95 години от рождението на Лазар Николов

Снимка: nma.bg

Когато през 2005 г. Лазар Николов почина, виолончелистът Хаим Земах, български евреин, който от много години живее в САЩ и е сред многобройните почитатели и изпълнители на творчеството на големия български композитор, написа: Това е земетресение за българската, за европейската култура!
За българската култура Лазар Николов беше земетресение още с първите си опуси, с които очерта нови хоризонти пред българската музика – още от края на 40-те години на миналия век: Концертът за струнен оркестър, Първата симфония, Първият концерт за пиано и оркестър... Заедно с приятеля, съмишленика, изпълнителя Константин Илиев, Лазар Николов убедено застана срещу удобното и узаконено течение на т.н. социалистически реализъм. Това бяха нови хоризонти, неподозирани в ограничените рамки на официозната култура. Години по-късно по този път на, разкрепостеното тоново мислене ще тръгнат и полските композитори и светът ще припознае именно тях като предвестници на новото...
Лазар Николов – това беше перспективата пред съвременната българска музика. Трънлив беше пътят – още в началото заедно с Константин Илиев бяха назначените „формалисти“, врагове на народа, отклоняващи се от принципите на народностното. Групата на „формалистите“ по-късно се разрасна с по-младите – Васил Казанджиев и Иван Спасов. Никога не се изкуши от мисълта за някакъв, макар и дребен компромис по избрания път, въпреки че да него това означаваше непризнаване и бедност... И, когато в 1958 г., след едно от безкрайните постановления в СССР и, веднага, разбира се, и у нас, бяха признати „някои грешки“ и тонът значително беше смекчен по отношение на някои композитори, това т.н. разведряване никога не настъпи за вечните формалисти – Лазар Николов и Константин Илиев.
За това, обаче, около Лазар Николов в годините се създаде внушителен кръг от изпълнители, запалени точно по тая музика, която очерта перспективите пред съвременното изкуство изобщо – проф. Венцеслав Николов, Драгомир Йосифов, акад. Васил Казанджиев и много други.
В предаването ще припомним някои от тях, ще чуем и гласовете на Лазар Николов и на Константин Илиев, записани и съхранени в Златния фонд на Националното радио. Ще звучи музика, изпълнена под диригентството на Васил Казанджиев и Константин Илиев, на Венцеслав Николов, на струнен квартет „Чатокуа“, в който челист е Хаим Земах.

вторник, 29 август, 19.20 часа

ВИЖТЕ ОЩЕ
Кинг Аишоба и Аюуне Суле

Африканско турне в пет български града за 10-годишнината на „Аларма Пънк Джаз“

Кралят на музиката за колого (традиционна ганайска китара) Кинг Аишоба от Болгатанга Сити и неговият добър приятел Аюуне Суле от Кумаси (Гана) включиха Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново и София в европейското си турне. В България двамата музиканти гостуват по покана на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР, който тази година става на 10..

публикувано на 21.09.18 в 17:06

Европейски дни на наследството в музей „Борис Христов“

„Миналото преди всичко е един ресурс за бъдещето. Мисля, че е добра възможност да организираме събития, чрез които да подчертаем отново нашата европейска идентичност и общи връзки“, казва Тибор Наврачич, европейски комисар по образованието и културата. Европейската година на културното наследство се отбелязва в 36 държави с над 10 000 културни прояви и..

публикувано на 21.09.18 в 12:58
Елена Дикова (вляво) и Аделина Александрова в студиото на програма „Христо Ботев“.

Елена Дикова със спомени за проф. Антон Диков

Родена в София, в семейство на потомствени музиканти. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ при проф. Милена Куртева и Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ през 1993 г. в класа на проф. Антон Диков. В периода 1993-1995 г. специализира в майсторски клас при проф. Антон Диков и същевременно посещава курсовете на проф. Джей..

публикувано на 21.09.18 в 09:15

Венециански барок в изпълнение на ансамбъл „Кончерто де Кавалиери“ – директно от „Варненско лято“

Директно от Аулата на Икономическия университет във Варна на 19 септември от 19 часа ще предадем концерт от цикъла „Старинна и барокова музика“ на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ – 2018. Свири ансамбъл „Кончерто де Кавалиери“ (Италия) с ръководител Марчело ди Лиза, клавесин. В програмата: Венециански барок – музика от Вивалди,..

публикувано на 18.09.18 в 09:55
Флейтистът Явор Желев

Старинна барокова музика – директно предаване от „Варненско лято“ на 18 септември от 19 часа

Директно от Аулата на Икономическия университет във Варна ще предадем концерт от цикъла „Старинна и барокова музика“ на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ – 2018. С участието на Явор Желев (флейта), Слав Славчев (обой), струнен квартет „Фрош“, Драгомир Йосифов (клавесин) и Маргарита Калчева (контрабас). В програмата: Барокови концерти..

публикувано на 17.09.18 в 10:50