Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 2 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с Радио Стара Загора
Гост на предаването: Николай Карагеоргиев.
В „Нощта на изкуствата“ (26 септември) в Стара Загора се случиха и няколко концерта на живо. Сред тях бе и джаз рок концерта на пловдивския китарист Николай Карагеоргиев и неговото трио. Старозагорската публика ги познава добре от клубните им участия и националното им турне. Интервю с Николай Карагеоргиев за „специалната” му връзка с нашия град, кой е човекът от Стара Загора от когото се е учил; какво го вдъхновява да създава авторска музика и т.н. Музикантът е живял и и работил в Швейцария. Завършил е Swiss Jazz School в Берн със специалност китара. В момента се е отдал на преподавателска дейност и два музикални проекта. Все още работи върху първи авторски албум. Подробности и за проектите, които осъществява със своите колеги Александър Леков (бас), Димитър Семов / Начо Господинов (ударни).

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклор от Прибалтика: Полша, Латвия, Литва, Естония и Финландия. Участват: Вилнюс джаз квартет, Капела жевси Варшава, Марти Покела, Тонис Маги и ТитКикас, ансамблите „Талари“ и „Гроди“.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Надка и Светла Караджови и Петър Ралчев

от 6.05 до 10.00 часа
Нашият ден
• „Радио стих“ – по-различното събуждане.
• „Третият в студиото“: Димчо Дебелянов.
• Енергийна конференция: „Зелена енергия за София“.
• „Трудова борса“: Свободни работни места от Бюрото по труда в Пловдив.
• Самочувствието на народа и златните момичета на България
• „Културен афиш“: „Човекът от Ла Манча“ – мюзикъл на сцената на Държавната опера в Пловдив.
• „Заведи ме“: Сафари до Орлово око.
• „Радиоколекция“: Военни разкази.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден - практично
• Въпрос на слушател: Ще бъде ли ремонтирана инфраструктурата по линията на трамвай № 5 в столицата?
• Тема: Как да ги използваме приложенията на „българското розово масло”– новата защитена марка на ЕС?
• В рубриката „Непрактично“: По какъв начин лекува иглотерапията?

от 11.00 до 12.00 часа
Музикална мрежа
Театралната музика, създавана от българските композитори. Кои са носителите на награди от конкурса на името на Димитър Вълчев и спомени за самия Димитър Вълчев – разговор с Лилия Вълчева.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Управленци, провали, образование

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• Елена Алексиева представя сборника с пиеси „Ангелски огън”.
• В Българския културен център в Лондон в началото на новия културен сезон беше представен „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел“ - филм на Ивайла Александрова и Костадин Бонев– отзвук от събитието.
• Културната програма на Чешкия културен център през новия сезон – разговор с Катерина Хуртаева, директор на центъра.
• Илиян Лалев с изложба „Янко и неговата теория за относителността” в галерия „Арт алея”.
• Проф. Аксиния Джурова представя изложбата на Кристина Средкова, която живее и работи в Берлин в галерия ЛИК.
• Ин мемориам: За преводачката Жени Божилова си спомня Иглика Василева.
• Кореспонденция от Полша на Крум Крумов - Започва Международния фестивал на разказа.
Рубрика „Гласът на литературата” с Камелия Спасова
• "Какво се случва": защо културата липсва като тема в предизборната битка? Гост: Диана Андреева, директор на Обсерватория по икономика на културата.

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: Музикални легенди
Ако в музиката има алхимици, сред тях със сигурност ще е и той: заради умението магически да забърква какви ли не смеси от рока, джаза, етното, че и от симфонизма, да вплита изкусно елементите им и да получава нови образи. Творчеството му е интелектуално, а изпълненията - прецизни и изискани. „Стинг“.

от 15.30 до 16.40 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Лабиринти на познанието
• Мащабите на Вселената
Коя е най-голямата, открита до сега звезда и коя – най-древната галактика? Защо планетата Плутон бе „уволнена“ от Слънчевата система и „понижена“ от Международния астрономическия съюз в ранг „джудже“? Как съвременната астрономия можев действителност да изчисли разстоянията до една движеща се комета, разсеян звезден куп или космическа черна дупка?Има ли днес отговор въпроса: „колко е часът на Алфа Центавър“? И какво накара един американски астрофизик да направи календар на бъдещето за нашата Вселена?
С участието на астрономите Стилиян Кочев и Владимир Божилов.
360 градуса“: Веселка Христова от националната астрономическа обсерватория „Николай Коперник“ – как ученици от Варна спечелиха голямата награда на НАСА за най-добър проект на космическо селище?
• „Психология на всекидневието“: психотерапевтът Манол Манолов – знаем ли какво всъщност значи „невротик“?

