Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Стифелио”, опера в три действия, пет картини от Джузепе Верди (съдържание)

Корица на либретото на операта „Стифелио“ (фрагмент)

Музика: Джузепе Верди
Либрето: Франческо Мария Пиаве (по пиесата на Емил Сувестър и Йожен Буржоа “Пасторът”)
Първо изпълнение: 16 ноември 1850 г. в Театро Гранде, Триест
Американска премиера: 4 юни 1976 г., Академия за музика (Ню Йорк Гранд Опера), Бруклин
Първо изпълнение в Метрополитън опера, Ню Йорк - 21 октомври 1993 г.
Българска премиера: 25 март 1996 г. „Мартенски музикални дни”, Русе

Действащи лица:
Стифелио, пастор - тенор
Лина, негова съпруга - сопран
Граф Станкар, баща на Лина - баритон
Рафаеле, млад граф влюбен в Лина  - тенор
Йорг, наставник на Стифелио - бас
Федерико, братовчед на Лина - тенор
Доротея, братовчедка на Лина - мецосопран/сопран
Фриц, слуга - без пеене

Действието се развива в Германия, в началото на ХІХ век, в замъка на граф Станкар в долината на река Залцбах

Първо действие
Първа картина
Зала в замъка на граф Станкар. Протестантският пастор Стифелио току-що се е завърнал от дълго мисионерско пътуване. Докато той е отсъствал, жена му Лина е имала любовна афера. Стифелио не знае това, но вече е дочул някои клюки и разказва странен случай - преди осем дни млад мъж скочил от висок прозорец на замъка и в бягството си изгубил няколко писма, които лодкарят Валтер намерил и предал на Стифелио. Пасторът е можел да разкрие влюбената двойка, но заради своя висок морал и великодушие изгорил писмата в огъня, без да ги прочете. Защото бог ни учи да прощаваме на ближния си! Неговата съпруга Лина и влюбеният в нея граф Рафаеле са смутени. Останал насаме с жена си, Стифелио забелязва, че тя вече не носи венчалния си пръстен. Обзет от ревност, пасторът започва да става подозрителен. В този момент в залата влиза бащата на Лина граф Станкар, и му съобщава, че братята от сектата, която ръководи, го очакват. Лина се разкайва, решава да признае всичко на съпруга си и започва да му пише писмо. В този момент баща й я вижда и грабва писмото от ръцете й. Граф Станкар не желае тя да признае своето прелюбодеяние и така да разруши семейната чест.
Втора картина
Друга зала в замъка на Станкар. Всички празнуват завръщането на Стифелио. През това време Рафаеле оставя тайно писмо до Лина в една от свещените книги. Старият пастор Йорг забелязва, че нещо се случва и предупреждава Стифелио. В този момент Федерико подава същата книга на Лина. Книгата е с метална подвързия и ключ. Стифелио заповядва на Лина да отключи свещената книга пред всички и когато тя отказва, той разкъсва книгата. Разгневен е, защото в следващия момент граф Станкар бързо вдига падналото на пода писмо и го скъсва, преди някой да може да го прочете.
  
Второ действие
Старо гробище до църквата, в която се събира сектата на Стифелио. Рафаеле намира своята любима Лина да се моли на гроба на майка си. Неочаквано се появява баща й. Щом вижда двамата влюбени, нарежда на Лина да си върви и предизвиква Рафаеле на дуел. Но Стифелио пристига преди двамата да започнат да се бият. Младият пастор не знае причината за този двубой, защото все още не подозира за любовната афера на Рафаеле и Лина и се опитва да помири двамата мъже. За Станкар това вече е прекалено много и той изрича цялата истина. Когато Лина се връща, Стифелио най-накрая осъзнава какво се случва. Сега вече той иска да се бие с Рафаеле, но Йорг го вика в църквата, където го очаква паството. Стифелио е разкъсван между религиозния си дълг и  личната драма.

Трето действие
Първа картина
В замъка на Станкар. Графът, който непрекъснато следи Лина, току-що е заловил писмо, с което тя съобщава на Рафаеле, че е готова да го последва в бягството му. Отчаян от поведението на дъщеря си, старият граф е готов да сложи край на живота си. Научава от Йорг, че Рафаеле ще дойде в замъка, за да се срещне със Стифелио и да поиска Лина да се разведе и отчаянието му преминава в ярост. Решава да убие Рафаеле и да спаси семейната чест. Стифелио през това време се е успокоил и се изправя поотделно пред своя съперник и пред жена си. Първо пита Рафаеле  какво ще направи, ако Лина е свободна. Ще се ожени ли за нея? Рафаеле не отговаря и Стифелио му казва да се скрие и да чуе какво ще отговори Лина на същия въпрос. Когато Лина идва, Стифелио й обяснява, че е подготвил документа за предстоящия развод. Жена му подписва с неохота. Лина признава пред него, като пред неин пастор, и пред бога като свидетел, че никога не е преставала да го обича. В това време влиза Станкар с новината, че е убил Рафаеле. И в цялата тази бъркотия за Стифелио отново настава време да се изправи пред своето паство за проповед.
Втора картина
В църквата на Стифелио. След погребението на граф Рафаеле младият пастор трябва да изнесе проповед пред събраните богомолци. Неочаквано за него идва Лина. Пасторът се качва на амвона, отваря Библията и случайно попада на пасажа, в който Христос опрощава греховете на блудницата. Прочита го и поглежда към Лина. Така на финала на операта тя разбира, че грехът й е опростен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С клавирно дуо започна 15-ото издание на "Дни на класиката" в Балчик

Балчик се превърна в център на културния живот с две значими събития – Седмицата на италианската култура и фестивала "Дни на класиката" . В неделя бе открита "Седмицата на италианската култура", а в събота започна едно от най-чаканите събития в града – "Дните на класиката". Сава Тихолов , началник отдел "Култура, протокол и връзки с обществеността" в..

обновено на 22.07.24 в 09:56

Вечер с ролите на Катя Попова

На 21 януари 2024 г. се навършиха 100 години от рождението на една велика българка, която има кратък но впечатляващ живот с множество изяви у нас и по световните оперни сцени; наричана от италианската преса "българската Тебалди" – Катя Попова. Родена в Плевен, но покорила сърцата на любители и професионалисти в най-големите оперни театри и концертни зали..

публикувано на 20.07.24 в 08:10

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 юли 2024 г.

16 юли Свири Филхармонията на Осло с диригент Клаус Макела. 3.00 часа – Джулия Пери (1924-1979), Кратка пиеса за малък оркестър. 3.09 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Концерт за виолончело № 1 в Ми бемол мажор, оп. 107. Солист: Сол Габета (виолончело). 3.38 часа – Петерис Васкс (р.1946), Gramata cellam (The Book) – втора част, Долчисимо. Изпълнява..

публикувано на 15.07.24 в 10:34

"Лоенгрин" в постановка от Виена

"Никоя друга опера на Вагнер не е получила толкова хвалебствия или е била обект на толкова критични подигравки като Лоенгрин. Едно е ясно – предвид вътрешната противоречивост на пиесата, театърът е изправен пред върховното предизвикателство да развие проникновена и чувствителна деконструкция на своите ролеви модели и конфликтни структури. Културата..

публикувано на 13.07.24 в 08:10

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34