Понеделник, 16 октомври

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Котките: Фелинотерапия, суеверия, поговорки

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Концерт на лауреатите на Международния конкурс на ARD на фестивала в Шветцинген – първа част.

от 2.00 до 3.00 часа
Запазена марка „Радиотеатър“
„Колекционрът“ от Джон Фаулз

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Сръбски песни в изпълнение на Владо Георгиев, Желко Йоксимович, Лейла Хот и Йелена Томашевич.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Димитър Лавчев, Радка Кушлева, Иван Пановски, ансамбъл „Тракия“, Костадин Гугов и други.

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Цар Безсънко“ от Светослав Минков

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Спомен за Фани Попова-Мутафова (родена на 16 октомври 1902 г.)
• По-здрави: Как да се предпазим от тетанус – съвети от д-р Филипова.
• Изборът на водещия: Как изглежда демокрацията в Европа – отзвук от събитията, свързани с Каталуния, разговор с Къдринка Къдринова.
• „Рязко“ с Весел Цанков
• За излишната храна, законите и навиците ни – в деня на Световната прехрана да видим как работи Българската хранителна банка след приемането на нормативната уредба, която позволява дарителите да не плащат ДДС върху дарените храни.
• Човекът: За жените пилоти през погледа на една от тях – Райна Косева.
• Минути за култура:
Как изглежда независимото кино днес – разговор за предстоящото осмо издание на „София Индипендънт Филм Фестивал“ и селекцията от над 90 пълнометражни, документални, експериментални, късометражни заглавия, разговор с Жана Караиванова.
• Интермецо

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – Практично
• Отговаряме на двама слушатели (инвалиди от Варна и Несебър) за начините да се включат в програмата на МТСП за личен асистент.
• Разговор с д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването – нарушени ли са правата и как могат да се защитят пациенти и медици при фалит на болница, при отказ за обслужване, при нередовно изплащане на заплати?
• Какви са препоръките на ЕК към производители, потребители и контролиращи органи след срещата на високо равнище за двойния стандарт при храните в Братислава? – включване на български представител.
• Любословно: с проф. Владко Мурдаров – как да подредим доводите си, когато водим спор пред публика.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
• Среща с младия китарист и композитор Димитър Благоев.
• Нови продукции: Dreams and Daggers на носителката на награда „Грами” Сесил Маклорин Салвант.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Значи можело

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• За книгата „Завой“ от ИванС. Вълев.
• Гостуването на Давид Гросман в България броени месеци след като беше удостоен с международната награда „Ман Букър” за романа си „Един кон влязъл в бар”.
• Изложба на Радостин Седевчев – „Непредсказуемо минало“ в галерия „Васка Емануилова“.
• Изложба на Анета Дръгушану в СБХ.
• Литературен Фестивал Русе 2017 – RASSIM представяне и разговор с проф. д.ф.н. Пенка Ангелова.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
„Последната нощ на Сократ” – постановка на театър „Темпо” в Анкара. Как звучат думите на Стефан Цанев „диктатура”, „свобода”, „присъда” в днешна Турция.
Разговор с актьорите Халюк Юдже и Марина Юдже, и режисьора Петър Тодоров.

14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музикален момент
В два поредни понеделника ще отправяме молба и молитва на различни езици. Днес ще слушаме изпълнения на Енгелберт Хъмпърдинк, Дийн Мартин, Брайън Адамс, Мария Калас, Алберто Лиси, Анжела Гeоргиу и др.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
• Детство без решетки
Или детският вик за помощ срещу 60-годишния Закон за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. За необходимостта от незабавна реформа в детското правосъдие ще разговаряме с проф. Нели Петрова и представители от Националната мрежа за децата.
• „Терорът на нормата“ – разговор с философа и нестандартната манекенка Пламена Велкова с артистичен псевдоним Пам Велидис.
• „Кино за Незрящи“ - на 15 октомври светът отбелязва Международния ден на белия бастун. Домът на киното ще почете този ден със специална прожекция на филма, адаптиран за незрящи и слабовиждащи хора. За мотивите на организаторите и впечатленията на зрителите ще ни разкаже Катрин Димитрова

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Глината: Архитектура от глина

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Митологични образи
Нишката на Ариадна – 1 част

