Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Кортел: Зад мен е цяла България

БНР Новини
24
Снимка: личен архив

Елена Кортел – журналист и публицист, работи в Българското национално радио от 1981 година, а в програма „Христо Ботев” от 1985 година.
От 1985 година тя е автор и водещ на предаванията „Земя и хора” и „Часът на петела”, в последствие обединени в едно издание „По изгрев“, а след това – „Изгрев“. То се излъчва всяка неделя от 6 до 7 часа и продължава да разглежда всички отрасли на земеделието, селскостопанската наука, горите, тяхното стопанисване и опазване, развитието на земеделските стопанства и преработвателните предприятия, на специалистите и учените в земеделието и горите.

Всяка неделна утрин в предаването „Изгрев” Елена Кортел открива стотици човешки съдби и истории на хора с различни професии от села и градове в страната. В динамична, репортажна форма с богата звукова картина популяризира също така местни занаяти, фолклорни традиции и регионалната култура. Обикаляйки през годините надлъж и нашир прекрасната ни Родина, Елена избира за себе си мотото: „Зад мен стои цяла България“. Елена Кортел разказва с радост и болка за проблемите и успехите, с които не престават да ни изненадват фирми, ферми, семейни стопанства и колоритни личности от най-затънтените краища на България. И не пропуска да открои оригиналните инициативи, в които си струва да се вслушаме всички ние.

През 2008 година на медийния фестивал „Българската Европа” в град Русе в категория "Радио „Новини и репортажи” журито отличи предаването на Елена Кортел „Изгрев” заради обективния и всестранен поглед върху конкретен проблем и район на България, типичен за ситуацията в българското селско стопанство в първите години от членството на страната ни в Европейския съюз.

През 2011 и 2012 година Елена Кортел с предаването „Изгрев” бе номинирана за годишните награди „Сирак Скитник” за принос в утвърждаването на Регионалната тематика в програмите на Българското национално радио. През 2015 година тя получи награда на Съюза на Българските журналисти за отразяване на земеделска тематика.
През 2016 година по повод Седмицата на гората Изпълнителната агенция по горите награди Елена Кортел за цялостно отразяване на горската тематика.

Елена Кортел е автор и на поредици в „Радиоенциклопедия“. Сред тях голямо място е отредено на природните резервати и други защитени територии, цикли за гората, за пчеларството и пчелните продукти, за лозарството и винарството, за подправките.

Елена Кортел владее още английски, руски, украински и турски език. Тя е преводачка от английски език. В неин превод са книгите: „Дързост“ от Джулия Барет, „Пролетна колекция“ от Джудит Кранц, „Бразавил Бийч“ от Уилям Бойд, Събрани разкази на Айзък Азимов, „Капки ум“ от Джордж Карлин и други книги.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлия Гатдерова

Юлия Гатдерова: един глас от програма „Христо Ботев“ огласи Лувъра

Юлия Гатдерова е завършила СМУ „Широка лъка“, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив – бакалавър по музикална педагогика и магистър в специалност „Арт мениджмънт“. Магистър в специалност „Музикален бизнес“ от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, град София. Работила е във фолклорните ансамбли..

публикувано на 28.07.16 в 12:00

Милен Панайотов

Милен Стефанов Панайотов е композитор и музикален журналист в Българското национално радио. Завършва Държавната музикална академия „Панчо Владигеров” с композиция в класа на проф. Димитър Тъпков. По-късно се усъвършенства в майсторските класове по композиция на Дьорд Куртаг, Хулио Естрада, Петер-Михаел Хамел, Алехандро Иглесиас-Роси, Паул-Хайнц Дитрих. В..

обновено на 31.05.16 в 10:04

Лицата на нашите гласове: Росица Панайотова

Речено е, че хората са като думите: ако не са на мястото си в точното време, губят своя смисъл. 20 години в програма „Христо Ботев” на БНР непрекъснато се убеждавах в това. Неведнъж ми се налагаше да узнавам как едно съществително трябва да се превърне в глагол и защо се налага „да прежалиш” доста прилагателни, които излишно украсяват неща, събития и..

публикувано на 16.10.14 в 14:40

Гергина Дворецка: Заедно по пътищата на Европа

Гергина Иванова Дворецка, журналистка и поетеса, е родена в София. Завършва софийската гимназия с преподаване на френски език и българска филология в Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Още като студентка започва работа в тогавашната „Младежка редакция” на програма „Христо Ботев”. Целият й професионален път е свързан с БНР – била е..

обновено на 20.02.14 в 17:35

Дарина Маринова

Дарина Маринова, известна още като Дарина Анастасова, е водещ на предаването за изкуства и култура по програма „Христо Ботев” на БНР – „Артефир” . Всеки петък в своята специална рубрика „Книга за уикенда” тя представя на слушателите нови заглавия и автори от българската и световната литература. Дарина Маринова Анастасова е родена в Ботевград. Дипломата..

публикувано на 23.01.12 в 11:02