Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читателският дневник – забравеното удоволствие

БНР Новини
Снимка: Pexels

Твърди платнени корици, като онези, които намират място на прашните библиотечни рафтове, криещи безброй истории. Шрифт, напомнящ ерата на пишещите машини. Уютен винтидж стил и стотици страници, които тихо ми нашепват да се впусна в нови литературни светове, но през моите очи, думи и мисли. Събуждат в мен спомена за училищните дни, списъкa с книги за лятото и едно забравено удоволствие – изливането на всичко прочетено в читателски дневник. Не бях попълвала такъв от дете. Сега обаче държа едно хартиено издание, различно от всичко, което излиза като виртуални приложения, предлагащи „същата“ функция, но този път то е за възрастни и носи различно усещане. Кара ме да се замисля за книжните предразсъдъци, на които волно или неволно робувам и за първата прочетена книга. В главата ми започват да препускат литературните приключения на „Емил от Льонеберя“, „Карлсон, който живее на покрива“, „Малкият принц“ и Алековото „До Чикаго и назад“. Усещам как устата ми се изкривява във формата на усмивка, а очите ми се превръщат в малки прожектори, които въртят ленти от детски спомени. Искам да науча повече за хората, които ми върнаха това усещане. Правя го.
Отварям отново читателския дневник, но този път, за да надникна в изписаното от създателите му – Савина Николова и Десислава Желева.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко..

публикувано на 26.04.24 в 15:00

Девети брой на списание "Но поезия"

"Списание "Но поезия" излиза отново и за кратко след неколкогодишна пауза. Това е летният брой за 2024 г. Книжка 9 за големите неща." Това четем от името на "Но редакция"-та на списанието.  Петя Хайнрих пише в редакторския си текст: "За този брой пожелахме българските поети да ни изпращат текстове, засягащи голямото. Гранд, мега, гига, хипер, супер..

публикувано на 26.04.24 в 13:34

Награда "Рицар на книгата" – шумните герои на литературата

По случай Световния ден на книгата и авторското право (23 април) Асоциация "Българска книга" връчи за двадесети пореден път наградата "Рицар на книгата" . Наградата е знак на признание за усилията, свързани с насърчаването на четенето и популяризирането на книгата. Отличието получават личности и организации, обобщени в четири категории – за..

публикувано на 26.04.24 в 13:28

Кои са важните "други" в живота ни

"Значимите други в живота на човека" е изследване на д-р Надя Колчева, психолог и преподавател в НБУ, което проследява основните фактори, които влияят на начина, по който взаимодействаме с хората около нас. "Началото на живота на човека наистина е ключово. – казва д-р Надя Колчева – Дори от най-ранните взаимоотношения с новороденото бебе зависят..

публикувано на 26.04.24 в 13:15

Книгите оживяват в изложба в Ларгото в София

Интерактивната изложба "Книгите оживяват" представя 33 големи пана с откъси от едноименния независим дигитален проект за българските детски градини и училища. Той обединява книгите от образователната мултимедийна поредица за деца "Туй-онуй" на художник илюстратора и аниматор Мая Бочева-Уики. Подходът в дигиталните книги-игри е..

публикувано на 26.04.24 в 11:40