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Фолклорни новини
Ще ви разкажем за събитията и новините от фолклорния свят: VI Национален фолклорен фестивал „Джумалийско надиграване“, XIV Международен фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува“, Първи фестивал на гайдари и кавалджии „Чуйте Девин“ и много други. Всичко това под звуците на хубава народна музика.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Приказка с червей“ от Красимир Дамянов

от 19.20 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
Концерт от сезона на Френското национално радио:
Свири Филхармонията на Френското радио с диригент Хари Бикет, солист – Трулс Мьорк, виолончело.
В програмата: В. А. Моцарт – Серенада № 6 в Ре мажор, К.239; К. Ф. Е. Бах – Концерт за виолончело в Ла мажор; Луиджи Бокерини – Концерт за виолончело в Ре мажор; Йозеф Хайдн – Симфония № 104 в Ре мажор „Лондонска“.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Военни разкази: „Хермина“ от Йордан Йовков

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Унгарски истории с Емил Билярски, най-успешният български музикант на унгарската сцена през последния четвърт век. След близо две дузини албуми с формациите си Korai Orom („Преждевременна радост“), Fokatelep („Мястото, на което се излежават тюлените“) и Meszecsinka („Месечинка“, но с унгарски правопис), Емил Билярски, който е част от културната сцена на Будапеща, а и най-вече (мулти)инструменталист, издаде първия си сингър-сонграйтърски албум – на български език. Песни от нещо ще звучат за първи път в българския ефир (няколко дни преди официалното му излизане), а ще ви насочим и към турнето на „Месечинка“ (чийто специален гост този път е арменският китарист Карен Арутунян) в четири български града (по инициатива на Унгарския културен институт в София).

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Спонтанни инвенции
„Живея и в двата свята“: Раби Абу-Халил в слово и музика на уд (и малко на флейта)
Раби Абу-Халил: „Живея и в двата свята, дори не между тях. Те са толкова различни и разнообразни и има толкова много различни култури между тях. За мен музиката никога не е била стилистично изразяване. Тя е емоционално и сетивно изразяване и стиловете нямат значение. Разбира се, след като съм арабин и ливанец и се чувствам удобно в своята култура, има определен начин, по който се изразявам и не мога да променя своя музикален акцент. Но никога не съм имал план, не ме интересува коя част е западна, коя – източна, коя – японска. Слушам много музика и не я възприемам стилистично, а се опитвам да проникна в нея емоционално и да я изразя по този начин. Арчи Шеп, великият саксофонист ми каза нещо веднъж. То много ме впечатли и досега го помня. Той каза: хората спряха да слушат джаз, когато джазовите музиканти спряха да свирят за жените. Знам какво има предвид. Изгубили са чувствеността си. Музиката е чувственост, сетивност. Като цялото изкуство. В края на деня е време за секс. Не мога да добавя нищо повече, това е добър финал: за секс, точка.“

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 25 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия Нов живот за старите сгради – индустриалното наследство Нова мисъл за новото време от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Трибют на Е. Фицджералд от 2.00 до 3.00 часа Изгрев • Опазването на популацията на източнобалканската свиня – документален разказ..

публикувано на 24.09.18 в 08:30

Понеделник, 24 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия Българският откривателски и изобретателски дух Българите – новатори във военното дело от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Рецитал на Юрий Егоров – пиано от 2.00 до 3.00 часа Събота сутрин в… от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 23.09.18 в 08:30

Неделя, 23 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа Радиотеатър след полунощ „Посвещава се на Ялта“ от Йосиф Бродски от 1.00 до 2.00 часа Покана за пътуване До Австралия с авторката на най-горещия дамски роман „Лара“, Оля Ал Ахмед опровергава предразсъдъците за Судан. от 2.00 до 3.00 часа Кабаре „Фата Моргана“ от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 22.09.18 в 08:30

Събота, 22 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам Концептуални албуми • „Българска легенда“ на Георги Андреев ни разказва приказка за силата и непреходността на любовта, побеждаваща дори смъртта. • „Изцеление“ – рок опера по музика на Валентин Пензов, която съчетава елементи от българския фолклор и църковни псалми, подплатени със..

публикувано на 21.09.18 в 13:00

Петък, 21 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия Модерни времена – новата култура на техническата ера Преносимият звук като културна памет от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Запис от откриването на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ на 24 юни 2018 г. с концерт на Александрина..

публикувано на 20.09.18 в 08:30