По пътеката на дълголетието в Момчиловци

БГНЕС

Колко китайци могат да се съберат в Момчиловци? Родопчани не се притесняват от въпроса. Поговорката „Сърце да е широко“, а така също гостоприемството и добротата тук продължават да са в сила. Ще нагостят туристите с чеверме, катми, пататник и, разбира се, с кисело мляко. Що се отнася до езика, на който да общуват с гостите от далечна Азия, в Момчиловци вече проговарят и на китайски. Да не би на хората от Шанхай да им е лесно да произнасят „Момчиловци“, но го правят, даже с огромно удоволствие! И Снимкапохапват от нашенското кисело мляко, за дълголетие. Онези щастливци, които са имали късмета вече да видят Момчиловци на живо, знаят, че в родопското село има даже "Пътека на дълголетието". Който я премине, получава сертификат. Едно е да разказваш после: „Бях в България, в Момчиловци“. Друго е да покажеш сертификата, особено ако си обходил пътеката на дълголетниците по време на Фестивала на киселото мляко в селото.
Ето така изглежда в превод част от официалната статистика за активизиране на китайския туризъм към България. За периода януари – юли 2017, броят на туристите от Китай у нас се е увеличил с 53%, спрямо предходната 2016 година. В тези сложни времена за света, разбирателството, сътрудничеството, взаимното уважение и по-доброто опознаване на страните и народите е от изключителна важност. Министерството на туризма на България ще се включи активно и в предстоящата инициатива 2018 EU-China Tourism Year. Целта на събитието е популяризирането на европейски туристически забележителности чрез осветяването им в червено със златни звезди във връзка с Фестивала на фенерите в КНР, който ще се проведе на 2 март 2018 година. Много са възможностите и по проекта на Световната туристическа организация „По пътя на коприната“. Големи проекти с мащабно значение! Но, както и в Китай мъдро казват, „Пътят започва с малката стъпка“. А в Момчиловци вече проправят широка пътека: с родопска доброта, трудолюбие и постоянство. Какво още стои зад един обикновен, весел, приятен и вкусен традиционен фестивал в едно родопско село? За новите тенденции в етно-културните маршрути в "А сега накъде?" разказа Сийка Суркова, кмет на Момчиловци.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Драго Матеев

Драго Матеев - изкушен от планините

В това предаване можете да научите много за Драго Матеев, един човек, запленен от фотографията и планините. Той е фотограф, планински водач и пътешественик, чията най-голяма слабост е Пирин планина. Изкачвал е Вихрен вече 112 пъти. Но това не е всичко, защото зад гърба си има обиколка на България пеш - 2,200 километра за 55 дни, минал е пеш и разстоянието..

публикувано на 25.09.17 в 11:32
Донка Михайлова

Троян – Български фестивал на сливата 2017

Дъхави теменуги, цвят от зюмбюл, от ароматични ябълки (това е цитат) , трендафил, свирчовина, дилянка, ароматичен планински карамфил , уточнение – да е бял и ситен, бабина душица – мащерка и още, и още… Не подреждаме букет по правилата за възпитание на девойките от XVIII век. По-скоро е полезен наръчник за мъжете - балканджии, ценители на истинските..

публикувано на 22.09.17 в 17:05

На прага на четвъртата индустриална революция

„Дано живееш в интересни времена!“ – било любимото проклятие на древните китайци. „Да намериш това, което търсиш!“ – другото. Че живеем в интересни времена е факт. Въпросът е наясно ли сме какво точно търсим. В бъдеше време. Напоследък все-повече в публичното пространство се говори за т. нар. „четвърта индустриална революция.“ Как я осмисляме в..

публикувано на 21.09.17 в 17:10

Расте, не старее, но трудно диша

По данни на Световната здравна организация и Европейската агенция за  околна среда нашата столица, четвърта по височина сред столиците на Стария континент, се нареди като шампион сред градовете с най-замърсен въздух по много показатели – най-вече що се отнася до средногодишните концентрации на фини прахови частици, които се оказват доста „дебели“, тъй..

публикувано на 21.09.17 в 17:00
Концерт на естрадно-духов оркестър „Севлиево” с гост-солист Людмил Георгиев

Портрет на Людмил Георгиев

Преди 14 години, на 73 години от този свят си отиде най-популярният български саксофонист и джаз музикант Людмил Георгиев. Меломаните със сигурност ще запомнят Саксофона или Людмата, както приживе го наричаха приятелите, като един от най-големите джаз инструменталисти на българската сцена. Откакто на 15 години се е влюбил в музиката на Джордж Гершуин и..

публикувано на 21.09.17 в 14:05