115 години от създаването на Националната художествена академия

На 14 октомври 1896 година княз Фердинанд подписва Указ за създаването на Държавното рисувателно училище. С този акт в София се ражда едно от най-старите ни висши учебни заведения. В делото по създаването на днешната Национална художествена академия се открояват имената на видни творци и учени като Константин Величков, Иван Мърквичка, Иван Шишманов, Антон Митов и др.
Художествената академия днес се гордее с не по-малко талантливи техни наследници. С преподаватели и студенти днес ни среща предаването „Нашият ден”. Ще чуете и гласовете на големи художници и изкуствоведи, пазени в „Златния фонд” на БНР.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Греди Асса

Изложба на Греди Асса

Греди Асса – разпознаваемо, като един от най-известните български художници  име, показва новата си самостоятелна изложба в галерия „Ракурси“. Добре познат, но винаги различен, непрестанно променящ се и търсещ да изрази себе си в различна емоционалност и поглед към света. Респектиращ е броят на неговите самостоятелни изложби – 80 на брой. Сред..

публикувано на 19.12.18 в 15:44
Григорий Нанев, Диана Петрова и Александър Михайлов

Финансов балон ли е IT индустрията

Предприемачи от Израел откриват своя софтуерна компания в България. За да оправдаят инвестицията, българските програмисти имат трудна задача. Трябва да разработят продукт, който да подлъгва служителите със забавните си модули, така че те да прекарват повече време в мрежата и неусетно да вършат повече работа. Такова приложение би си купил всеки..

публикувано на 19.12.18 в 15:30

Пирати, русалки и скрити съкровища очакват малки и големи в театър „Азарян“

„Островът на съкровищата“ е най-новото заглавие в афиша на театър „Азарян“. Постановката по популярния приключенски роман на Робърт Луис Стивънсън е на младата режисьорка Анастасия Събева, чието име запомнихме от предишния ѝ спектакъл – „Кралят елен“, който се играе също в театър „Азарян“. Представлението е със специалното участие на Христо Мутафчиев..

публикувано на 19.12.18 в 13:55

Идва Коледа и ни трябва нещо стоплящо

Здравейте, Понеже напоследък е мразовито и снежно, а пък идва и Коледа, си мисля, все по-често ни трябва нещо стоплящо. Така тези дни, докато четях един от любимите си нови български поети, попаднах на тази история и ми се прииска да я споделя с повече хора. Оранжевата роза ("Извънсезонни наблюдения", Манол Глишев) в един двор видях оранжева роза и..

публикувано на 19.12.18 в 10:11
Кликнете върху изображението, за да се отвори в пълен размер

Книгите, които не разделят

Ето какво ще откриете, ако разтворите книгата: „Хей, шшшт! Тихичко! Тихичко! Чуй що имам да ти шепна. Тая книга е магична! Тя разказва за тайна кутийка. Малко люде знаят де е, малко люде и малко твари на хиляди години, дето помнят света, откакто дядо Господ го е създал от едното нищо. Простичка е кутийката, няма украса, няма и багри по нея. От някой..

публикувано на 19.12.18 в 09:48