от 16.40 до 17.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Светофар, радиоигра

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Радиоенциклопедия
„Кой разруши Берлинската стена“: Събитията, породили разделението на света

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Звукови хроники
„Музикалните изкушения на кинозвездите“: Селена Гомез.

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
„Защо кенгуруто има дълга опашка” – радиоадаптация по австралийска приказка

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода - Фолк портрет
Представяме добруджанския композитор, диригент Петър Крумов по повод неговата юбилейна 80-годишнина. Ще звучат записи от творчеството му като автор, диригент, аранжор на ръководените от него ансамбли "Добруджа" - Добрич, "Силистра" в едноименния град и на изтъкнати певци от добруджанския край.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери - Метроном
• ХV Международен конкурс за млади оперни певци „Борис Христов“ (20 - 25.09) – оценка от членовете на журито Александрина Милчева и Алекс Григориев.
• Новият главен консултант на творческата и международна дейност на Софийската филхармония Ангел Станков представя сезона на оркестъра.
• Директен репортаж от зала „България“ – откриване на концертния сезон на Софийската филхармония под диригентството на Мартин Пантелеев и гост-солистите: Сергей Накаряков (тромпет), Мария Меерович (пиано) и Дени Ху (мецосопран) - среща с изпълнителите (2.10).
• Новият директор на Плевенската филхармония Любомир Дяковски за насоките в развитието на оркестъра и програмната му политика.
• Обзор на първите концерти от фестивала „Пиано Екстраваганца“ (25.09 - 5.10).
• Елмира Дърварова стана носител на наградата „Борис Христов“ и ще председателства първият международен конкурс за камерна музика „Пловдив“ (1 - 5.10).
• Трибуна Метроном – среща с председателя на Съюза на българските музикални и танцови дейци Петя Бъговска.
• Камерна музика от българските композитори Красимир Тасков и Милен Панайотов ще бъде изпълнена в зала „Филхармония“ в Лвов, Украйна (1.10).

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Военни разкази“ – „Човещина“ от Тодор Кожухаров

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Как се съчетава книгоиздаването на чуждестранна (много често екзотична) литература с добрата българска такава – разговор с издателя Манол Пейков от „Жанет 45“ относно две инициативи на издателството - дебютът на Зейди Смит „Бели зъби“, както и инициативата, „Чети с мен“ в Пловдив и София, представяща поезията на младия български автор Димитър Ганев.
• Още – отзвук от фестивала „Бъди промяната“: интервю с американския активист Кристиан Смит от колектива Crime thinc, който имаше лекция в София на тема „Накъде след протестната вълна на движението „Окупирай“.
• Разговор на Цветан Цветанов с авторите на българо-немската копродукция „Пепеляшки ООД“ с музика на Алексей Николов от групата „Лоши петли“.

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате - Джаз клуб
Записи от фестивала в Банско


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 9 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Разкази за мутанта Крум" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев В четвъртък обръщаме внимание на "coup de coeurs" – влюбвания, в случая от първа слушане...

публикувано на 08.05.24 в 09:25

Сряда, 8 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Монолози" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Джаз концерт водещ: Людмил Фотев В сряда представяме в развитие контекстуални плейлисти в  различни стилове, обединени в началото от идеята за..

публикувано на 07.05.24 в 17:03

Вторник, 7 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Дзен под кедъра" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Концерт забавна музика водещ: Георги Величков от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Вторник е времето, посветено на артистите, първи повярвали в новото (април 1993) предаване на програма "Христо Ботев" –..

публикувано на 06.05.24 в 08:18

Понеделник, 6 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Стриптийз", "Давай, Лазаре" – разкази от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Пътешествията са в сърцевината на този Джаз+Дуенде. Продължаваме с втората част на диптиха на контрабасиста Рено Гарсия-Фонс "Кинематичен бас" – сега е ред на "В духа на..

публикувано на 05.05.24 в 07:46

Неделя, 5 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Албена" от Йордан Йовков от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 04.05.24 в 07:17