Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Маргаритов: Единствено системният контрол дава резултати

БНР Новини
Димитър Маргаритов
Снимка: БГНЕС
Необходима е серия от комуникационни кампании, както за потребителите, така и за производителите и търговците, смята Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) „Не бива да се създават черни и бели списъци“ - е категоричното му мнение, споделено в ефира на програма „Христо Ботев“. Един от основните модели във всички развити пазарни икономики, който дава тласък в развитието на обществото е търсенето на мнението на хората. Администрирането няма да свърши добра работа. Потребителят трябва да си каже думата, това ще рефлектира върху качеството на продукцията и обслужването.
Маргаритов припомни градовете и курортните центрове, където са разположени постоянните приемни на КЗП, като отбеляза, че откритите офиси на комисията вече са се доказали като форма на обратна връзка. Потребителят ги използа предимно за превенция и търсене на съвети, но това са и местата откъдето експертите могат веднага да помогнат в случай на необходимост.  Единствено системният контрол дава резултата, заяви Димитър Маргаритов. С 10 % са намалели констатираните нарушения в туристическия сектор.
От разговора с председателя на КЗП ще научите още за „триковете“, които продължават да прилагат някои мобилни оператори и за начините да търсим правата си.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Серго Маркарян

Серго Маркарян: Протестиращите в Грузия казват – ако не сме свободни, по-добре да не сме живи

Въпреки продължаващите седмици масови протести парламентът в Грузия окончателно прие оспорвания закон за "чуждите агенти". Какво следва за Грузия, защо много анализатори предричат бъдеще за Грузия като това на Беларус и възможно ли е то? За влиянието на Русия в политиката на Грузия и не само там, има ли вина Западът за тежкото положение в Украйна..

публикувано на 17.05.24 в 16:45

Приемане на наследство по опис от малолетно дете и изпълнение на решение в страна членка на ЕС

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елка Пороминска  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Слушатели от град София (г-жа Николова и синът ѝ) задават следния въпрос: "Наследници сме на моя съпруг и баща на детето ни на имущество, което включва недвижими имоти в България, както банкови сметки в България и в..

публикувано на 17.05.24 в 15:10

В "Пирогов" откриха изложбата "Медицината в Османската империя"

Изложбата "Медицината в Османската империя" на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" беше открита в Университетската спешна болница "Пирогов". Официалното откриване беше водено от изпълнителния директор на болницата д-р Валентин Димитров и директора на библиотеката доц. Красимира Александрова. Тази изложба представя най-интересните и важни..

обновено на 17.05.24 в 12:51
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма и как да докажем истината с лъжа? Това е темата на предаването "Законът и Темида". Коментар прави Тодор Тодоров , криминалист и графолог, консултант на предаването.  " Обидата и клеветата са престъпления от частен характер . По времето на социализма те са се преследвали като..

публикувано на 17.05.24 в 12:35
Мая Манолова

Художничката Мая Манолова – свободоното дете на две култури

Мая Манолова е млада, талантлива художничка – дете на две култури. Неин баща е големият варненски маринист Димитър Манолов, а майка ѝ е полякиня, литератор и филолог.  В "Нашият ден" Манолова разказва, че е израснала в сърцето на варненската бохема в едно двуезично, артистично семейство. Светогледът ѝ се повлиява както от творческия устрем на..

публикувано на 17.05.24 в 11:29