На театър в Пловдив

"Целият свят е сцена и ние сме актьори на нея- влизаме, излизаме и за своето време всеки от нас играе различни роли" - преписват тези думи на Уилям Шекспир и ги използват в различни аспекти на живота. Днес ви каним на театър в Пловдив, но не в салона, а през служебния вход, за да разберем от директорите на театрите - Иво Игнатов - театър "Хенд", Виктор Бойчев - Куклен театър Пловдив и Кръстьо Кръстев - Държавен драматичен театър "Николай Масалитинов" - как се справят с победите и с паденията, със "звездите и сълзите", за да има театър и публика в града.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Стопаните дори не подозират, че къщата им имала балкон

Така завършва прочутото стихотворение на Атанас Далчев – един от най-важните български поети. Преписано на ръка, то стои на финала на книгата със заглавие „Балконът“, издадена с почит към Далчев. Книгата е от рисунки,  при това черно-бели. Художничката е Калина Мухова. Както казват издателите на четвърта корица: „Това е книга без думи.....

публикувано на 17.12.18 в 14:45

София – град на творческата икономика

Според изследване на Обсерватория по икономика на културата, столицата ни с основание може да бъде наречена София – град на творческата икономика. Какво означава това и какви са данните от изследването, които ни водят до този извод? Защо според тях, София се присъединява към Лондон, Берлин и Виена - градове, изградили културните си..

публикувано на 17.12.18 в 14:35

Коледен концерт във Варна с музикалните таланти на фондация „Стоян Камбарев“

Фондация „Стоян Камбарев“ организира във Варна коледен концерт с участието на младите музикални таланти, подкрепени от фондацията през годините. В спектакъла ще звучи класическа музика, госпъл и поп музика, в изпълнение на оперните диви Весела Янева и Мария Славова, братята цигулари Алекс и Мартин Зайранови, пианиста Светослав Тодоров, който..

публикувано на 17.12.18 в 13:25
Сградата на Баухаус в Десау, построена през 1925

Баухаус и масовата архитектура

През следващата година Германия ще отбележи с голям проект и много събития 100-годишнината от основаването на школата Баухаус. Висшето училище за пластични изкуства, дизайн и занаяти остава в историята като едно от най-прогресивните учебни заведения на своето време, чиито открития реално променят визуалния облик на съвременния свят.   То е..

публикувано на 17.12.18 в 12:15

Какво знаем за Художествената гимназия

Тази малка, но особено ценна като памет книга: „Какво знаем за Художествената гимназия“ излезе на книжния пазар. Това е една лична, но свързана с култовата художествена гимназия „Илия Петров“ изповед, защото авторка е художничката Светла Чакърова, дългогодишен преподавател, педагог, художник и колега от това престижно училище.   Самата тя е била..

публикувано на 17.12.18 в 11:58