По пътеката на дълголетието в Момчиловци

Снимка: БГНЕС

Колко китайци могат да се съберат в Момчиловци? Родопчани не се притесняват от въпроса. Поговорката „Сърце да е широко“, а така също гостоприемството и добротата тук продължават да са в сила. Ще нагостят туристите с чеверме, катми, пататник и, разбира се, с кисело мляко. Що се отнася до езика, на който да общуват с гостите от далечна Азия, в Момчиловци вече проговарят и на китайски. Да не би на хората от Шанхай да им е лесно да произнасят „Момчиловци“, но го правят, даже с огромно удоволствие! И Снимкапохапват от нашенското кисело мляко, за дълголетие. Онези щастливци, които са имали късмета вече да видят Момчиловци на живо, знаят, че в родопското село има даже "Пътека на дълголетието". Който я премине, получава сертификат. Едно е да разказваш после: „Бях в България, в Момчиловци“. Друго е да покажеш сертификата, особено ако си обходил пътеката на дълголетниците по време на Фестивала на киселото мляко в селото.
Ето така изглежда в превод част от официалната статистика за активизиране на китайския туризъм към България. За периода януари – юли 2017, броят на туристите от Китай у нас се е увеличил с 53%, спрямо предходната 2016 година. В тези сложни времена за света, разбирателството, сътрудничеството, взаимното уважение и по-доброто опознаване на страните и народите е от изключителна важност. Министерството на туризма на България ще се включи активно и в предстоящата инициатива 2018 EU-China Tourism Year. Целта на събитието е популяризирането на европейски туристически забележителности чрез осветяването им в червено със златни звезди във връзка с Фестивала на фенерите в КНР, който ще се проведе на 2 март 2018 година. Много са възможностите и по проекта на Световната туристическа организация „По пътя на коприната“. Големи проекти с мащабно значение! Но, както и в Китай мъдро казват, „Пътят започва с малката стъпка“. А в Момчиловци вече проправят широка пътека: с родопска доброта, трудолюбие и постоянство. Какво още стои зад един обикновен, весел, приятен и вкусен традиционен фестивал в едно родопско село? За новите тенденции в етно-културните маршрути в "А сега накъде?" разказа Сийка Суркова, кмет на Момчиловци.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Еньовден в Етъра

Астрономически празникът се свързва с деня на лятното слънцестоене, в християнския календар – с рождението на Свети Йоан Кръстител, а според народната традиция – с много ритуали за здраве, любов плодородие и късмет. В Етъра, както винаги, пресъздават обичая, организират работилница за направа на празнични венци и китки, които подреждат в изложба. Но..

публикувано на 23.06.18 в 06:05
Камелия Митева

Лятна ваканция с Био игри

Камелия Митева е дипломиран биолог и създател на Био-игри, една различна форма за обучение, забавление и умения за общуване, предназначена за деца. Био игрите включват широк спектър от природонаучни теми, поднесени любопитно и увлекателно, и скоро се превръщат в любим начин за прекарване на свободното време. Със съдействието и партньорството на..

публикувано на 22.06.18 в 17:15
Петър Бойчев, Димитър Бежански и Любомир Методиев в студиото на

Кой обича повече мътната вода – рибарите или политиците?

Поредна среща на любителите на лова, риболова и природата. Гост в студиото – Петър Бойчев, дългогодишен журналист, работил в почти всички столични ежедневници и дългогодишен риболовец-въдичар. Има ли прилика между журналистиката и риболова, кой лови повече риба в мътна вода – рибарите или политиците, как се готви рибешки гювеч, какво може да ти се закачи..

публикувано на 22.06.18 в 15:45

Лятна бизнес академия за ученици

Организира я Висшето училище по застраховане и финанси в София. Заниманията са безплатни и отворени за всички желаещи ученици между 10 и 12 клас, дори и за студенти първокурсници, които имат колебания в избора си на специалност. Лятната академия продължава пет дни, всеки от които тематично насочен към финанси, маркетинг, бизнес коуч, кариерна..

публикувано на 22.06.18 в 14:57

Памет, хипноза, подсъзнание

При какви случаи с помощта на възрастовата регресия хипнотерапията успява да помогне за решаването на редица психологически проблеми? Може ли терапията чрез хипноза да трансформира трайно случаите на амнезия и съществува ли вече научно обяснение за хипермнезията? Успява ли в конкретни ситуации използването на хипнотерапия при тестване на хора с полиграф..

публикувано на 21.06.18 в 17:17