Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премълчаната история на Венета Ботева

БНР Новини

На 6 януари, в Деня на Ботев, без всички паднали за свободата, братството и равенството, Ви представяме „Премълчаната история“ на Венета, любимата на Христо Ботев.
Той живее с нея десет месеца, тя живее с него четиридесет и три години – до самата си смърт. Има такава любов: самодостатъчна по своята природа, тя не се нуждае от подхранване и всекидневно доказване чрез присъствие, думи и жестове. Тя съществува, защото в нея вярват. Любов подобна на Бог. И днес човек би се запитал: защо Христо Ботев – бунтовникът, войводата, геният – е избрал за съпруга тъкмо тази жена? Отговорът донякъде е прозряла само дъщеря им Иванка: Всички други са искали живот с баща ми. Само мама го е приела заедно със смъртта му.
И днес старите търновци помнят преданието за думите на „баба Венета”, изречени на училищно тържество в гимназията: Запомнете, деца: аз не съм вдовицата на Христа Ботйова! Аз съм неговата жена!

Кои са другите жени на поета, влюбени в него или той в тях? Каква е съдбата на Иванка, щерката на гения?
Защо народните песни за Ботев се броят на три пръста, а за Левски има една дузина?
Каква е истината за Българския Христос – Христо Ботев, преминал по пътя на Болката – от Козлодуй до местността Йолковица, където две Юди го предават за 2000 липсващи гроша, и с два куршума го разпъват на кръст. И оставят мършата му да се разнася от дивите зверове, а мундирът му – от някакъв беден безбожник башибозук... Кой е стрелял пръв – Георги Апостолов или Николай Обретенов, кой е в дъното на заговора?

Отговорът на част от тези въпроси дават поетът Борислав Геронтиев и писателката Неда Антонова, както и Илия Луканов, автор на три книги за гибелта на Войводата и неговата поднебесна чета…




Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавата за децата – добър 3.59

Няма нищо по-ценно за едно семейство от децата. Би трябвало и за държавата да е така. Ако сега, уважаеми читатели/слушатели, ви попитам –  Така ли е , едва ли положителните отговори ще преобладават. Защото действията и политиките на държавата ни, които трябва да осигурят нормална среда за отглеждане и възпитание на децата ни, категорично не са..

публикувано на 30.04.24 в 17:17

Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката

В Националния политехнически музей гостува документалната изложба "Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката", посветена на основоположника на българската метеорология, климатология и сеизмология на нивото на европейската наука. Тя е подготвена от екипа на Исторически музей - Стрелча, с директорката на музея Леда Петкова. Експозицията може да бъде..

публикувано на 30.04.24 в 15:40

Науката като част от културата на града

Вълнуващи срещи с Космоса, науката и технологиите, работилници, демонстрации и богата училищна програма – наближава 14-ото издание на Софийския фестивал на науката (9 и 12 май) . Любов Костова от фондация "Красива наука" представя акцентите във вълнуващата програма на научния фестивал, който е част от Културния календар на Столична община...

публикувано на 30.04.24 в 11:35

Нова магистърска програма по астробиология в СУ

СУ "Св. Климент Охридски" открива  нова интердисциплинарна магистърска програма по астробилогия . За целите и възможностите, които предлага специалността, в "Нашият ден" говори гл. ас. д-р Петър Евтимов от Биологическия факултет на Софийския университет. В началото на разговора д-р Евтимов пояснява същността на астробиологията като наука:..

публикувано на 29.04.24 в 12:50

Добрите училищни практики за 2024 година

За трета година фондация "Заедно в час" и платформата "преподаваме.bg" събраха в София учители, директори, представители на образователни институции и граждански организации за финалното събитие и награждаване на отличените добри практики от кампанията "Добрите практики на фокус". Повече от 500 бяха гостите и лекторите   които се включиха в..

публикувано на 29.04.24 в 08:25