45 години Национален исторически музей

Доц. д-р Бони Петрунова в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Божидар Любенов

За периода от създаването му през 1973 г. до днес, не е било лесно да се намери подходящо място за експозициите на Националния исторически музей. За първи път малка част от богатствата на музейните колекции са изложени в старата сграда на кметството на Столична община. По-късно негов дом става бившето руско посолство на ул. „Раковски“, а след това и Съдебната палата. Днес НИМ е разположен в част от архитектурния комплекс на резиденция „Бояна“. В сградата на музея се намира и голямата пленарна зала, от която тръгва процеса на новото политическо и обществено начало в историята на страната. В нея, по време на ноемврийския пленум на ЦК на БКП през 1989 г., Тодор Живков е свален от власт.
На първия етаж и в самата заседателна зала са подредени табла с фотографии, които представят развитието на музея от първите дни на неговото създаване. Посетителите ще научат много интересни факти за времето от първата изложба през 1975 г. – „Праисторическо изкуство в България“ – до настоящата година.
За да поговорим за юбилейната програма и за новите проекти, в това предаване наш гост е доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей.