Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литературоведски сборник за Георги Марков

Книгата „Георги Марков. Да пишеш, за да можеш да умреш” с автор Цвета Трифонова е посветена на творчеството и личността на бележития писател дисидент Георги Марков. Сборникът включва осем студии и статии, писани от 2007 до 2011 г.
Ден преди да се навършат 34 години от убийството на писателя Цвета Трифонова представи специално за „Артефир” това уникално литературоведско издание.
По публикацията работи: Белослава Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Game Changers: Саундтрак на градската действителност

Game Changers е иновативен аудио-визуален проект, който претендира да бъде повече от просто музикален албум. Създаден под ръководството на Данислава Делчева, основател на организацията "Рефлектор", албумът изследва градската среда чрез своите най-автентични звуци и визии. Компилацията включва десет композиции и десет съпътстващи видеа , които..

обновено на 09.05.24 в 11:05

"Цялата небесна синева" – най-новото откритие на френската литература

Излезе на български език "Цялата небесна синева" на Мелиса да Коста, обявена за най-четения автор във Франция за 2023 година.  Романът е трогателен и разтърсващ, изпълнен с болка и надежда.  На 26-годишния Емил, поразен от ранен Алцхаймер, му остават две години живот. Емил решава да избяга от болницата и от съчувствието на семейството и приятелите..

публикувано на 09.05.24 в 10:40

Защо библиотеките са по-нужни от всякога?

11 май, Денят на Светите равноапостоли Кирил и Методий, е и Ден на библиотеките и библиотечните работници. За поредна година БНР е партньор на Националната библиотечна седмица. Утре (10 май) от 11 ч. до 12 ч. радиослушателите ще станат част от тържественото отбелязване на празника в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", където ще..

публикувано на 09.05.24 в 09:08

София се превръща в светлинна галерия от 9 до 12 май

Технологични иновации и изкуството на над 20 артисти и студия от различни страни ще изненадат посетителите на третото издание на Фестивала на светлините Lunar в София. Произведенията на творци от България, Великобритания, Германия, Индонезия, Полша, Румъния, САЩ, Тайван, Тайланд, Украйна, Франция и Швеция ще озарят 22 локации в столицата в..

публикувано на 09.05.24 в 08:45

Българското училище "Иван Вазов" в Париж с голям юбилеен концерт

На 19 май училище "Иван Вазов" в Париж ще има голям юбилеен концерт в театър Théâtre Saint-Léon.  Ще бъдат връчени част от наградите на децата, участници в първото издание на международния конкурс "Вълшебното перо", който се провежда в партньорство с Изпълнителната агенция на българите в чужбина.  В конкурса се включиха българчета от 15..

публикувано на 09.05.24 в 08:30