Соня Алонсо: Алберто Алонсо ме обявяваше навсякъде като своя муза

Соня Алонсо (вдясно) и Дарина Маринова
Снимка: Диляна Трачева

На 15 март балетната трупа на Опера Пловдив ще ни зарадва с премиера на две танцови заглавия: „Кармен“ – постановка Соня Калеро-Алонсо и „Аварели“ – хореография Анна Донева.
Легендарната кубинска балерина и хореографка Соня Калеро-Алонсо е в България по покана на Опера Пловдив, за да постави „Кармен“ по музика на композитора Родион Шчедрин – завладяваща интерпретация на великолепната музика на Жорж Бизе. Хореографията на танцовия спектакъл „Кармен“ е създадена от съпруга на Соня Алонсо и неин балетен учител Алберто Алонсо специално за Мая Плисецкая в Болшой театър през 1967 г. Балетът е забранен в Москва веднага след премиерата.
Соня Алонсо работи с балетната трупа на Опера Пловдив, вдъхновена от творческия потенциал на младите танцьори от Европа, САЩ, Азия и Латинска Америка, които от една година живеят и работят в Пловдив. Госпожа Алонсо е единственият притежател на авторските права на хореографията на това знаково балетно произведение. А спектакълът на Алберто Алонсо е различен, нетрадиционен и различен от сладникавия псевдоиспански стил. От създаването си преди 50 години, балетът „Кармен – сюита“ не слиза от афишите на най-големите балетни сцени в света.
Алберто Алонсо (1917-2007) е основател на Кубинския национален балет. През 1994 г. легендарната артистична двойка бяга от режима в Куба и се установява във Флорида – САЩ, където също основават своя балетна школа. За съжаление днес в Хавана не се поставят спектакли по хореографията на Алберто Алонсо.

Акварели: Във втората част на Балетната вечер публиката ще се наслади и на „Акварели” с хореограф Анна Донева – вдъхновен от музиката на Брамс, Пахелбел, Рубинщайн, Дебюси, Бах, Елгар, Макдауъл, Паганини. Върху 9-те музикални платна се проектира движението на различни елементи в отделна картина. Хореографията рисува формите и емоциите асоциирани в пътя на движение.

Диригент на балетните спектакли е Константин Добройков. Сценографията и костюмите са дело на Адрияна Найденова. Концертмайстор е Мичо Димитров.