В Студио "Музика" гостува проф. Анатоли Кръстев

Вторник, 24 октомври, от 19.20 часа, по програма „Христо Ботев“
Проф. Анатоли Кръстев
Снимка: личен архив

Ако лицето е – както казват – огледалото на душата, няма как още при първия ви досег с виолончелиста Анатоли Кръстев да не бъдете покорени от очите му, които излъчват фина светлина, от сърдечната му усмивка, разлив на добродушие и радост. Както споделят неговите студенти, някогашни и сегашни, професорът им е вдъхновение – да вършиш онова, за което си надарен con amore. Но не само с любов, а и с отдаденост, и с отговорност. Големият професионализъм, заразяващият артистизъм, многообхватният репертоар отвеждат Анатоли Кръстев към най-известните концертни зали у нас и в чужбина. И не е клише – това се случва на четири от земните континенти (Европа, Америка, Азия и Африка), както и участието му на престижни фестивали, музицирането с прочути български и световни артисти и диригенти. Той осъществява голям брой премиери, регистрирал е над 25 грамофонни плочи и компактдискове в български и чуждестранни звукозаписни фирми. За изпълнителското си изкуство е удостоен с многобройни награди и отличия от конкурси, фестивали, форуми. Професор в НМА „Проф. Панчо Владигеров” в София, той създава своя школа, ръководи и майсторски класове в редица европейски страни, член е на жури в международни конкурси. В партньорство с прекрасни български музиканти свири в различни камерни формации, а заедно с двете си деца – Калина и Атанас, през 2002 г. създават уникалния виолончелов ансамбъл Cellisimo.

Ще имаме удоволствието в Студио „Музика”, макар и със закъснение, да отбележим 70-годишния юбилей на проф. Анатоли Кръстев и да разговаряме лично с големия български музикант, ще звучат избрани негови записи от фонда на БНР.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Калуди Калудов

Калуди Калудов: Винаги съм казвал, че съм любимец на Бога

В съботната вечер предлагаме на опероманите среща с изкуството на световноизвестен български тенор. Безспорно харизматичен, притежаващ ярко сценично присъствие, Калуди Калудов е най-известен със своя изключително красив тембър. „Подобен глас не сме чували в продължение на много години – кристално ясен във всички регистри, напомнящ младия..

публикувано на 23.03.18 в 14:35

Чухте ли този концерт? Не? Вече може да го направите в следващите седем дни

Радиото е магия, радиото е вълшебство, което достига до сърцето на всеки. Не е необходимо кой знае колко – един приемник. Щракваш копчето и слушаш. Може да правиш и най-различни други неща. Проблемът е, че за жалост всичко отлита в ефира и не може да се повтори. Ето сега в сайта на програмата ще ви предлагаме някои концерти, излъчени преди време и..

обновено на 23.03.18 в 11:35
Екатерина Мечетина

Чуйте Екатерина Мечетина и Симфоничният оркестър на БНР с диригент Марк Кадин в една вълшебна вечер, вдъхновена от мечтите и зимната природа

В първия си за 2018 година концерт на 26 януари в зала "България" радиосимфониците зарадваха своята публика с една класическа програма, вдъхновена от зимата, мечтите и красотите на руската природа. Те изпълнениха: симфоничната прелюдия „Мечти” на Александър Скрябин, Концерт за пиано и оркестър № 1 във фа диез минор от Сергей Рахманинов и Симфония №1..

публикувано на 23.03.18 в 11:30

Никита Борисоглебски заедно с радиосимфониците под диригентството на Марк Кадин свири Втория цигулков концерт на Прокофиев

Деветият за сезон 2017-2018  концерт на радиосимфониците  е очакван с особено подчертан интерес – не само защото в програмата, както обикновено,  са включени интересни творби, а и защото солистът, който за първи път тази вечер ще застане пред българска публика, е една от най-ярките нови звезди на музикалния небосклон през последните години. На..

публикувано на 22.03.18 в 13:15
Пламена Мангова и Струнен квартет „Микеланджело“

Директно от Международния фестивал „Мартенски музикални дни" - 22 март, от 19.00 часа

По програма "Христо Ботев" директно от Русе ще излъчим концерт на  Струнен квартет „Микеланджело“ и Пламена Мангова – пиано. В програмата: Йозеф Хайдн – Струнен квартет опус 64 № 5 в Ре мажор - „Чучулигата“; Цезар Франк – Клавирен квинтет във фа минор, опус 34; Антонин Дворжак – Клавирен квинтет № 2 в Ла мажор, опус 81. Квартет „Микеланджело“ е..

публикувано на 22.03.18 в 09:05