Изложба живопис на Атанас Ташев

Снимка: sbhart.com

Новата, последна за сега изложба на художника Атанас Ташев e съвсем различна от това, което е представял до сега. Тя се показва в галерия „Райко Алексиев“, едно знаменателно пространство за него, и се нарича: „Обекти и алегории“. Защото за автора елементите на видимия свят за художника са обекти за творческа интерпретация. И още – метафорите, символите, алегориите принадлежат на културното поле, в което съществува или се заражда смисъл. Голямо-форматните картини на Атанас Ташев присъстват естествено и смислено върху белите стени, като въздействат и като конструкция, и като философия, и като колорит с едно особено вътрешно напрежение. Художникът е отишъл още по-далеч от „своите светли, цветни естетизирани живописни опуси“, както ги нарича професор Станислав Памукчиев, за да пресъздаде една социална и творческа прозорливост. И ще продължим с думи на професор Памукчиев, който откри изложбата на Атанас Ташев, че: „Лостове, турбини, моторни части, бутала, цилиндри, механизирани поточни линии, катастрофирал автомобил, кацащ или излитащ самолет – монументите на техническата революция – са обектите на наблюдение и артистична реакция. Те правят видими рецидивите на нашето опосредено от машините живеене, в което човешкото изстива, отношенията са сведени до властови зависимости, до усещането, че някой държи и дърпа лостовете…“ Платната на Атанас Ташев въздействат многопластово, в тях има невидима връзка с фантастиките на Оруел или филми и картини с фантастична тематика, където Човекът е загубил нравствената си чувствителност. А Атанас Ташев има тази чувствителност като я предава и на учениците от Художествената гимназия, където преподава живопис.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четири държави – един език

За шести път през декември ще се състои Софийският международен литературен фестивал , който събира световни и български писатели и ги представя на нашата публика. Тази година фокусът е върху немскоезичната литература и преводите от и на немски език. Мотото на фестивала е „Четири държави – един език“. Поканени са автори от Германия, Австрия, Швейцария..

публикувано на 17.11.18 в 09:30

Образ и текст в близка среща

„Когато нещата са наистина зле, можеш да се разсмееш или пък можеш съвсем да се сринеш“. Този цитат на Маргарет Атууд ме посрещна в зелен плик, който сама си избрах измежду всички останали цветни изкушения. Още на входа в галерия "2.0", където вчера имаше специална среща на две изкуства – изкуството на литературата и изобразителното изкуството. В плика..

публикувано на 16.11.18 в 19:05
Дарина Маринова, Каролина Шути и Ваня Пенева (отляво надясно)

"Някога навярно съм вървяла по мека трева" и "Къде останаха първите ми изречения?..." – поетичният стил на Каролина Шути

 Австрийската писателка Каролина Шути днес гостува в София за премиерата на романа си „Някога навярно съм вървяла по мека трева“ в клуб „Журналист“ на СБЖ от 18 часа. Романът ѝ е част от трилогия и е отличен с Наградата за литература на Европейския съюз през 2015 година. Каролина Шути не за първи път е в нашата страна. Работата ѝ по нейната дисертация,..

публикувано на 16.11.18 в 16:52

Доц. Ружа Маринска: Изданието "Цанко Лавренов" е уникално събитие за българската култура

Том с 520 страници статии и репродукции на картини е резултатът от труда на екип изследователи, фотографи, художници, книгоиздатели, спонсори, обединени от усилията на фондация „Цанко Лавренов“ . Пътят до тази книга е около тригодишен, но за Лаврен Петров той започва преди повече от две десетилетия, когато младият изкуствовед добива ясна представа за..

публикувано на 16.11.18 в 16:35
Актьорите Валентин Ганев, Линда Русева, Мая Бабурска, Кирил Бояджиев и Иван Петрушинов (отляво надясно)

Рецептите за щастие на кабаре "Фата Моргана"

В приглушения полумрак на кабарето „Фата Моргана“, едно от култовите предавания на редакция „Хумор и сатира“, ще се разиграят фатални страсти и драматични диалози, дреболии ще преобърнат представата ни за света и времето, заклинания ще разтърсят суеверните, а задълбочени размисли ще покажат пътя на родната икономика. Текстовете оживяват с гласовете на..

публикувано на 16.11.18 в 16:15