В Студио "Музика" гостува проф. Анатоли Кръстев

Вторник, 24 октомври, от 19.20 часа, по програма „Христо Ботев“
Проф. Анатоли Кръстев
Снимка: личен архив

Ако лицето е – както казват – огледалото на душата, няма как още при първия ви досег с виолончелиста Анатоли Кръстев да не бъдете покорени от очите му, които излъчват фина светлина, от сърдечната му усмивка, разлив на добродушие и радост. Както споделят неговите студенти, някогашни и сегашни, професорът им е вдъхновение – да вършиш онова, за което си надарен con amore. Но не само с любов, а и с отдаденост, и с отговорност. Големият професионализъм, заразяващият артистизъм, многообхватният репертоар отвеждат Анатоли Кръстев към най-известните концертни зали у нас и в чужбина. И не е клише – това се случва на четири от земните континенти (Европа, Америка, Азия и Африка), както и участието му на престижни фестивали, музицирането с прочути български и световни артисти и диригенти. Той осъществява голям брой премиери, регистрирал е над 25 грамофонни плочи и компактдискове в български и чуждестранни звукозаписни фирми. За изпълнителското си изкуство е удостоен с многобройни награди и отличия от конкурси, фестивали, форуми. Професор в НМА „Проф. Панчо Владигеров” в София, той създава своя школа, ръководи и майсторски класове в редица европейски страни, член е на жури в международни конкурси. В партньорство с прекрасни български музиканти свири в различни камерни формации, а заедно с двете си деца – Калина и Атанас, през 2002 г. създават уникалния виолончелов ансамбъл Cellisimo.

Ще имаме удоволствието в Студио „Музика”, макар и със закъснение, да отбележим 70-годишния юбилей на проф. Анатоли Кръстев и да разговаряме лично с големия български музикант, ще звучат избрани негови записи от фонда на БНР.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Кинг Аишоба и Аюуне Суле

Африканско турне в пет български града за 10-годишнината на „Аларма Пънк Джаз“

Кралят на музиката за колого (традиционна ганайска китара) Кинг Аишоба от Болгатанга Сити и неговият добър приятел Аюуне Суле от Кумаси (Гана) включиха Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново и София в европейското си турне. В България двамата музиканти гостуват по покана на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР, който тази година става на 10..

публикувано на 21.09.18 в 17:06

Европейски дни на наследството в музей „Борис Христов“

„Миналото преди всичко е един ресурс за бъдещето. Мисля, че е добра възможност да организираме събития, чрез които да подчертаем отново нашата европейска идентичност и общи връзки“, казва Тибор Наврачич, европейски комисар по образованието и културата. Европейската година на културното наследство се отбелязва в 36 държави с над 10 000 културни прояви и..

публикувано на 21.09.18 в 12:58
Елена Дикова (вляво) и Аделина Александрова в студиото на програма „Христо Ботев“.

Елена Дикова със спомени за проф. Антон Диков

Родена в София, в семейство на потомствени музиканти. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ при проф. Милена Куртева и Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ през 1993 г. в класа на проф. Антон Диков. В периода 1993-1995 г. специализира в майсторски клас при проф. Антон Диков и същевременно посещава курсовете на проф. Джей..

публикувано на 21.09.18 в 09:15

Венециански барок в изпълнение на ансамбъл „Кончерто де Кавалиери“ – директно от „Варненско лято“

Директно от Аулата на Икономическия университет във Варна на 19 септември от 19 часа ще предадем концерт от цикъла „Старинна и барокова музика“ на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ – 2018. Свири ансамбъл „Кончерто де Кавалиери“ (Италия) с ръководител Марчело ди Лиза, клавесин. В програмата: Венециански барок – музика от Вивалди,..

публикувано на 18.09.18 в 09:55
Флейтистът Явор Желев

Старинна барокова музика – директно предаване от „Варненско лято“ на 18 септември от 19 часа

Директно от Аулата на Икономическия университет във Варна ще предадем концерт от цикъла „Старинна и барокова музика“ на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ – 2018. С участието на Явор Желев (флейта), Слав Славчев (обой), струнен квартет „Фрош“, Драгомир Йосифов (клавесин) и Маргарита Калчева (контрабас). В програмата: Барокови концерти..

публикувано на 17.09.18 в 10:50