Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премълчаната история на държавата КТБ

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Повод за предаването е двегодишно журналистическо разследване, което съдържа доказателства за политическа корупция и дава ясен отговор на въпроса „Къде са парите”. Гостите в студиото ще  разкажат историята на Корпоративна търговска банка и ще разкрива модела на „захванатата държава”, при който институциите, са впримчени да провеждат частни интереси.
Разговорът ще осветли фигурите, които спомагат за създаването и разрастването на т. нар. „модел КТБ”, ще разкрие доказателства за политически връзки и корупция. Ще бъдат извадени наяве важни факти около най-големия банков фалит в историята на България. Както и премълчаните въпросите и отсъстващите отговори: откъде идват парите в КТБ, какво се случва с тях и къде отиват след краха на финансовата институция.
СнимкаФалитът на КТБ не е случайно събитие, нито нормален случай на несъстоятелност на неуспял бизнес. Анализите на дейността на банката и на нейните връзки с различни аспекти на българското общество водят до извода, че случаят КТБ е ярък пример за захват на държавата, впрегната в обслужване на интереси и проекти, които по никакъв начин не са в полза на обществото като цяло.
Автори на разследването са шестима журналисти, част от които следят и отразяват темата още от 2008-2009 г. Подготвителната и същинската работа по разследването включва повече от 250 проведени срещи с различни източници, приблизително 30 000 страници анализирани документи (доклади, договори, кореспонденция, списъци, регистри, отчети), над 1000 телефонни разговори и десетки разпратени писма за достъп. В хода на разследването лично, през адвокати или пресслужби са изпратени десетки покани за разговор до ключови участници в описаните събития, като след многократни опити разследващият екип успява да получи интервю и от бившия собственик на КТБ Цветан Василев.
Участват икономистът Георги Ганев, журналистите Зорница Маркова и Росен Босев, финансистът Кольо Парамов и разследващия публицист Асен Йорданов.





А ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чрез кохлеарни импланти може да се възстанови слухът

Освен с високотехнологичното си производство "Сентилион" се гордее с ежедневната си кауза – да помага на стотици българи да бъдат част от красивия свят на звуците. Компанията е официален представител за България на световния лидер във високотехнологичните имплантируеми решения при слухова загуба MED-EL Австрия. Благодарение на сътрудничеството между..

публикувано на 26.04.24 в 14:10

Фестивал "Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" организират в с. Ловчанци

"Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" – това е надсловът на фестивала, организиран от читалище "Светлина 1940" в с. Ловчанци, община Добрич на 28-и април.  В него са включени четири задачи за всички участници – певческа, танцова, кулинарна и игри от миналото, съобщава в предаването "Следобед за любопитните" Стоян Варналиев –..

публикувано на 26.04.24 в 11:15
Паметник на партиарх Евтимий

Патриарси и екзарси

Как се е управлявала нашата църква през вековете и каква е връзката между управление на църквата и държавното строителство – говорим за главите на българското православие с отец Калистрат от атонския манастир "Св. Георги Зограф", с богослова Иван Йовчев, с историка доц. Христо Темелски и със социолога доцент Албена Танева. Какво е "етнофилетизъм" и..

публикувано на 25.04.24 в 12:20
Проф. Румен Кастелов

Застраховка "транспортен травматизъм"

В разговора с проф. Румен Кастелов акцентирахме върху многообразието, което предлага самата тема: новите стари автомобили, "придобивките" на века – тротинетки, електрически велосипеди, АТВ, алеи и пешеходни пътеки. Къде е безопасно и откъде пристигат най-често пациентите? – попитахме опитния травматолог и ортопед. Ръководителят на Клиниката по..

публикувано на 25.04.24 в 08:23
Арменско цивилно население ескортирано от османски войници към затвора в Мезире, април 1915

109 години от арменския геноцид

Днес светът отбелязва 109-ата годишнина от геноцида над арменците в Османската империя. На 24 април 1915 година в Цариград са арестувани, а малко след това и избити над 200 арменски интелектуалци. С това се слага началото на избиването и прогонването на 1 500 000 арменци. България е една от първите страни, които отварят границите си за бежанците. Сто..

публикувано на 24.04.24 в 07:55