Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Аларма Пънк Джаз“ организира (суб)Африкански фестивал в Голямата зала на *Mixtape 5*

Фаталистите на Хюго Рейс, квинтетът на Кинг Аишоба от Гана, настоящият вокалист на The Ex и сръбското трио Igralom са специалните гости на първия по рода си фестивал у нас

БНР Новини
Кинг Аишоба Бенд
Снимка: kingayisoba.net

В последния понеделник на месец май (29.05, с начален час 19.30 ч.) радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз“ организира Първия (суб)Африкански фестивал в България с участието на квинтета на невероятния Кинг Аишоба от Гана и дългогодишните изследователи и музикални пътешественици из африканските традиции Хюго Рейс (Австралия, ex-The Bad Seeds) и Арнолд де Боер (Холандия, Zea / The Ex). В групата на Хюго Fatalists специален гост е китаристът Джовани Ферарио, работил в миналото с легенди като Рокиа Траоре, Пи Джей Харви и Джон Париш, а Арнолд, който само преди половин година посети София с THE EX, ще представи и няколко песни на проекта си ZEA в съвсем различен вариант с музикантите от Гана. Концертът ще бъде открит от сръбското трио Igralom, чиято авторска музика е удивителна мозайка от традиции в духа на EKV, Cream и Tinariwen: пост-югославски (пост)пънк с туарегски рифове и чудовищна ритъм секция.

Хюго Рейс (снимка: Цветан Цветанов)Hugo Race Fatalists е първата група, с която австралийският пост-пънк блус визионер, сподвижник на Ник Кейв и Мик Харви в миналото, пътешественик и поет Хюго Рейс дойде в България преди 4 години. Оттогава имахме честта да гледаме и два негови солови концерта, а в края на 2015 и първото му турне с The True Spirit от няколко години насам започна от София. Fatalists е „италианската“ му група с Франческо Джампаоли на бас и Диего Сапиньоли на барабани и… този път по изключение вместо с дон Антонио Граментиери (който по същото време е на солово турне), с Джовани Ферарио, с когото Хюго и преди е работил в групите Sepiatone и The True Spirit. Актуалният албум на „Фаталистите“ 24 Hours To Nowhere излезе в края на миналата година и съдържа някои от песните, които Хюго изсвири за пръв път пред българска аудитория в *Mixtape 5* и Първо студио на БНР през лятото на 2015 г. През 2017 Хюго Рейс има още два нови албума – Long Distance Operators с белгийската цигуларка Катрин Грейндордж и предвиденият да излезе на 19 май John Lee Hooker’s World Today с Микеланджело Русо. Африканските търсения на Хюго Рейс са отразени най-добре в албумите му с Крис Екман в проекта Dirtmusic – с участието на музиканти от Мали като Бен Забо, Фадимата Уалет Умар, Tamikrest, Самба Туре, Амината Уасидже Траоре и др. За концерта на 29 май се предвижда и директна колаборация на сцената с Кинг Аишоба, с когото ще изсвирят дори две-три песни заедно, за да ознаменуваме тази историческа първа среща.

Кинг Аишоба (снимка: kingayisoba.net)Кинг Аишоба e музикант от Горнозападния регион на Гана (граничещ с Буркина Фасо) и е едновременно носител на вековните традиции на свирене на „колого“ (двуструнна традиционна бас китара, наподобяваща като звучене магребския инструмент „гомбри“ и малийското „нгони“) и автор на песни със силно политическо послание, по които се родее по-скоро с линията Фела Кути - Тони Алън - Юпитер Боконджи Илола в западноафриканската музика, отколкото с традиционните музиканти. Легенда в собствената си страна, Кинг Аишоба „открива“ Европа едва преди няколко години. С групата си има участия на някои от най-големите европейски фестивали като Roskilde в Дания, a първото турне на групата му на Балканите освен „Аларма Пънк Джаз“ включва престижните музикални форуми „Друга Годба“ (Любляна) и „Оффест“ (Скопие), две от най-утвърдените платформи за африканска музика не само в локален, но и в по-широк европейски план, през последните две десетилетия. Новият албум на Кинг Аишоба 1000 Can Die беше издаден от лейбъла Glitterbeat на 31 март т.г., а като гости в него участват истински легенди като самия Lee ‘Scratch’ Perry.

Zea (снимка: Цветан Цветанов)Zеа, или Арнолд де Боер от The Ex, е човекът, благодарение на чийто ентусиазъм музиката на Кинг Аишоба стига до европейската публика. Самият Арнолд като настоящ фронтмен на The Ex е въвлечен в не един и два интересни африкански проекта, като към етиопските и еритрейските традиции в групата, той прибавя и своята ганайска страст. Още в първия албум, който записва с The Ex (Catch My Shoe от 2010 г.), Арнолд включва песен (Tree Float), чийто текст тръгва от ганайска поговорка. В София е свирил три пъти досега – два пъти с The Ex: в Дома на киното (2012) и в *Mixtape 5* (2016) и веднъж като Zea: в Чешкия център (2013), а сега идва като специален гост на групата на Кинг Аишоба, но и с нов солов албум (Moarn gean ik dea) – до голяма степен акустичен, с текстове на фризийски, бавен, медитативен, доста различен от електро-рокендрола на предишните Swimming City и The Beginner, с които го познаваме.


Дебютният албум на Igralom (снимка: Rock Svirke Records)Igralom, които откриват вечерта, издадоха дебютния си албум Pogrešna poznanstva миналата година, непосредствено след първото си задгранично участие – пак в рамките на радио фестивала „Аларма Пънк Джаз“ (заедно с психеделик-рок триото „Матушка“ от Петербург и E.U.E.R.P.I. от Трявна). „Африканското“ в музиката на Димитрие Симович (бас, вокали), Младен Мариянович (китара) и Марко Томович (барабани) e, както казахме, и на ниво „туарегски“ рифове, и на ниво ритмика (подозрителна е дори визуалната прилика между барабаниста на групата и Джинджър Бейкър, който, знаем, има специално отношение към Африка – б.а.).
Самите Igralom наричат музиката си „хилбили-афро-фънк“, а албумът им завършва с „Хаос“. Безспорно Igralom са едно от явленията на изключително силната през последните години нишка сцена, чиито най-видни представители са наскоро гостувалите ни Eyot.

Вратите на залата ще отворят в 19.30, началото ще е около 20.30 ч., а цялото събитие ще продължи до малките часове на нощта. Билети (все още на народни цени) можете да закупите в системата и на касите на Eventim, както и в „Дюкян Меломан“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05