение да изучаваме чужди езици
Владеенето на чужди езици ни помага при общуването в глобализиращия се свят. Как да помогнем на паметта си при усвояването на чуждата лексика и граматика? Свои наблюдения и опит ще сподели проф. Александър Федотов, директор на Центъра за източни езици и култури към Софийския университет „Св.Климент Охридски”. Той е изучавал и ползва много езици, включително няколко азиатски.
Преподавателят по полски Юлиян Божков ще даде някои полезни препоръки при ученето на славянски езици, които на пръв поглед ни се струват близки и лесни.
Ще научите някои най-общи „трикове”, които могат да ви бъдат полезни при запомнянето на нови думи.
Защо изучаването на чужди езици е великолепно упражнение за паметта ни ще разясни водещият наш невролог проф. Лъчезар Трайков, директор на Александровска болница.

21 януари
Как да подобрим паметта си
Способността ни да запомняме е индивидуална, но съществуват и възможности да я усъвършенстваме. Дали това става като редовно заучаваме наизуст различни текстове? Или като се стараем преди всичко да осмислим онова, което искаме да запомним?
Отговори на тези въпроси ще дадат видният ни невролог професор Лъчезар Трайков, директор на Александровска болница, и доцент Цветан Асенов, педагог и психолог, преподавал дълги години в Учителския институт в Бургас, автор на книгата „Възможности на паметта”.
Ще разберете колко важно е четенето на различна литература като упражнение за паметта.
Ще научите как настроението ни влияе на запаметяването и колко е важно да поднасяме информацията с усмивка, ако искаме да бъде запомнена.
Ще припомним и кои храни са полезни за работата на мозъка.

14 януари
Памет и спомени
От най-древни времена хората са се стремяли да оставят спомен за себе си и за общността, в която са живели. Интересни факти за цели епоси на народите от Средна Азия, предавани по памет от поколение на поколение, ще разкаже проф. Александър Федотов, директор на Центъра за източни езици и култури.
Ще стане дума за умишлените или неволни грешки в мемоарите, оставени за поколенията. Обяснение за някои от тези грешки ще даде проф. Лъчезар Трайков, водещ наш невролог, директор на Александровска болница. За мемоаристиката и значението й като извор на знание за съответната епоха ще говорят писателят Деян Енев и литературният критик Георги Цанков.

7 януари
Механизмите на човешката памет
Във встъпително предаване ще бъде изяснено как действа паметта, какви са различните й видове – какво означава краткосрочна и дългосрочна памет? Кои са причините да не си спомняме определена информация, защо понякога е здравословно да забравим?
Събеседници: проф. Лъчезар Трайков, водещ наш невролог, директор на Александровска болница, и дългогодишният педагог и психолог доцент Цветан Асенов, който е преподавал в Учителския институт в Бургас.

По публикацията работи: Гергина Дворецка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сцена от пиеса „Животът е пред тебе“ от Ромен Гари - Емил Ажар.

Мистификациите – литературни и не само

На 8 май – денят на капитулацията на Германия говорим за условността на литературните произведения, а понякога и на историческото знание. 150 години след издаването на първия том на "Веда Словена" от Стефан Веркович, на рождения ден на Ромен Гари, спечелил с мистификация два пъти "Гонкур", втория път под псевдонима Емил Ажар, анализираме с..

публикувано на 08.05.24 в 17:46

Вълнуващите истории на музикалните инструменти

Как да привлечем децата към четенето и да ги спечелим, като представяме по нетрадиционен начин малко познати факти за тях? На този въпрос отговаря "Енциклопедия на музикалните инструменти" на Щепанка Секанинова. За значението ѝ при обучението за децата е разговорът в предаването "Следобед за любопитните" с музикалния педагог Адриана Бенова. Щурчето..

публикувано на 07.05.24 в 15:05

Литературно пътешествие през еволюцията

Човешкият вид е прекарал 95% от съществуването си в праисторията. Може да се каже, че тъкмо кацаме в ерата на писмеността. Поне така твърдят авторите на научно-популярния бестселър "Животът, разказан от един хомо сапиенс на един неандарталец" , който Паулина Мичева представя в "Нашият ден". Писателят Хуан Хосе Миляс в ролята на неандерталец..

публикувано на 07.05.24 в 12:16
Доц. Ангел Кунчев

Революция – на прогреса или на отрицанието?

По темата "ваксини" и тяхното епохално значение за оцеляването на човечеството, разговаряхме с доц. Ангел Кунчев – главен здравен държавен инспектор. Твърде много аспекти бяха обсъдени: задължителният имунизационен календар, доброволните ваксини, опитът на другите държави, негативното отношение на българите, което води до изключително ниско..

публикувано на 07.05.24 в 08:52

Пътища към устойчивостта

"Пътища към устойчивостта" е изследване на Атанаска Станчева от Института по етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН с подзаглавие "Нови културни перспективи във взаимодействието човек – околна преда през призмата на две природозащитни движение в България". Един от важните за "Изгрев" и за мен аспекти на изследването на д-р..

публикувано на 06.05.24 в 09:15