95 години от рождението на Лазар Николов

Снимка: nma.bg

Когато през 2005 г. Лазар Николов почина, виолончелистът Хаим Земах, български евреин, който от много години живее в САЩ и е сред многобройните почитатели и изпълнители на творчеството на големия български композитор, написа: Това е земетресение за българската, за европейската култура!
За българската култура Лазар Николов беше земетресение още с първите си опуси, с които очерта нови хоризонти пред българската музика – още от края на 40-те години на миналия век: Концертът за струнен оркестър, Първата симфония, Първият концерт за пиано и оркестър... Заедно с приятеля, съмишленика, изпълнителя Константин Илиев, Лазар Николов убедено застана срещу удобното и узаконено течение на т.н. социалистически реализъм. Това бяха нови хоризонти, неподозирани в ограничените рамки на официозната култура. Години по-късно по този път на, разкрепостеното тоново мислене ще тръгнат и полските композитори и светът ще припознае именно тях като предвестници на новото...
Лазар Николов – това беше перспективата пред съвременната българска музика. Трънлив беше пътят – още в началото заедно с Константин Илиев бяха назначените „формалисти“, врагове на народа, отклоняващи се от принципите на народностното. Групата на „формалистите“ по-късно се разрасна с по-младите – Васил Казанджиев и Иван Спасов. Никога не се изкуши от мисълта за някакъв, макар и дребен компромис по избрания път, въпреки че да него това означаваше непризнаване и бедност... И, когато в 1958 г., след едно от безкрайните постановления в СССР и, веднага, разбира се, и у нас, бяха признати „някои грешки“ и тонът значително беше смекчен по отношение на някои композитори, това т.н. разведряване никога не настъпи за вечните формалисти – Лазар Николов и Константин Илиев.
За това, обаче, около Лазар Николов в годините се създаде внушителен кръг от изпълнители, запалени точно по тая музика, която очерта перспективите пред съвременното изкуство изобщо – проф. Венцеслав Николов, Драгомир Йосифов, акад. Васил Казанджиев и много други.
В предаването ще припомним някои от тях, ще чуем и гласовете на Лазар Николов и на Константин Илиев, записани и съхранени в Златния фонд на Националното радио. Ще звучи музика, изпълнена под диригентството на Васил Казанджиев и Константин Илиев, на Венцеслав Николов, на струнен квартет „Чатокуа“, в който челист е Хаим Земах.

вторник, 29 август, 19.20 часа

ВИЖТЕ ОЩЕ
Калуди Калудов

Калуди Калудов: Винаги съм казвал, че съм любимец на Бога

В съботната вечер предлагаме на опероманите среща с изкуството на световноизвестен български тенор. Безспорно харизматичен, притежаващ ярко сценично присъствие, Калуди Калудов е най-известен със своя изключително красив тембър. „Подобен глас не сме чували в продължение на много години – кристално ясен във всички регистри, напомнящ младия..

публикувано на 23.03.18 в 14:35

Чухте ли този концерт? Не? Вече може да го направите в следващите седем дни

Радиото е магия, радиото е вълшебство, което достига до сърцето на всеки. Не е необходимо кой знае колко – един приемник. Щракваш копчето и слушаш. Може да правиш и най-различни други неща. Проблемът е, че за жалост всичко отлита в ефира и не може да се повтори. Ето сега в сайта на програмата ще ви предлагаме някои концерти, излъчени преди време и..

обновено на 23.03.18 в 11:35
Екатерина Мечетина

Чуйте Екатерина Мечетина и Симфоничният оркестър на БНР с диригент Марк Кадин в една вълшебна вечер, вдъхновена от мечтите и зимната природа

В първия си за 2018 година концерт на 26 януари в зала "България" радиосимфониците зарадваха своята публика с една класическа програма, вдъхновена от зимата, мечтите и красотите на руската природа. Те изпълнениха: симфоничната прелюдия „Мечти” на Александър Скрябин, Концерт за пиано и оркестър № 1 във фа диез минор от Сергей Рахманинов и Симфония №1..

публикувано на 23.03.18 в 11:30

Никита Борисоглебски заедно с радиосимфониците под диригентството на Марк Кадин свири Втория цигулков концерт на Прокофиев

Деветият за сезон 2017-2018  концерт на радиосимфониците  е очакван с особено подчертан интерес – не само защото в програмата, както обикновено,  са включени интересни творби, а и защото солистът, който за първи път тази вечер ще застане пред българска публика, е една от най-ярките нови звезди на музикалния небосклон през последните години. На..

публикувано на 22.03.18 в 13:15
Пламена Мангова и Струнен квартет „Микеланджело“

Директно от Международния фестивал „Мартенски музикални дни" - 22 март, от 19.00 часа

По програма "Христо Ботев" директно от Русе ще излъчим концерт на  Струнен квартет „Микеланджело“ и Пламена Мангова – пиано. В програмата: Йозеф Хайдн – Струнен квартет опус 64 № 5 в Ре мажор - „Чучулигата“; Цезар Франк – Клавирен квинтет във фа минор, опус 34; Антонин Дворжак – Клавирен квинтет № 2 в Ла мажор, опус 81. Квартет „Микеланджело“ е..

публикувано на 22.03.18 в 09:05