Участвай чрез гласуване в инициативата на предаването "За думите": Аз подкрепям женския род

| обновено на 28.03.15 в 11:33
Аз подкрепям женския род - инициатива на предаването "За думите"
Нека в месеца, наречен незнайно защо „женски“, направим нещо смислено за съхраняване на достойнството на българските жени и богатството на българския език.

Става въпрос за названията за „лица от женски пол“, които, противно на всяка езикова и житейска логика, с удивителна скорост започнахме да обличаме в мъжки дрехи.
Журналистките, репортерките, лекарките, директорките, продавачките, писателките, председателките, гражданките, победителките, участничките, състезателките, дори майките вече се наричат:
журналист, репортер, лекар, директор, продавач, писател, председател, гражданин, победител, участник, състезател, родител.
Да не говорим за горките колежки! Как ли преглъщат това например: "Колегата роди близнаци!"

„Модата“, казват специалистите, тръгнала от нас – журналист(к)ите от електронните медии.
Нека от нас започне и реабилитацията на незаслужено изтласкания женски род!
Колегата е репортер по професия, гражданин и доброволец по убеждение, победител в състезания, грижовен родител, верен приятел, сладкодумен събеседник и освен това е очарователна жена.

Ако ви е писнало от подобни недоразумения, подкрепете женския род!

Дайте гласа си до края на месец март на сайта на програмата, пишете на адреса на предаването zadumite@bnr.bg или се обадете на телефон 02/987 50 36.

Мисля, че жените трябва да се назовават с думи в женски род – тя е учителка, лекарка, репортерка, председателка, участничка, гражданка, колежка, директорка...

Гласувай

ВИЖТЕ ОЩЕ
Актьорите от американската постановка на „Паякът”

В „Покана за пътуване” – Обама по къси панталони в Джакарта, странстванията на „Паякът” по света и дрескод на световното по ски за журналисти у нас

В „Покана за пътуване” разказвам за една от най-награждаваните български пиеси – „Паякът“. Ще си речете, защо ни говорят за изкуство в предаване за пътешествия. Ами понеже постановката на Йордан Славейков и Димитър Касабов, които са и автори на текста, е една от най-пътуващите и колекционира ръкопляскания от Беларус до Маями. А те самите са малко чепати,..

публикувано на 18.03.18 в 19:15

Да подгоним дивото

За мнозина е безсмислено занятие да бъдат броени дивите зайци и другите животни в ловните полета. Таксациите обаче дават важни сведения за състоянието на природата и на дивеча, който живее в нея. Казано по научному – за биоразнообразието и неговото значение за успешния лов – за тези неща ще си говорим с Герасим Герасим Герасимов и Росен Мирчев, биолози и..

публикувано на 16.03.18 в 16:45
НАСА празнува своя 60-ти рожден ден

Космосът: далечен, но все по-близък

Тази година НАСА празнува своя 60-ти рожден ден. Американската космическа агенция е създадена в разгара на Студената война. След изстрелването на „Спутник 1“ през 1957 година, президентът Айзенхауер решава, че трябва да направи необходимото, за да не се окажат САЩ губещи в процеса на космическата надпревара. И през 1958-а е изстрелян първият американски..

публикувано на 15.03.18 в 17:20
Ливия Друзила, Юлия, дъщерята на Октавиан Август, и Юлия Домна (отляво надясно)

Радиоенциклопедия „Жените във великите империи”: Жените в Римската империя

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Radioenciklopediq/130320_Zheni_roma.mp3 Представяме ви интересни факти за ролята на жените от Юлиево-Клавдиевата династия - Ливия и Юлия, дъщерята на Октавиан Август; и за основателката на династията на Северите - Юлия Домна. Каква е била съдбата на Рим по време на тяхното царуване и с какво тези жени остават в историята -..

публикувано на 15.03.18 в 11:05
Шърли Беси

Шърли Беси - звездата, която изпя "Диамантите са вечни"

Шърли Беси е от изпълнителите, радвали се на дългогодишна слава и възход в творчески аспект. Певицата от Уелс става популярна през 50-те години на м.в. и поддържа славата си активно повече от половин век. Шърли Беси е избрана от ЮНЕСКО за творец на мира. Удостоена е с ордена на Британската империя. През 2003 година отбелязва 50-годишнината на своята..

публикувано на 15.03.18 в 09:20