В Студио "Музика" гостува проф. Анатоли Кръстев

Вторник, 24 октомври, от 19.20 часа, по програма „Христо Ботев“
Проф. Анатоли Кръстев
Снимка: личен архив

Ако лицето е – както казват – огледалото на душата, няма как още при първия ви досег с виолончелиста Анатоли Кръстев да не бъдете покорени от очите му, които излъчват фина светлина, от сърдечната му усмивка, разлив на добродушие и радост. Както споделят неговите студенти, някогашни и сегашни, професорът им е вдъхновение – да вършиш онова, за което си надарен con amore. Но не само с любов, а и с отдаденост, и с отговорност. Големият професионализъм, заразяващият артистизъм, многообхватният репертоар отвеждат Анатоли Кръстев към най-известните концертни зали у нас и в чужбина. И не е клише – това се случва на четири от земните континенти (Европа, Америка, Азия и Африка), както и участието му на престижни фестивали, музицирането с прочути български и световни артисти и диригенти. Той осъществява голям брой премиери, регистрирал е над 25 грамофонни плочи и компактдискове в български и чуждестранни звукозаписни фирми. За изпълнителското си изкуство е удостоен с многобройни награди и отличия от конкурси, фестивали, форуми. Професор в НМА „Проф. Панчо Владигеров” в София, той създава своя школа, ръководи и майсторски класове в редица европейски страни, член е на жури в международни конкурси. В партньорство с прекрасни български музиканти свири в различни камерни формации, а заедно с двете си деца – Калина и Атанас, през 2002 г. създават уникалния виолончелов ансамбъл Cellisimo.

Ще имаме удоволствието в Студио „Музика”, макар и със закъснение, да отбележим 70-годишния юбилей на проф. Анатоли Кръстев и да разговаряме лично с големия български музикант, ще звучат избрани негови записи от фонда на БНР.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Кристиян Бояджиев и Милена, 1988

Лято

В ранното утро ни буди слънце със златен тромпет,   няма какво да се чудим – лято е, лято навред! Тегнат в градините родни праскови, дини, мискет, всички бригади са модни, лято е, лято навред! Цифри редят сервитьори: две и две вече е пет…   Има ли смисъл да спорим, лято е, лято навред! Лято, лято, свети и не спира...

публикувано на 24.06.18 в 08:05
Вдясно от Христина Анастасова е съпругът й, Георги Анастасов

Христина Анастасова и Георги Анастасов

Христина Анастасова е странджанска певица чийто глас не бихте могли да объркате никога. Завършва Музикалното училище в Котел, след което за кратко е част от ансамбъл „Филип Кутев“. Повикът на сърцето я отвежда в Пловдив, където става част от Фолклорен ансамбъл „Тракия“. Там среща и съпруга си, гайдаря Георги Анастасов. Той е възпитаник..

публикувано на 24.06.18 в 07:45

Найден Тодоров: Човек може да печели много повече, когато не се страхува да загуби

Усмихнат, но непреклонен в намеренията си, чувствителен и емоционален, но неизтощимо борбен, Найден Тодоров е от онези хора, чиято амбициозност е облагородена от безспорна харизма и обезоръжаващо чувство за хумор. Неговата кариера представлява един неспирен възход , а самият той винаги успява да ни изненада с нещо – без значение дали става дума за..

публикувано на 23.06.18 в 12:10

Пътеводител на фестивалния стопаджия – „Варненско лято“, 2018

В основната програма на фестивала са включени симфоничните и камерни концерти. Тази година е европейска година на културно наследство. Така ще бъдат представени образци от различни жанрове. Откриването е със световноизвестната оперна певица Александрина Пендачанска, следва ансамбъл „Драгостин фолк интернационал“, Биг бендът на БНР, духов квинтет..

публикувано на 23.06.18 в 08:45
Барбора (Бара) Шубртова

Фестивалът „Метроном“ – мултижанрово (не само музикално) пътешествие в центъра на Прага

Разбира се, винаги е удоволствие да откриваш нови фестивали. Въпреки че предаването ти се занимава с това вече повече от десетилетие и си мислиш, че познаваш цялата фестивална карта на Европа (поне), фестивали, за които не си чувал по една или друга причина досега и които са (буквално) зад следващия ъгъл има. И то какви!... И така, покрай имената на Джон..

публикувано на 22.06.18 в 17:58