В Студио "Музика" гостува проф. Анатоли Кръстев

Вторник, 24 октомври, от 19.20 часа, по програма „Христо Ботев“

Проф. Анатоли Кръстев
Снимка: личен архив

Ако лицето е – както казват – огледалото на душата, няма как още при първия ви досег с виолончелиста Анатоли Кръстев да не бъдете покорени от очите му, които излъчват фина светлина, от сърдечната му усмивка, разлив на добродушие и радост. Както споделят неговите студенти, някогашни и сегашни, професорът им е вдъхновение – да вършиш онова, за което си надарен con amore. Но не само с любов, а и с отдаденост, и с отговорност. Големият професионализъм, заразяващият артистизъм, многообхватният репертоар отвеждат Анатоли Кръстев към най-известните концертни зали у нас и в чужбина. И не е клише – това се случва на четири от земните континенти (Европа, Америка, Азия и Африка), както и участието му на престижни фестивали, музицирането с прочути български и световни артисти и диригенти. Той осъществява голям брой премиери, регистрирал е над 25 грамофонни плочи и компактдискове в български и чуждестранни звукозаписни фирми. За изпълнителското си изкуство е удостоен с многобройни награди и отличия от конкурси, фестивали, форуми. Професор в НМА „Проф. Панчо Владигеров” в София, той създава своя школа, ръководи и майсторски класове в редица европейски страни, член е на жури в международни конкурси. В партньорство с прекрасни български музиканти свири в различни камерни формации, а заедно с двете си деца – Калина и Атанас, през 2002 г. създават уникалния виолончелов ансамбъл Cellisimo.

Ще имаме удоволствието в Студио „Музика”, макар и със закъснение, да отбележим 70-годишния юбилей на проф. Анатоли Кръстев и да разговаряме лично с големия български музикант, ще звучат избрани негови записи от фонда на БНР.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тромбонисимо

Когато решихме да представим музика за тромбон и тромбони, малко се колебаехме дали този импозантен със звук и осанка инструмент няма да внесе известно еднообразие, но оказа се, че превъплъщенията му в двата стила са толкова интригуващи и много, че дори и няколко предавания не биха ни стигнали да ги покажем. Предлагаме Ви изпълнения на група от четири..

публикувано на 10.12.18 в 16:35
Сцена от операта

Знаменитият Джанлуиджи Джелмети дирижира „Тоска“ в Лиеж

В края на ноември Кралската опера на Валония в Лиеж зарадва оперните любители с девет представления на шедьовъра на Джакомо Пучини „Тоска“. Една от най-играните опери по световните сцени, която с вълнуващата си интрига държи в плен зрителя от началото до края. Страстна и своенравна оперна дива, вдъхновен и свободолюбив художник, безскрупулен и жесток шеф..

публикувано на 09.12.18 в 12:00
Ре Лема

Ре Лема и българските гласове

Ре Лема е композитор и пианист от Конго. В началото на 90-те е един от първите, които включват български хорове, вплитайки ги заедно с афро-ритми в произведенията си. Гласовете на Ансамбъл „Пирин“ звучат в албумите му, певиците гостуват на турнетата му, самият Ре пее на български. Четвърт век по-късно се срещаме отново във Франция, гледаме заедно..

публикувано на 08.12.18 в 15:35

Мария Калас: Не съм певица, която играе, а актриса, която пее!

Наричат я „Божествената“. Най-голямата актриса и певица на всички времена. А гласът й: необикновен! С тъмнооцветен леко металичен тембър, с изключителни драматични възможности. Нестандартен, нетрадиционен глас в смисъл на класически красив светъл сопран, на който можеш да се любуваш безметежно… Не, гласът на Калас по всеобщо мнение провокира дръзко и..

публикувано на 08.12.18 в 09:00
Любов Миронова

Оправи си честността, пък тогава се занимавай с братството

На 8 декември от 10.30 ч. в Сити Марк Арт Център на бул. „Янко Сакъзов“ № 30 ще се състои концерт за деца, който ще промотира албума с песни „Добродетели“. В студиото на „Нашият ден“ по програма „Христо Ботев“ на БНР Любов Миронова обяснява, че прави албума за да подпомогне обучението по новата програма за добродетели в началното училище. „Урок се прави с..

публикувано на 07.12.18 в 14:54