Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Ана Джумалиева: В Комисията преобладават преписките, образувани по оплаквания на хора с увреждане

БНР Новини
Доц. Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация.
Снимка: личен архив на доц. Ана Джумалиева

Комисията за защита от дискриминация участва със свои представители в междуведомствена работна група по в изпълнение на План за действие, за прилагане на Конвенцията за правата на хората с увреждания от Република България на ООН (2015-2020 г.) и в работната група за определяне на отговорни органи съгласно разпоредбите на чл. 33 от Конвенция за правата на хората с увреждания на ООН. На последното й заседание през септември 2017 г. КЗД беше определена като един от органите, които ще осъществяват мониторинговия механизъм според разпоредбите на чл. 33, т.2 от Конвенцията за правата на хората с увреждания.
Комисията разполага със специализиран експертен капацитет в областта на хората с увреждания. КЗД има висока степен на ефикасност при реализиране на дейности за защита правата на хората с увреждания, като дава задължителни предписания и налага санкции, дава възможност за предявяване на иск за обезщетение за вреди, предоставя защита по места, чрез мрежата от регионални представители, за завеждане на искове пред съда като заинтересована страна. Това каза днес в авторската си рубрика председателят на Комисията за защита от дискриминация доц. Ана Джумалиева.
В Комисията преобладават преписките, образувание по оплаквания на хора с увреждане. Много чести през годините са жалбите за недостъпна архитектурна среда, която затруднява хората с увреждания. Изискването за осигуряване на достъпна архитектурна среда до и в обществените сгради е придобило задължителен характер от 1 януари 2007 г.
Заради нарушаване на закона и недостъпна среда перманентно са налагани глоби от Комисията за защита от дискриминация на банки, хотели, крайпътни заведения, увеселителни паркове, офиси на търговски дружества, учебни заведения, търговски обекти, общини (заради недостъпен масов градски транспорт и недостъпно метро в столицата, подлези, заради състоянието на тротоарната настилка, което не позволява по нея да се движат детски и инвалидни колички; споменава се за разбити плочки, разхвърляни камъни, пясък, стълбове по средата на тротоара, надигнати настилки от коренища на дървета, куп други препятствия, които принуждават както хората с увреждания, така и майките с колички да слизат на уличното платно).
Доц. Джумалиева уточни също така, че  хората с увреждане често са обект на дискриминация и в сферата на заетостта. Проблеми при намиране или оставане на работа тези хора срещат тогава, когато работодателят се запознае с решението на ТЕЛК, касаещо състоянието на постъпващия или вече назначения служител или работник. Тогава нещата търпят промяна и като отношение, и като обещания за наемане. Отношението спрямо тези хора прераства в тормоз на работното място, както вербален, който е подигравателен и язвителен, като уронва достойнството на потърпевшия. Предприемат се и съответните действия – предлагане за доброволно напускане, създаване на враждебна среда сред колегите, които са зависими от работодателя, заплахи, липса на индексации на заплати, липса на допълнително материално стимулиране, тенденциозно създаване на недостъпна среда – неприспособени тоалетни, спрени асансьори.
За слушателите на „Законът  и Темида” председателят на Комисията за защита от дискриминация доц. Ана Джумалиева разказа, че перманентни са жалбите до Комисията за защита от дискриминация от сдружения на хората с редки болести заради твърдяна от тях дискриминация спрямо тези болни. Десетки са постановените решения на КЗД в полза на хората с редки болести – напр. пулмонална хипертония, фенилкетонурия, епилепсия, муковисцидоза, Алцхаймер, кохлеарна глухота, гноен хидраденит и редица други, списъкът е дълъг.
Редките болести са заболявания, които засягат по-малко от 1 на 2 000 души. В повечето случаи причината за тях е генетична, често са хронични и животозастрашаващи. Над 50% от засегнатите са деца. Някои от тези болести са толкова редки, че от тях страдат един-двама души в цялата страна. Познати са над 7000 вида различни редки заболявания. Според данни на Световната здравна организация в България от тях са засегнати общо около 400 000 души.
В Комисията за защита от дискриминация постъпват и жалби, касаещи лечението на онкоболните в държавата, в това число животоспасяващите лъчетерапия и химиотерапия и алтернативните методи като имуностимулиращата терапия, индикират за необходимост от цялостното привеждане на медицинските грижи в тази област до съвременно равнище.
В едно от своите решения, свързани с онкологичните заболявания, КЗД прави задължително предписание на здравния министър да предприеме мерки, чрез които да бъде осигурен достъп на лицата с онкологични заболявания до навременно и качествено лъчелечение с оглед утвърждаването на правото им на равенство в третирането и във възможностите им за участие в обществения живот. В друго решение от миналата година комисията указва на здравния министър да издаде наредба, която да регулира въпроса с лечението с неразрешени препарати в България, като по този начин не се дискриминират обявените за нелечимо болни хора. Това решение на КЗД е наречено в медийното пространство „рядко срещано за българска институция обосновано решение”.
Чуйте коментара по темата на доц. Ана Джумалиева в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54