Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При пеликана Грую, буля Груювица и любопитния Филип от Стара Загора

БНР Новини
В Клиниката към Спасителния център за диви животни – Зелени Балкани пристига поредният „пациент” – малък, паднал от гнездото, царски орел.
Снимка: greenbalkans.org

На сайта той се представя така: Здравейте! Аз съм Грую и ще съм Вашият гид... В реалния живот той потраква с клюн. Като типичен мъжкар е голям ревнивец. Обича вниманието и гостите. Щом в двора на Спасителния център за диви животни – Зелени Балкани влязат посетители, Грую е на първа линия, готов за контакти. Обича да му говорят, да е център на Вселената, но и някъде наблизо да е скъпоценната му половинка – пеликанката Ганка, в очите на Грую – просто буля Груювица... Около тях, но непременно в полезрението на гостите, се върти и любопитният Филип, също толкова любвеобилен...
Кое е това уникално място, дружелюбен дом на странни обитатели? – Намира се в Стара Загора и е известно като Спасителен център за диви животни - Зелени Балкани.
Не е зоопарк, макар годишно да е посещаван поне от 3 000 души, които знаят, че тук са добре дошли. Центърът е създаден през 1992 г. от шепа ентусиасти – млади хора, приятели и защитници на природата. Оттогава е стратегическо място за всички, които милеят за екологията и опазването на природното богатство, независимо от възраст, образование, занимания.
Екипът спасители е професионален. При ветеринарните специалисти, както се казва, няма празно. Звънят им от цялата страна: намерени малки птици, паднали от гнездото.
Някой открил на улицата или по пътя ранено животно. Как да постъпи? Къде да го отнесе? Към кого да се обърне за съвет или помощ? – Освен телефон 112, най-често ще го насочат към Спасителния център в Стара Загора.
Да се работи тук е мисия. И макар в медицината да има понятие „анестезиология”, повече от изкуство и кауза е да направиш така, че пернатият или опашат „пациент” после да няма спомен от травмата. А травмите, причинени от хората, не са за описване! Всеки обитател на тази странна зоологическа градина има своя история: какво му се е случило, как е пострадал, как е оцелял... Зад шеговитите имена, които екипът дава на птиците и животните, са скрити много болка и страдание... А после – и много надежда поредният питомец да се оправи... Най-хубавата награда е връщането му в дивата природа, в естествена среда...
Когато това е невъзможно, остават в Центъра.
Като резултат от натрупания опит в работата, Йорданка Василева е категорична: Може птиците и животните да ни изглеждат еднакви, но си имат свои навици и характер. Дори белошипите ветрушки, още в бебешка възраст, докато ветеринарите ги пудрят и обезпаразитяват, показват различни предпочитания, реакции и нрав:





Кои са обитателите на Спасителния център? Кога и как може да го разгледаме? – Не само жителите на Стара Загора, но и гостите на града обичат да идват в това, пълно с живот, място:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавата за децата – добър 3.59

Няма нищо по-ценно за едно семейство от децата. Би трябвало и за държавата да е така. Ако сега, уважаеми читатели/слушатели, ви попитам –  Така ли е , едва ли положителните отговори ще преобладават. Защото действията и политиките на държавата ни, които трябва да осигурят нормална среда за отглеждане и възпитание на децата ни, категорично не са..

публикувано на 30.04.24 в 17:17

Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката

В Националния политехнически музей гостува документалната изложба "Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката", посветена на основоположника на българската метеорология, климатология и сеизмология на нивото на европейската наука. Тя е подготвена от екипа на Исторически музей - Стрелча, с директорката на музея Леда Петкова. Експозицията може да бъде..

публикувано на 30.04.24 в 15:40

Науката като част от културата на града

Вълнуващи срещи с Космоса, науката и технологиите, работилници, демонстрации и богата училищна програма – наближава 14-ото издание на Софийския фестивал на науката (9 и 12 май) . Любов Костова от фондация "Красива наука" представя акцентите във вълнуващата програма на научния фестивал, който е част от Културния календар на Столична община...

публикувано на 30.04.24 в 11:35

Нова магистърска програма по астробиология в СУ

СУ "Св. Климент Охридски" открива  нова интердисциплинарна магистърска програма по астробилогия . За целите и възможностите, които предлага специалността, в "Нашият ден" говори гл. ас. д-р Петър Евтимов от Биологическия факултет на Софийския университет. В началото на разговора д-р Евтимов пояснява същността на астробиологията като наука:..

публикувано на 29.04.24 в 12:50

Добрите училищни практики за 2024 година

За трета година фондация "Заедно в час" и платформата "преподаваме.bg" събраха в София учители, директори, представители на образователни институции и граждански организации за финалното събитие и награждаване на отличените добри практики от кампанията "Добрите практики на фокус". Повече от 500 бяха гостите и лекторите   които се включиха в..

публикувано на 29.04.24 в 08:25