Спомен за композитора Ангел Заберски

Снимка: личен архив на Маргарита Заберска

Както пише в езотеричните книги, всички имаме код, зададен още преди душата да се превъплъти в тялото.
А кодът е датата на раждането и датата на смъртта.
11 юни 2011 година е датата, на която композиторът Ангел Заберски напуска земния свят.
Той влиза в него обаче на 31 август през 1931 година.
Два месеца преди да празнува осемдесетгодишния си юбилей,
една светла душа отива на небето.
Или поне на тези, които оставаме тук, ни се иска да има място на небето, на което продължават да съществуват светлите души.
Нека вярваме, че е така.
Статията на колегата Здравко Петров – музикален редактор и преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, в памет на композитора Ангел Заберски, е озаглавена  Ангел Заберски, живот отдаден на песента
Не случайно заглавие.
Животът на композитора наистина бе отдаден не само на песента, но и на музиката като изкуство, с всичките нюанси и багри на красивата хармония. Непрестанното желание да научи нови и нови похвати в писането й, се превръща в мотото на твореца Заберски. Пристрастен към операта, тъй като завършва консерваторията със специалност оперно пеене, цял живот изучава с най-малка подробност партитурите на италианските композитори Пучини и Верди. Със същата жар следи и вокалното майсторство на световноизвестните оперни певци от миналото и настоящето.
По същия начин увлечен от биг бендовото изкуство и джаза, до сетния си дъх изследва партитурите на големите образци в него като Дюк Елингтън и Каунт Бейзи.
Трудният житейски път и условия в детството, раздвоението между изобразителното изкуство и музиката, в резултат на войната, определят бъдещия твърд характер, но и жалостивата и нежна душевност, която с годините ще се разгърне и превърне в произведения на изкуството.
Нека приятелите на програма „Христо Ботев“ заповядат да чуят едночасовото предаване в памет на композитора Ангел Заберски, в което ще звучат оркестрови пиеси за биг бенд и симфоничен оркестър, както и част от неговото песенно творчество.

четвъртък, 11 юни, от 11 часа
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сцена от операта на Леош Яначек „Йенуфа“, поставена от Националната опера в Амстердам (в центъра Евелин Херлициус в ролята на Клисарката

В Брюксел и Амстердам поставиха опери на Леош Яначек

Вторите продукции за сезона на Националната опера в Амстердам и театър „Ла Моне“ в Брюксел предложиха на меломаните творби на бележития чешки композитор Леош Яначек. В холандската столица се игра „Йенуфа“, а в белгийската – „От мъртвия дом“. Третата опера на Яначек – „Йенуфа“, върху която той работи девет години, е първият голям успех в кариерата му...

публикувано на 18.11.18 в 12:05
Белият албум на Бийтълс и Джордж Харисън, Ринго Стар, Джон Ленън и Пол Макартни

Фауна и музика

Песни, песенна лирика и текстове, посветени на разнообразната, пъстра фауна предлагаме на Вашето внимание в „Изпята поезия“. Намираме ги в творчеството на Джони Мичъл, Лед Дзепелин, Джеймс Тейлър, Доналд Фейгън, „Бийтълс“, Нино Ферер, „Ролинг Стонс“, Карла Бруни, „Щурците“, Кейт Буш, „Стийли Ден“… и други наши и чужди артисти.  Без да прибавяме..

публикувано на 17.11.18 в 09:05
Анна Томова-Синтова

Сценичните образи на Анна Томова-Синтова

В оперната вечер ще слеем в едно миналото и настоящето. Настоящето, защото ще бъдем с една от най-емблематичните ни оперни певици. Миналото - благодарение на записите, които съхраняваме в нашата фонотека и благодарение на които ще се върнем десетилетия назад, за да проследим сценичните й превъплъщения. От 20.00 до полунощ ще бъдем с изкуството на Анна..

обновено на 16.11.18 в 16:41
Лили Големинова и Аделина Александрова в студиото на

Лили Големинова: Като дете не съм си и помисляла, че ще работя в радио

Един чудесен повод доведе в студиото на „Предаване без име“ колежката от Радио София – Лили Големинова: 110-ата годишнина от рождението на нейния дядо, големия български композитор Марин Големинов. Разбира се, когато на едно място се съберат две радиоводещи, времето се оказва крайно недостатъчно, и затова решихме: този разговор ще бъде „с продължение“ –..

публикувано на 16.11.18 в 09:10
Кийт Джарет

La Fenice, Фениксът

В срещата ни звучи високотехнологичният фюжън на „Арк трио“ (Arc Trio), в съчетание с музикалната естетика на Кийт Джарет (Keith Jarrett).  На 19 октомври 2018 година на света се появи двоен компакт диск, който съдържа запис на пиано концерт на Джарет, изнесен във Венеция 12 години по-рано. Длъжен съм да кажа, че този албум, наречен La Fenice (Фениксът)..

публикувано на 15.11.18 в 18:01